Ναυάγιο Μέρκελ στη Βάδη

Βαριά και ιστορική ήττα υπέστησαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Ανγκελα Μέρκελ και οι σύμμαχοί τους Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) από τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στις χθεσινές εκλογές στο κρατίδιο-προπύργιο του CDU Βάδη-Βυρτεμβέργη, καθώς σύμφωνα με τα exit polls ο πρώην κυβερνητικός συνασπισμός συγκέντρωσε 43%,
ενώ τα δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα συγκέντρωσαν συνολικά 47,3%!

Αντίστοιχα στις εκλογές που έγιναν στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν περίπου 35,5% και, παρά την πτώση των 10 μονάδων, αναμένεται να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους που έλαβαν το 17% των ψήφων και να αφήσουν και πάλι τους Χριστιανοδημοκράτες με 34% στην αντιπολίτευση.
Αναλυτικά οι Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι κυβερνούν στη Βάδη-Βυρτεμβέργη από το 1953 συνεχώς, συγκέντρωσαν 39,3%, οι Πράσινοι 24,2%, οι Σοσιαλδημοκράτες 23,2% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 5%. Τα ποσοστά στερούν από το CDU τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση, με αποτέλεσμα το πιθανότερο σενάριο να είναι ένας συνασπισμός Πρασίνων-Σοσιαλδημοκρατών.
Η πτώση των ποσοστών των Χριστιανοδημοκρατών και των Ελεύθερων Δημοκρατών ήταν σημαντική (5,6% και 5,7% αντίστοιχα), ενώ αυτά των Σοσιαλδημοκρατών παρουσίασαν σαφέστατα μικρότερη πτώση της τάξης του 1,4%.
Οι μεγάλοι νικητές στη μάχη των ποσοστών -και των εκλογών- ήταν οι Πράσινοι, οι οποίοι αύξησαν το ποσοστό τους κατά 12,5%!


Διαβάστε περισσότερα »
Keywords
Τυχαία Θέματα