39 χρονια χωρις τον ευφυεστερο ελληνα επιχειρηματια...

17:03 15/3/2014 - Πηγή: Fimotro
Ο Σμυρνιός επιχειρηματίας γεννήθηκε σε μια ευκατάστατη οικογένεια για την εποχή και την περιοχή. Ο πατέρας του Σωκράτης ήταν από τους πλουσιότερους καπνέμπορους ...
της Σμύρνης και έμελλε από εκείνον να κληρονομήσει το επιχειρηματικό δαιμόνιο, αν και η γιαγιά του Γεσθημανή επιθυμούσε να τον δει παπά.

Όμως το ανήσυχο πνεύμα του δεν συμβάδιζε με κάτι τέτοιο. Στα 17 του μόλις χρόνια παίρνει 250 δολάρια στην τσέπη και φεύγει για το Μπουένος Άιρες. Εκεί έκανε ό,τι δουλειά έβρισκε μέχρι που βρήκε την ευκαιρία που αναζητούσε. Όταν η Βρετανική Τηλεφωνική Εταιρία προσέλαβε ανειδίκευτο προσωπικό
πήγε κι αυτός ως νυκτερινός τηλεφωνητής. Κρυφακούγοντας τις συνομιλίες, αποσπούσε χρήσιμες πληροφορίες και τις αξιοποιούσε καταλλήλως. Έτσι, ίδρυσε μια μικρή επιχείρηση εισαγωγής καπνού και κατασκευής τσιγάρων, την οποία διαφήμιζε πετώντας άδεια πακέτα στους πολυσύχναστους σταθμούς της πόλης.

Όταν ήρθε ξανά στην Ελλάδα, γνωρίστηκε με τον υπουργό Ανδρέα Μιχαλακόπουλο και χάρη σ’ αυτόν επέστρεψε στο Μπουένος Άιρες με καινούργιο ελληνικό διαβατήριο και τον τίτλο του ειδικού Ακολούθου.

Το 1931 έγινε αναπληρωματικός πρόξενος και το 1932 άρχισε ν’ ασχολείται με τη ναυτιλία. Αρχικά αγόρασε ένα εμπορικό πλοίο 7.000 τόνων, που ήταν διαλυμένο και βυθίστηκε αγκυροβολημένο στο Μοντεβίδεο από φουρτούνα. Στη συνέχεια αγόρασε 6 καναδέζικα πλοία. Τα δυο πρώτα του στόλου του τα ονόμασε «Πηνελόπη Ωνάση» και «Σωκράτης Ωνάσης» προς τιμήν των γονιών του.

Στη δουλειά του συνέχεια επινοούσε νέα κόλπα. Υπέγραφε μεταφορές κάρβουνου με πλοία που δεν είχε, μεταφορές πετρελαίου με πλοία που ακόμα δεν είχαν ναυπηγηθεί. Παρ’ όλα αυτά, μεγάλες εταιρίες πετρελαίου, όπως η Mobil, η Socony και η Texaco, προτιμούσαν να υπογράφουν μακροπρόθεσμα σταθερά συμβόλαια μαζί του, παρά να πονοκεφαλιάζουν με άλλους.

Το 1957 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον ενθάρρυνε να αναλάβει τη μικρή επιζήμια αεροπορική εταιρία Τ.Α.Ε. Την απέκτησε για 2.000.000 δολάρια, τη μετέτρεψε σε «Ολυμπιακή Αεροπορία» και την ανέπτυξε σε αεροπορική εταιρεία των πέντε Ηπείρων.

Οι γυναίκες της ζωής του

Το 1943 γνωρίζει την 16χρονη τότε Αθηνά Λιβανού, κόρη του Έλληνα εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, την οποία τρία χρόνια αργότερα παντρεύεται και αποκτά μαζί της τον Αλέξανδρο και την Χριστίνα.

Το 1958 συνάντησε τη διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας. Η γνωριμία τους αυτή εξελίχθηκε σ’ ένα φλογερό ειδύλλιο, που ποτέ όμως δεν κατέληξε σε γάμο. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύτηκε για δεύτερη φορά το 1968 με την Jacqueline Lee Bouvier (Jackie), μετά τη δολοφονία του συζύγου της John Fitzgerald Kennedy.

Από τη ζωή του Έλληνα μεγιστάνα πέρασαν κατά καιρούς πολλές ακόμα διάσημες γυναίκες, όπως η Jeralin Sperkls -βαθύπλουτη κληρονόμος περιουσίας ζάχαρης που εθεωρείτο η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο, η Eva Perón , η Marilyn Monroe, η Gloria Swanson και η Greta Garbo.

Διαβάστε περισσότερα στο www.peoplegreece.com
Keywords
Τυχαία Θέματα