Aiσιοδοξια για την εκταμιευση της δοσης ...

13:26 8/7/2013 - Πηγή: Fimotro
...ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ...
Σε πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα υπό προϋποθέσεις και όπως όλα δείχνουν τμηματικά, αναμένεται να καταλήξουν σήμερα το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης...

Αισιόδοξοι εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Εurogroup εμφανίζoνται ο Ολι Ρεν και ο Γάλλος υπουργός
Οικονομικών. Σε σχέση με τα μέσα της προηγούμενης βδομάδας το κλίμα ήταν σαφώς πιο αισιόδοξο χθες στις Βρυξέλλες, λόγω της μεγάλης προόδου που καταγράφηκε στις μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας διαπραγματεύσεις τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα.

«Κοντά σε συμφωνία»
Χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, σε δηλώσεις στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στην πόλη Εξ Αν Προβάνς, στη νότια Γαλλία, επιβεβαίωσε την πρόοδο υπογραμμίζοντας ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», προσθέτοντας ότι «η μπάλα τώρα βρίσκεται στους Ελληνες και όλα θα εξαρτηθούν από την ικανότητά τους να σεβαστούν τις διάφορες προϋποθέσεις για τις οποίες συμφωνήσαμε». Η δήλωση αυτή στην ουσία επιβεβαιώνει αυτή που είχε κάνει την Παρασκευή στην πατρίδα του, τη Φινλανδία, για λήψη απόφασης τμηματικής εκταμίευσης της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο φόρουμ συμμετείχε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε «πεπεισμένος» ότι η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα καταλήξουν σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την εκταμίευση της επόμενης δόση και τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε μια κοινή αντίληψη με την Ελλάδα, συνεπώς σε μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση του προγράμματος», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου οικονομολόγων το οποίο διεξάγεται στην Εξ Αν Προβένς (νοτιοανατολική Γαλλία).

Τμηματικά
Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε αφήσει σαφέστατα να εννοηθεί ότι λόγω της καθυστέρησης που σημειώθηκε από ελληνικής πλευράς στην τήρηση των δεσμεύσεων για τη διαθεσιμότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, δεν μπορεί να εκταμιευθεί όλη η δόση, αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά με βάση την τήρηση των ενδιάμεσων δεσμεύσεων. Μάλιστα, επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν χρειάζεται τώρα ολόκληρο το ποσό.
Πάντως, ακόμη και στα μέσα της προηγούμενης βδομάδας, που το κλίμα δεν ήταν καλό εξαιτίας της ελληνικής καθυστέρησης, σε καμία περίπτωση δεν επιχειρήθηκε από την πλευρά των εταίρων να δοθεί δραματική διάσταση, κάτι που γίνονταν συστηματικά στο παρελθόν. Αντίθετα, ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωνε αισιόδοξος για αποφάσεις στη σημερινή συνεδρίαση. Ούτε από τους άλλους «σκληρούς» του κοινοτικού βορρά υπήρξε οποιαδήποτε απειλή.
Ενας από τους λόγους που κανένας από τους εταίρους ή τους κοινοτικούς αξιωματούχους δεν σήκωσε τους τόνους ήταν και η ιδιαίτερα τεταμένη πολιτική κατάσταση στην Πορτογαλία και του άμεσου κινδύνου πτώσης της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας. Σε καμία περίπτωση οι Βρυξέλλες και οι εταίροι δεν θα ήταν διατεθειμένοι να ανοίξουν και ένα δεύτερο μέτωπο με την Ελλάδα αυτή την περίοδο.

Ηπιοι τόνοι
Η κ. Μερκελ έχει και ένα λόγο παραπάνω να μη θέλει ένταση στην Ευρωζώνη αυτή την περίοδο, αφού βρισκόμαστε περίπου 2,5 μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές, όπου είναι και το μεγάλο φαβορί. Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Πορτογαλία, ο Μοσκοβισί δήλωσε πως «η πολιτική κρίση φαίνεται πως τελείωσε». «Θα δούμε σε ποιο βαθμό το ίδιο το πρόγραμμα είναι βιώσιμο, αλλά έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητα των Ευρωπαίων να συνοδεύσουν την Πορτογαλία τόσο στη δημοκρατική οδό όσο και στην οδό της οικονομικής ανόρθωσης», εξήγησε.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup είναι η τελευταία πριν από τις θερινές διακοπές, με αμέσως επόμενη την άτυπη σύνοδο που θα γίνει στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 13 Σεπτεμβρίου. Με δεδομένο ότι η επόμενη συνεδρίαση με φυσική παρουσία των υπουργών θα γίνει ύστερα από δύο μήνες, η λήψη απόφασης στη σημερινή συνεδρίαση είναι επιβεβλημένη γιατί έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι τα ζητήματα της Ελλάδας είναι πολύπλοκα και δύσκολα επιλύονται με τηλεδιασκέψεις.
Συνεδρίαση της ομάδας εργασίας

Σημαντική θεωρείται η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Εurogroup υπό την προεδρία του Αυστριακού Τόμας Βίζερ, σήμερα το πρωί, προκειμένου να προετοιμάσει την ημερήσια διάταξη και τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα συναντηθούν νωρίς το απόγευμα.
Τους τεχνοκράτες της ομάδας εργασίας θα ενημερώσουν οι επικεφαλής της τρόικας για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίοι βρίσκονται από χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες.
Πριν από τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας.
Από τη στιγμή που οι τεχνοκράτες δώσουν το «πράσινο φως», η απόφαση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα