300 παρατηρητες στη συρια εντος του μαϊου

12:14 2/5/2012 - Πηγή: Fimotro
Τα Ηνωμένα Έθνη επιταχύνουν την ανάπτυξη άοπλων παρατηρητών στη Συρία για να διασφαλίσουν ότι και οι 300 θα βρίσκονται στο έδαφος της χώρας έως το τέλος Μαΐου για να επιτηρούν την επισφαλή κατάπαυση του πυρός, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του...
ΟΗΕ Ερβέ Λατσού.

«Έχουμε 24 παρατηρητές επί τόπου και περιμένω ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί γρήγορα κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, έτσι ώστε η UNSMIS (η αποστολή εποπτείας του ΟΗΕ
στη Συρία), να φθάσει στην πλήρη επιχειρησιακή της ισχύ έως το τέλος Μαΐου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λαντσού.

Ο ίδιος είπε ότι οι παρατηρητές ανέφεραν παραβιάσεις της εκεχειρίας, που εφαρμόστηκε στις 12 Απριλίου, τόσο από τις δυνάμεις ασφαλείας του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ όσο και από τις ομάδες της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, το συριακό καθεστώς αρνήθηκε να χορηγήσει βίζες σε τρεις παρατηρητές που έχουν επιφορτιστεί με την επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός, και δεν έχει ακόμη αποσύρει τα βαρέα όπλα του από τις πόλεις, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του να σταματήσουν οι βιαιότητες που έχουν προκαλέσει 31 θανάτους.

«Υπήρχαν τρεις αρνήσεις μέχρι τώρα», δήλωσε στη Νέα Υόρκη ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης Ερβέ Λαντσού χωρίς να διευκρινίζει την εθνικότητα των παρατηρητών ή τους λόγους που επικαλέστηκε η Δαμασκός.

Σύμφωνα με διπλωμάτες η συριακή κυβέρνηση είναι απρόθυμη να αφήσει να εισέλθουν στο εδαφός της πολίτες δυτικών χωρών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Γερμανία, που είναι εχθρικές προς το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασάντ, ή αραβικών χωρών όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση της Συρίας.

Ο κ. Λαντσού πρόσθεσε ότι «οι 24 παρατηρητές» που ήδη βρίσκονται στο έδαφος της χώρας διαπίστωσαν ότι «βαρέα όπλα» είναι ακόμη παρόντα στις πόλεις, κατά παράβαση του σχεδίου του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Αναν βάσει του οποίου κηρύχθηκε η εκεχειρία στις 12 Απριλίου στη Συρία, η οποία όμως παραβιάζεται καθημερινά.

Περισσότερο από τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της ισχύος της, η κατάπαυση του πυρός παραβιάζεται κατ' επανάληψη τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση, είπε ο Λαντσού, που αρνήθηκε όπως να εκτίμησε σε ποια έκταση.

Λόγω της κατάστασης αυτής 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε νέα βίαια επεισόδια σήμερα, ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), μια ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία.

Δέκα άμαχοι, μεταξύ των οποίων εννέα μέλη της ίδιας οικογένειας, σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό των στρατευμάτων του καθεστώτος σε ένα χωριό στην επαρχία της Ιντλέμπ (βορειοδυτικά), ενώ 12 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη με λιποτάκτες στο Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά). Επτά άμαχοι και δύο αντιφρονούντες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από τον στρατό στις περιοχές της Δαμασκού, της Χομς και της Χάμα (κέντρο), διευκρίνισε το OSDH.

Νωρίς απόψε, ο στρατός βομβάρδισε με
Keywords
Τυχαία Θέματα