Antimeτωπος με τον σαρκοζι στις προεδρικες εκλογες ο ντομινικ ντε βιλπεν

Την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2012 ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1. O «αντίπαλος» του Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει «εγκαταλείψει» τα συμφέροντα της Γαλλίας.
Ο Ντε Βιλπέν είπε ότι «το ραντεβού του 2012 θα είναι το ραντεβού της ...
αλήθειας, του θάρρους και της δέσμευσης» και τόνισε ότι «είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί μιας συγκεκριμένης ιδέας της Γαλλίας».
Πρόσθεσε ότι ανησυχεί διότι βλέπει «τη Γαλλία ταπεινωμένη από το νόμο των αγορών που επιβάλλει όλο και μεγαλύτερη λιτότητα».
«Θα δείτε ότι σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία του 2012, θα υπάρξουν εκπλήξεις, πολλές εκπλήξεις. Έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητα των Γάλλων να διακρίνουν ποιο είναι το γενικό συμφέρον και σε ποιο σημείο περισσότερο από ποτέ η εθνική ενότητα επιβάλλεται σε όλους μας», υπογράμμισε ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν.
«Δέκα χρόνια είναι πολλά» για να κυβερνά ο Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ο Ντε Βιλπέν, ο οποίος δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος «έχει εγκαταλείψει» τα συμφέροντα της Γαλλίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας είχε εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με τον Νικολά Σαρκοζί, με τον δεύτερο να τον κατηγορεί για «συκοφαντική δυσφήμιση» στην υπόθεση Clearstream.
Το σκάνδαλο ξέσπασε το 2004 όταν το όνομα του τότε υπουργού Εσωτερικών, Σαρκοζί, βρέθηκε σε μια λίστα μαζί με επιχειρηματίες που τους εμφάνιζε να διατηρούν μυστικούς λογαριασμούς σε χρηματοπιστωτικό οργανισμό του Λουξεμβούργου. Παρά το γεγονός ότι η γαλλική δικαιοσύνη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι λίστες αυτές ήταν πλαστές, ο Ντε Βιλπέν φέρεται να διέταξε δύο φορές μυστική έρευνα για την εμπλοκή του σημερινού προέδρου στην υπόθεση.
Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν ήταν πρωθυπουργός από το 2005 ώς το 2007 επί προεδρίας Ζακ Σιράκ.
Κατά τη δεύτερη προεδρική θητεία του Ζακ Σιράκ -επί πρωθυπουργίας Ραφαρέν- του δόθηκε το υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο παρέμεινε επί δυο χρόνια μέχρι τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του 2004, οπότε και διαδέχθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών τον Νικολά Σαρκοζί.
Keywords
Τυχαία Θέματα