'' απειλη για την ευρωπη ''...

19:17 16/1/2013 - Πηγή: Fimotro
Η τρομοκρατία στο Μαλί συνιστά "απειλή για την Ευρώπη" υποστήριξε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά...

"Η Γερμανία θεωρεί ότι η κατάσταση στην περιοχή αφορά και τη δική της ασφάλεια επειδή, βεβαίως, η τρομοκρατία στο Μαλί (...) δεν συνιστά απειλή μόνο για την Αφρική, αλλά και για την Ευρώπη", δήλωσε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ουαταρά. Ο τελευταίος, που ασκεί την προεδρία της
Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), κάλεσε "όλους τους Ευρωπαίους" να στηρίξουν την επιχείρηση που έχει ξεκινήσει η Γαλλία στο Μαλί.
"Εύχομαι η ενέργεια αυτή να στηριχθεί από όλους τους Ευρωπαίους. Ήταν επείγον να δράσουμε στο Μαλί και συγχαίρω τον πρόεδρο (της Γαλλίας) Φρανσουά Ολάντ. Αλλά όλος ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί", τόνισε. "Θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα στην ανάπτυξη των στρατευμάτων για να στηριχθεί ο στρατός του Μαλί, αλλά επίσης να περάσουμε και στο πεδίο της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η ECOWAS θα αναλάβει το ρόλο της", πρόσθεσε ο Ουαταρά.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, είχε ανακοινώσει ότι το Βερολίνο θέτει στη διάθεση της ECOWAS δύο μεταγωγικά αεροσκάφη για τη μεταφορά στρατευμάτων στο Μπαμακό. Τα αεροσκάφη αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα, αφού ρυθμιστούν ορισμένα "τεχνικά ζητήματα", είπε ο υπουργός διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται ο πράσινο φως του γερμανικού κοινοβουλίου για να προσφέρει επιμελητειακή βοήθεια.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε είπε από την πλευρά του ότι η Γερμανία θα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ στους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες.
Keywords
Τυχαία Θέματα