Beλτεκε: λαθος η ενταξη της ελλαδας στο ευρω

16:28 27/4/2012 - Πηγή: Fimotro
«Η Ελλάδα δεν έπρεπε να είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη», δήλωσε στο BBC ο πρώην πρόεδρος της Bundesbank (1999-2004) Έρνστ Βέλτεκε, συνεχίζοντας ότι κοιτάζοντας πίσω ήταν ξεκάθαρο ότι η χώρα δεν ήταν έτοιμη για το κοινό νόμισμα. Ο Γερμανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά κανένα από τα προβλήματα της...
ευρωζώνης δε θα λυνόταν εάν η Ελλάδα την εγκατέλειπε, σημειώνοντας όμως ότι και χωρίς την Ελλάδα
η ΟΝΕ θα συνέχιζε να λειτουργεί.

Επισήμανε μάλιστα ότι ενδεχόμενη επιστροφή της χώρας μας σε εθνικό νόμισμα θα καθιστούσε πολύ δύσκολη την αποπληρωμή των ελληνικών χρεών, που θα εξακολουθούσαν να αποτιμώνται σε ευρώ, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες-πιστωτές.

Αναφερόμενος στα ευρύτερα ζητήματα της ευρωζώνης, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας γνωμοδότησε τα σημερινά προβλήματα οφείλονται στην κρίση χρέους που έπληξε τη νότια Ευρώπη στον απόηχο της οικονομικής κρίσης. Τόνισε πάντως πως «Η λιτότητα από μόνη της δεν είναι η λύση δίχως περισσότερη ανάπτυξη τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν».

Εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός για το μέλλον του ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν διατρέχει τόσο μεγάλο κίνδυνο για την επιβίωσή του όσο συχνά εκτιμάται».

Τέλος, ο κ. Βέλτεκε σχολίασε ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου από τις πιο πλούσιες στις φτωχότερες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
Keywords
Τυχαία Θέματα