Υγεια:πεθαινουν ανθρωποι που δεν εχουν να πληρωσουν


Τον κίνδυνο που διατρέχουν για τη ζωή τους όσοι δεν έχουν να πληρώσουν «για να βρουν την υγειά τους», αποκαλύπτει απολογισμός του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και της ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή». Τα στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης το πόσο εκτεθειμένοι είναι ακόμα και εκείνοι που προστρέχουν στα διάφορα κοινωνικά ιατρεία, αφού δεν είναι δυνατόν να τούς παρασχεθεί
η απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία:
Μέσα σε ένα εξάμηνο έχουν εξεταστεί 3.596 ανασφάλιστοι, το 44% των οποίων ήταν πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, είτε λόγω οφειλών στο Ταμείο του, είτε λόγω οφειλών στην εφορία. Το 46% ήταν πρώην ασφαλισμένοι ΙΚΑ, ενώ το 88% έμειναν ανασφάλιστοι τα έτη 2010, 2011, 2012.
8 στα 10 παιδιά προσέρχονται για δωρεάν εμβολιασμό. Το ιατρείο επισκέφτηκαν 1.168 παιδιά.
Περισσότεροι από 100 ασθενείς με όγκο αντιμετωπίσιμο χειρουργικά (παχύ έντερο, μαστό, ουροδόχο κύστη, προστάτη, πνεύμονα) είπαν πως «δεν έχω χρήματα να χειρουργηθώ». Δηλαδή αυτοί οι ασθενείς οδηγούνται στο θάνατο, ενώ μπορούν να θεραπευτούν.
10% ήταν ανασφάλιστες έγκυοι, οι περισσότερες υψηλού κινδύνου. Κινδύνευσε η ζωή μητέρων και παιδιών επειδή δεν είχαν να πληρώσουν τα νοσήλια του τοκετού (800 - 1.000 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία).
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΡΕΖΑ TV
8-8-2012
Keywords
Τυχαία Θέματα