Πολυ μεγαλος κινδυνος απο την κυβερνητική τροπολογία που αναθέτει τους ελέγχους των πλοίων σε ιδιώτες

Ετοιμη είναι η τροπολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την οποία αναθέτει την επιθεώρηση των πλοίων, δηλαδή την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και του περιβάλλοντος, στα νύχια των ανωνύμων εταιρειών των νηογνωμόνων, στρώνοντας ουσιαστικά το έδαφος για νέα ναυάγια. Στην αιτιολογική έκθεση του σχετικού κειμένου που διέρρευσε χτες το βράδυ από το υπουργείο
Ναυτιλίας, αναδεικνύεται ότι η κυβέρνηση έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των εφοπλιστών: να ελέγχουν τον εαυτό τους!
Μάλιστα, παρά τα «παχιά» λόγια της κυβέρνησης περί του προηγούμενου «σαθρού» νομοθετικού πλαισίου που τάχα η ίδια θα ξηλώσει, με την τροπολογία της η κυβέρνηση ενεργοποιεί Υπουργική Απόφαση του 2003, δηλαδή της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στην οποία αναφέρεται ότι «ο Κλάδος Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων, από τη δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δεν ασκεί καθήκοντα και αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί στα Τοπικά Κλιμάκια Επιθεώρησης πλοίων καθώς και στους Εξουσιοδοτημένους από το ΥΕΝ Οργανισμούς, σύμφωνα με το ΠΔ 345/2000»! Σημειώνεται ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση δεν εφαρμόστηκε από τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, κάτω από τις αντιδράσεις του ναυτεργατικού κινήματος.
Συνέχεια της πρόκλησης αποτελεί και ότι η τροπολογία αυτή στην αιτιολογική έκθεση βαφτίζεται «ουσιαστική αναβάθμιση του εποπτικού ρόλου του ΚΕΠ», δηλαδή του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων, και «εγγύηση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας»!
Keywords
Τυχαία Θέματα