Υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τον οίκο Moody’s

Υστερα από τους οίκους Fitch και S&P, χθες ήταν η σειρά της Moody’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, τονίζοντας ότι η χώρα θα χρειαστεί επειγόντως να προσφύγει στο ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ο οίκος Μoody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα στο Baa1 από το Α3, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο για μία περαιτέρω υποβάθμιση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Πορτογαλίας με το sread του
10ετούς ομολόγου να ξεπερνά τις 520 μονάδες και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) των 5ετών ομολόγων να ξεπερνούν για πρώτη φορά το τελευταίο επτάμηνο τα αντίστοιχα ιρλανδικά. Η Moody’s εκτιμά ότι «η νέα κυβέρνηση πιθανότατα θα ζητήσει επειγόντως πρόσβαση στο Ταμείο». Πάντως, χθες, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες, επανέλαβε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας σε βοήθεια από την Ε. Ε. και το ΔΝΤ.

Χθεσινό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Jornal de Negocios ανέφερε ότι οι πορτογαλικές τράπεζες αποφάσισαν να μην αγοράσουν άλλα κρατικά ομόλογα κατά τους επόμενους μήνες και ασκούν πιέσεις προς την κυβέρνηση να ζητήσει βραχυπρόθεσμο δάνειο πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών της 5ης Ιουνίου.


Διαβάστε περισσότερα »
Keywords
Τυχαία Θέματα