Πως η πολιτική της δύσης προκαλεί την «ατομική τζιχάντ»

Δύο αναλυτές της καταλανικής εφημερίδας «El Periodico de Catalunya», με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη, επισημαίνουν τους βαθύτερους λόγους της ισλαμιστικής ριζοσπαστικοποίησης και της επιλογής του συγκεκριμένου τρόπου επιθέσεων, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την «εφεύρεση μιας νέας θρησκείας από τους τζιχαντιστές».
Ειδικότερα, ο αναλυτής Άλμπερτ Γκαρίδο στο άρθρο του «η εξατομικευμένη τζιχάντ» τονίζει: «Κανείς δεν πίστευε πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 πως η τζιχαντιστική πρόκληση θα προσλάμβανε τις διαστάσεις που έχει σήμερα. Όμως πριν από την ημερομηνία ορόσημο
τούτη το ριζοσπαστικό Ισλάμ κόχλαζε ήδη μέσα στα φονταμενταλιστικά τεμένη, μεταξύ των επιγόνων της κληρονομιάς του Σαγίντ αλ Κούτμπ, του χρηματοδοτούμενου από τη Σαουδική Αραβία ουαχαμπισμού και εξαιτίας της μυωπίας των δυτικών στη στήριξη που παρείχαν στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Κόχλαζε επίσης η οργή από την ανεπίλυτη αραβο-ισραηλινή διένεξη, την ανεκτικότητα της Δύσης έναντι των αυταρχικών κυβερνήσεων σε πολλές μουσουλμανικές χώρες, του Ατλαντικού που ρίζωνε στην καρδιά της Ασίας, ως άμεση συνέπεια των νέων μορφών αποικισμού στην παγκόσμια αυλή της δυτικής κοινωνίας. Όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ, η σύγκρουση αυτή των πολιτισμών έφθασε στην γνωστή πλέον κρίσιμη μάζα της.
Keywords
Τυχαία Θέματα