Εε: σε νομικα γκριζα ζωνη η νεα γενια «μεταλλαγμενων»

Έπειτα από την εμφάνιση νέων τεχνικών γενετικής τροποποίησης, οι οποίες επεμβαίνουν με μεγάλη ακρίβεια στο DNA, εργαστήρια σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν νέες «μεταλλαγμένες» καλλιέργειες που δεν φέρουν ξένα γονίδια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται τώρα να αποφασίσει αν αυτά τα φυτά καλύπτονται ή όχι από τη νομοθεσία για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Η οριστική απάντηση, όμως, φαίνεται πως θα έρθει από το δικαστήριο.

Τα τελευταία χρόνια έχουν
αναπτυχθεί τεχνικές, όπως για παράδειγμα το CRISPR, που επιτρέπουν στους ερευνητές να διαγράφουν συγκεκριμένα γονίδια και μάλιστα χωρίς να αφήνουν ίχνη.

Αυτό έρχεται σε αντιδιαστολή με τα περισσότερα γενετικά τροποποιημένα φυτά που καλλιεργούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο, τα οποία περιέχουν γονίδια ξένων οργανισμών και καλύπτονται από ειδική νομοθεσία. Το 2001, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε Οδηγία για την απελευθέρωση «μεταλλαγμένων» οργανισμών στο περιβάλλον, η οποία ορίζει τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς με βάση οποιαδήποτε γενετική μεταβολή δεν απαντάται στην φύση.
Keywords
Τυχαία Θέματα