Οι έλληνες εφοπλιστες και το… «ελληνικο δαιμονιο» - τι κερδιζουν και τι (δεν) πληρωνουν οι «κυριαρχοι των θαλασσων»

Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας (1), τα στοιχεία για τον πλούτο των Ελλήνων εφοπλιστών αποδεικνύουν το απύθμενο χάσμα που χωρίζει την κοινωνία. Απ τη μια πλευρά είναι το μεγάλο κομμάτι που φτωχαίνει, εξαθλιώνεται και περιθωριοποιείται, και απ΄ την άλλη, το κομμάτι των πολύ λίγων που πλουτίζουν προκλητικά. Και αυτό, όχι απλώς με την ανοχή, αλλά με την ενεργό συμβολή της κυβέρνησης, η οποία εκτός των άλλων διατηρεί το απαράδεκτο καθεστώς φοροαπαλλαγών και φορολογικής ασυλίας για το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Όταν, μάλιστα, η ίδια δηλώνει πρόθυμη να
συζητήσει με τους δανειστές τη μείωση του αφορολόγητου, μέτρο που θα είναι η χαριστική βολή για χιλιάδες οικογένειες που βρίσκονται σήμερα στα όρια της επιβίωσης.

Με βάση στοιχεία του συμβουλευτικού οίκου ναυτιλιακών αποτιμήσεων Vesselvalue (2), ο ελληνόκτητος στόλος ποντοπόρων πλοίων εμφανίζεται και πάλι τόσο ως ο μεγαλύτερος σε χωρητικότητα παγκοσμίως, όσο και ως αυτός με την υψηλότερη αξία. Η Vesselvalue προσμετράει 4.369 ελληνόκτητα πλοία ολικής χωρητικότητας (GT) 202.747, 472 τόνων, συνολικής αξίας 84, 030 δισεκατομμυρίων δολαρίων (στις 20 Δεκεμβρίου 2016).

Ακόμα, το ένα στα τέσσερα μεταχειρισμένα πλοία που πουλήθηκαν το 2016 πήγε σε χέρια Ελλήνων εφοπλιστών. Την ίδια ώρα το ένα στα έξι νέα πλοία που παραγγέλθηκαν είναι επίσης ελληνικό. Συνολικά οι επενδύσεις αυτές του 2016, από ελληνικά συμφέροντα, υπολογίζεται πως υπερβαίνουν τα 5,5 δισ δολάρια.

Αξίζει όμως, να δούμε τι φόρους πληρώνουν για τον πλούτο αυτό οι Έλληνες εφοπλιστές. Υπολογίζοντας, λοιπόν, τον αριθμό των εταιριών του κλάδου και τον αριθμό των πλοίων τους, προκύπτει ότι κατά μέσο όρο κάθε εταιρία φορολογείται με 86.700 ευρώ το χρόνο, ή 10 ευρώ την ημέρα για κάθε πλοίο!
Keywords
Τυχαία Θέματα