«φρενο» στην ενστολη αυθαιρεσια με νομοσχεδιο...η πραξη θα το δειξει βεβαια...

Φραγμό στην ένστολη αυθαιρεσία επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη. Με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή συστήνεται Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας (ΕΛΑΣ, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα) και τις φυλακές. Μάλιστα, για προφανείς λόγους διαφάνειας,
λειτουργικής ανεξαρτησίας και αποτελεσματικότητας ο μηχανισμός θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Συνηγόρου του Πολίτη και όχι υπό τον έλεγχο ή την εποπτεία κάποιου υπουργείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται να καλύψει ένα θεσμικό κενό και συνιστά την ουσιαστική ανταπόκριση της ελληνικής πολιτείας σε πολυετείς συστάσεις διεθνών και εθνικών οργάνων προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Σημειώνεται ότι η συγκρότηση του ανεξάρτητου μηχανισμού θα επιτευχθεί με την άμεση κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου που τροποποιεί τον Ν. 3938/2011, νόμος ο οποίος προέβλεπε τη σύσταση Γραφείου Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Ειδικότερα στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο προβλέπονται τα ακόλουθα:
Keywords
Τυχαία Θέματα