Αυξηση αυτοτραυματισμων και καταθλιψης στα παιδια προσφυγων

Ανησυχητική η αύξηση των περιστατικών αυτοτραυματισμού, επιθετικότητας, άγχους και κατάθλιψης στα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, επισημαίνει η ΜΚΟ «Save the Children», σε έκθεσή της.

Η έκθεση αναφέρεται στις κακές συνθήκες παραμονής στα ελληνικά νησιά, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, και πώς οι συνθήκες αυτές υπονομεύουν την ψυχική υγεία και τη γενική ευημερία των παιδιών.
Τα περιστατικά αυτοτραυματισμού παιδιών ηλικίας ακόμα και εννιά ετών αυξάνονται, ενώ άλλα έχουν επιχειρήσει απόπειρα αυτοκτονίας. Σε μία περίπτωση
το παιδί ισχυρίστηκε ότι βιντεοσκόπησε το γεγονός, ως απάντηση σε άλλα παιδιά που είδε να κάνουν το ίδιο.

Επίσης, η έκθεση αναφέρει απότομη αύξηση της χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ από τους έφηβους στα κέντρα φιλοξενίας, προκειμένου να ξεφύγουν από την επώδυνη πραγματικότητα.
Ο Μπαμπάκ, ένας πρόσφυγας που είδε μαζί με τον 12χρονο γιο του την φωτιά να καταστρέφει τμήμα του καταυλισμού όπου έμεναν στη Χίο, περιγράφει ότι ο γιος του «είναι πολύ τρομοκρατημένος. Από τότε που κάηκε το κέντρο δεν κοιμάται καλά και βλέπει εφιάλτες. Τα ίδια συμπτώματα έχω και εγώ. Κανείς δεν θέλει να ζει σε τέτοιες συνθήκες. Μισώ τον εαυτό μου και την Ευρώπη».
Κάποιες οικογένειες διηγούνται ότι φοβούνται να αφήσουν τα παιδιά τους να παίξουν μακριά από τις σκηνές, γιατί άνθρωποι θα μπορούσαν να τα κακοποιήσουν ή να τα βλάψουν. Μέλη του προσωπικού της ΜΚΟ, έχουν επίσης αναφέρει ότι κάποια ασυνόδευτα παιδιά κοιμούνται σε βάρδιες για να προσπαθήσουν να παραμείνουν ασφαλή, ενώ παιδιά μόνα τους έχουν εξαφανιστεί και φύγει από το νησί με διακινητές ή μεμονωμένα.
Keywords
Τυχαία Θέματα