Η τεχνη της προπαγανδας...η εθνικη τραπεζα της ελλαδος...και η alpha bank

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις αναγνωστάκο μας,ανατρέξαμε σε σημειώσεις μαθητών της Γ Λυκείου για το μάθημα της έκθεσης. Εκεί λοιπόν βρήκαμε το κείμενο του Παναγιώτη Ιωάννου,το οποίο είναι αναρτημένο και στο διαδίκτυο και μας εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο,το πως λειτουργεί η τέχνη της προπαγάνδας,ώστε να είναι αποτελεσματική.
Μεταξύ άλλων λοιπόν ο κ. Ιωάννου αναφέρει
Προπαγάνδα είναι η παρουσίαση ενός μηνύματος με έναν συγκεκριμένο τρόπο ώστε να
εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς. Γενικά, είναι η αθέμιτη και συστηματική προσπάθεια μονόπλευρου επηρεασμού της κοινής γνώμης προς την κατεύθυνση που επιθυμούν οι περιφρονητές του πλήθους. Ετυμολογικά, προπαγάνδα σημαίνει «διάδοση μίας φιλοσοφίας ή άποψης». Ιστορικά, ο όρος χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον εντός του πολιτικού χώρου και ιδιαίτερα αναφορικά με συγκεκριμένες κινήσεις που προωθούνται από κυβερνήσεις ή πολιτικές ομάδες.

Τεχνικές διάδοσης προπαγάνδαςΤυπικά για τη διάδοση προπαγανδιστικών μηνυμάτων χρησιμοποιούνται ειδησεογραφικά πρακτορεία, κυβερνητικές δηλώσεις και αναφορές, ιστορικές αναθεωρήσεις, junk science, βιβλία, φυλλάδια, προπαγανδιστικές ταινίες, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και αφίσες. Στην περίπτωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προπαγανδιστικά μηνύματα μπορούν να διαδοθούν μέσω ειδήσεων, ενημερωτικών, αλλά και άλλων εκπομπών, καθώς και διαφημιστικών μηνυμάτων.
Γνωρίσματα προπαγάνδαςΣε γενικές γραμμές, η προπαγάνδα κατατάσσεται στον εξουσιαστικό, αυταρχικό και συνεπώς άδικο λόγο. Χαρακτηρίζεται κατά βάση ανέντιμη, δογματική, αντικριτική, συναισθηματική και συγκεντρώνει τα εξής γνωρίσματα: -Ο λόγος είναι αυθαίρετος και απουσιάζουν τα αποδεικτικά στοιχεία.-Τα τεκμήρια ενίοτε ή σχεδόν πάντα παραπειστικά, ανακριβή ή ψευδή ‘πρόκειται δηλαδή για παραπληροφόρηση.-Η διατύπωση είναι υπεραπλουστευτική, άκρως γενικευμένη και αόριστη.-Η φρασεολογία είναι υβριστική, συκοφαντική και παραπέμπει σε λόγο φθοράς και διαφθοράς.-Κατισχύει η κινδυνολογία.-Χρησιμοποιείται αξιολογική έκφραση, δηλαδή λέξεις με ηθική διάσταση, που παγιδεύουν το δέκτη.-Παραποιούνται έννοιες και αξίες.-Συχνά βρίθει από λεξιμαγεία και ωραιολογία.-Κυριαρχεί το στοιχείο της υποβολής, δηλαδή δεν υποκινείται η λογική, αλλά εγείρεται το συναίσθημα.-Υπάρχει χαλαρή λογική σύνδεση των νοημάτων (έλλειψη υπόταξης), η πρόθεση είναι βεβαιωτική, διατακτική, κοσμοσωτήρια, η διατύπωση μεγαλόστομη.-Επικρατεί η ψιθυρολογία, η σκανδαλολογία, η έμφαση στο αιώνιο ανεξάρτητα από χρονικές συνθήκες.-Η γλώσσα φαίνεται οικεία, φιλική, ενώ ο τόνος μπορεί να είναι γλυκερός και σε κάθε περίπτωση, όμως, επουσιώδης, ανούσιος και υποκριτικός.

Αίτια προπαγάνδας
Οι λόγοι, για τους οποίους προπαγανδίζει ο πομπός είναι:
-Η κρίση ανθρωπισμού και ηθικής καθιστά τον άνθρωπο μέσο.
-Η εξυπηρέτηση οικονομικών, εθνικών, πολιτικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων.
-Η ανασφάλεια που προκύπτει από την ύπαρξη ολοκληρωτικών καθεστώτων.
-Η έλλειψη ουσιώδους παιδείας.
-
Keywords
Τυχαία Θέματα