Eγκεφαλικα νεκρος 18χρονος γαλλος ακτιβιστης μετα απο επιθεση σκινχεντ...

21:03 6/6/2013 - Πηγή: Fimotro

Εγκεφαλικά νεκρός είναι πλέον ο 18χρονος αριστερός ακτιβιστής Κλεμάν Μερίκ, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από σκίνχεντ στο Παρίσι την Τετάρτη το απόγευμα...

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και η ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, η διαμάχη άρχισε την Τετάρτη έξω από κατάστημα ενδυμάτων το οποίο πωλεί είδη δημοφιλή ανάμεσα στα μέλη ακροδεξιών ομάδων κοντά στο
σταθμό του τρένου στο Σεντ Λαζάρ.
Οι σκίνχεντ διαπληκτίστηκαν εντός του καταστήματος με ομάδα στην οποία ανήκε και ο νεαρός Μερίκ, ενώ στη συνέχεια περίμεναν το θύμα με άλλα άτομα έξω από το μαγαζί. Εκεί ένας εξ αυτών τον χτύπησε με σιδερογροθιά, με αποτέλεσμα εκείνος να χτυπήσει το πεζοδρόμιο.
Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, το θύμα είχε δραστηριότητα στο «ακροαριστερό αντιφασιστικό κίνημα», ενώ η επίθεση που δέχθηκε είχε «πολιτικά κίνητρα».
Το Κόμμα της Αριστεράς του Ζαν Λικ Μελανσόν, κοντά στο οποίο φέρεται να βρισκόταν ο νεαρός ακτιβιστής, κατήγγειλε άμεσα ότι οι επιτιθέμενοι ανήκαν «στην ακροδεξιά ομάδα Εθνικιστική Επαναστατική Νεολαία».

Ο Σερζ Αγιούμπ, αρχηγός της Εθνικιστικής Επαναστατικής Νεολαίας, διέψευσε τη συμμετοχή των σκίνχεντ της οργάνωσής του στο θανάσιμο τραυματισμό του νεαρού ακτιβιστή. «Πρόκειται για το απόλυτο ψέμα», δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τα επεισόδια που οδήγησαν στο μοιραίο για το νεαρό ακτιβιστή σε «ομάδες της Άκρας Αριστεράς».
Ερό: «Θα τσακίσουμε σε κομμάτια τις βίαιες ομάδες»
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, μίλησε για «προσωπική του στήριξη και αλληλεγγύη» με την οικογένεια του θύματος, ενώ ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να «τσακίσει σε κομμάτια, με δημοκρατικό τρόπο, τις βίαιες ομάδες».
Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς, σε δήλωσή του, εξέφρασε την «απόλυτη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εξαφανίσει τη βία η οποία φέρει τη σφραγίδα της Άκρας Δεξιάς».
Μέλος του κινήματος «Αντιφά»
Ο Κλεμάν Μερίκ, πρωτοετής φοιτητής πολιτικών επιστημών, φέρεται να ανήκε στην οργάνωση «Αντιφασιστική Δράση Παρισίων – προαστίων», με συνδικαλιστική δράση στο πανεπιστήμιό του και καταγωγή από τη Μπρεστ.
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις καταδίκασαν το περιστατικό, ενώ μερικές εξ αυτών κάλεσαν την κυβέρνηση να απαγορεύσει τη δράση ομάδων με αποδεδειγμένα βίαιη δραστηριότητα.
Ακροδεξιές ομάδες είχαν κατηγορηθεί πρόσφατα στη Γαλλία για επεισόδια κατά τη διάρκεια πορειών με συνθήματα κατά της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.
«Κάθε σχέση» αρνείται η Λεπέν
Η Μαρίν Λεπέν, αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, διαχώρισε πλήρως τη θέση της από το περιστατικό και ανέφερε ότι το κόμμα της δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την Εθνικιστική Επαναστατική Νεολαία, ενώ σημείωσε πως, στο βαθμό που δίνει εντολές στα μέλη της για βίαιες ενέργειες, η διάλυση της συγκεκριμένης ομάδας «δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί».
Πορεία διαμαρτυρίας στο Παρίσι
Τα αριστερά και κεντροαριστερά κόμματα του πολιτικού φάσματος, συμπεριλαμβανομένου και του κυβερνώντος στη Γαλλία Σοσιαλιστικού Κόμματος, κάλεσαν σε διαδήλωση για την Πέμπτη το βράδυ στο Παρίσι με αίτημα «τη διάλυση των βίαιων ακροδεξιών ομάδων».
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα