Η «απομόνωση» του κατάρ, τα γεωπολιτικά συμφέροντα της δύσης και η τρομοκρατία

Η ανακοίνωση για διακοπή των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν με το Κατάρ και οι εξελίξεις που ακολούθησαν δεν είναι αποτελούν έργο μιας πράξης για τους διεθνείς οικονομικούς και πολιτικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Η διακοπή των σχέσεων έγινε με το αιτιολογικό πως το Κατάρ υποστηρίζει την τρομοκρατία. Η υπόθεση είναι σύνθετη και αφορά και την εμπλοκή των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ στην
περιοχή, τις φανερές και υπόγειες διαδρομές σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και στην υπόθαλψη, την κατασκευή και την ενίσχυση τρομοκρατικών ενεργειών για τις οποίες δεν μπορεί να κατηγορηθεί μόνο το Κατάρ. Η Σαουδική Αραβία, άλλωστε, δεν είναι και τόσο «αθώα» στο δαιδαλώδες δίκτυο γύρω από τις τρομοκρατικές ενέργειες διεθνώς, οι οποίες δεν γεννήθηκαν χθες και σίγουρα οι «ευαίσθητοι» ηγέτες της Δύσης δεν είναι άμοιροι ευθυνών.

Δεν νομίζουμε πως υπάρχει κάποιος που δεν αντιλαμβάνεται – έστω και σε ένα πρώτο επίπεδο – πως οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ, αλλά και με χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία δεν έχουν χαρακτήρα τυπικών διπλωματικών συναναστροφών. Ας θυμίσουμε μόνο πως μόλις τον περασμένο Απρίλη η Τ. Μέι επισκέφτηκε τη Σαουδική Αραβία. Ανάμεσα στα άλλα υπέγραψε και συμφωνίες πώλησης οπλικών συστημάτων αξίας τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμυρίων λιρών. Επίσης, πρόσφατη είναι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη Σαουδική Αραβία, αλλά και γνωστές οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Κατάρ και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα που έχουν εκεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα