Παλιες και νεες ανατροπες σε εργασιακα - μισθους - συμβασεις

Σε όλη τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, σταθερά και μεθοδικά, οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου σε συνεργασία με την τρόικα κλιμάκωσαν την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν στο Δημόσιο και στις πρώην ΔΕΚΟ.
Με μια σειρά νόμους που περιλήφθηκαν στα δυο προηγούμενα μνημόνια (βλέπε αναλυτικά στο διπλανό θέμα), η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα βίωσαν την πιο σφοδρή επίθεση των τελευταίων δεκαετιών,
σε μια στοχευμένη προσπάθεια τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης να φορτωθούν στις πλάτες τους και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάκαμψης για το κεφάλαιο.
Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» για τις νομοθετικές παρεμβάσεις των αστικών κυβερνήσεων στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς μέχρι το τέλος του 2012 (επιμέρους παρεμβάσεις έγιναν και στη συνέχεια), ένα πράγμα επιβεβαιώνουν. Οτι οι αντεργατικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων και ιδιαίτερα αυτοί που ψηφίστηκαν στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, έχουν διαμορφώσει μια πραγματική ζούγκλα στην αγορά εργασίας, δίνοντας στις επιχειρήσεις το απόλυτο δικαίωμα να επιβάλουν όρους δουλειάς ανάλογα με τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, με τη βοήθεια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και την απειλή της απόλυσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα