Κκε:διαδοχικες λιστες με αντιλαϊκα μετρα στην υπηρεσια των μονοπωλιων

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Διαδοχικές λίστες για τη συμπλήρωση των αντιλαϊκών μέτρων
Στα 8,6 δισ. ευρώ η αντιλαϊκή σούμα, με τη νέα, τρίτη, «λίστα» και το στόχο των ιδιωτικοποιήσεων...

Νέα λίστα, την τρίτη στη σειρά, με συνοδευτικά αντιλαϊκά μέτρα ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ, αποστέλλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ), ενόψει της συνεδρίασης
της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ στις 8 - 9 Απρίλη. Οι εξελίξεις έρχονται να αποδείξουν ότι η συγκυβέρνηση έχει «κρυφά χαρτιά», τα οποία και αξιοποιεί ως αντιλαϊκό «ατού» στα παζάρια με την τρόικα.
Για την ώρα, η αντιλαϊκή σούμα μόνο για το 2015 φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 7 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με το πρόγραμμα κλιμάκωσης των ιδιωτικοποιήσεων (περί τα 1,6 δισ.) διαμορφώνεται περίπου στα 8,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4,8% του αναμενόμενου ΑΕΠ! Πρόκειται για μια ακόμη φάση, στη διαδικασία της βίαιης αντιλαϊκής δημοσιονομικής προσαρμογής (η οποία «προχωρά» και «ολοκληρώνεται», όπως δήλωσε στην επίσκεψή του στο Βερολίνο ο Αλ. Τσίπρας...), στο πλαίσιο της διεξόδου από την καπιταλιστική κρίση σε όφελος του κεφαλαίου.
Στο «τραπέζι» και άλλα αντιλαϊκά μέτρα
Την ίδια ώρα, αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερο οι συγκλίσεις, μέχρι και ταυτίσεις, ανάμεσα στην πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και αυτή των προκατόχων της. Σύμφωνα με πληροφορίες, σταθερά στο τραπέζι παραμένουν ζητήματα όπως:
Καμιά αναμονή, καμιά ανοχή, καθώς οι «λίστες μεταρρυθμίσεων» αυγατίζουν συνεχώς, αυξάνοντας τον αντιλαϊκό λογαριασμό...
Καμιά αναμονή, καμιά ανοχή, καθώς οι «λίστες μεταρρυθμίσεων» αυγατίζουν συνεχώς, αυξάνοντας τον αντιλαϊκό λογαριασμό...

-- Η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις.
-- Η παραπέρα διόγκωση του ΦΠΑ στα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης.
-- Η κατάργηση «εξαιρέσεων» και κάθε είδους ελαφρύνσεων στους φόρους εισοδήματος που φορτώνονται στα λαϊκά νοικοκυριά.
Ταυτόχρονα, σε ισχύ θα παραμείνει ο πυρήνας των μέτρων της «μνημονιακής περιόδου», όπως τα τέλη «αλληλεγγύης» και «επιτηδεύματος», ενώ αλώβητη και στο ύψος της θα παραμείνει και η μάζα από τα χαράτσια που επιβάλλονται στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία.
Keywords
Τυχαία Θέματα