Τιτάνια μάχη για το Φουκουσίμα

Τιτάνιες είναι οι προσπάθειες των τεχνικών για την αποκατάσταση των συστημάτων ψύξης των πυρηνικών μονάδων στη Φουκουσίμα, με τον αντιδραστήρα 3 να εμπνέει τη μεγαλύτερη ανησυχία και τον Ιάπωνα υπουργό Εμπορίου να εκφράζει ανοιχτά την απαισιοδοξία του λέγοντας πως είναι δύσκολο να πει κανείς ότι η εξέλιξη της κατάστασης γύρω από την πληγείσα περιοχή είναι προς ασφαλή κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα ενισχύονται οι φόβοι από το ότι οι ιαπωνικές αρχές ζήτησαν να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα ψάρια και τα θαλασσινά, ειδικά σε όσα προέρχονται από την ακτογραμμή των επαρχιών Σίμπα και Ιμπαράκι,
μετά την ανίχνευση αυξημένων επιπέδων ραδιενεργών ουσιών στο νερό της θάλασσας κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε χτες πως ραδιενέργεια συνεχίζει να εκλύεται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, αλλά δεν έχει προσδιοριστεί από ποιο ακριβώς σημείο.

Σε θερμοκρασία βρασμού έφθασε χτες η ανοιχτή δεξαμενή όπου φυλάσσονται τα εξαντλημένα πυρηνικά καύσιμα του αντιδραστήρα 2, ενώ το μόνο θετικό είναι ότι το εργοστάσιο συνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτροδότησης και οι μηχανικοί άρχισαν τους ελέγχους πριν ανοίξουν τον διακόπτη. Πιθανότατα θα περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να αντικατασταθούν τα χαλασμένα εξαρτήματα και να αεριστεί ο χώρος από το εκρηκτικό αέριο υδρογόνο.


Διαβάστε περισσότερα »
Keywords
Τυχαία Θέματα