Success story τελοσ-δεν φτανουν τα λεφτα-νεος δανεισμος και νεο μνημονιο το 2014

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο η Ελλάδα θα χρειαστεί με το ξεκίνημα του 2014 περίπου 3,8 δισ. για να πληρώσει ομόλογα που κατέχουν κεντρικές τράπεζες των εταίρων και δεν σκοπεύουν να τα ανανεώσουν. Η τρόικα και τα 17 υπουργεία οικονομικών εκτίμησαν λανθασμένα ότι θα γινόταν «roll over» στα λεγόμενα «anfas» – κάτι που διαψεύστηκε καθώς οι κεντρικές τράπεζες
και δη αυτή της Γαλλίας θεωρούν πως κάτι τέτοιο συνιστά απευθείας χρηματοδότηση κράτους μέλους.

Το Σεπτέμβρη με βάση το πρόγραμμα παύει να υπάρχει ένα δωδεκάμηνο εξασφαλισμένης χρηματοδότησης για την Ελλάδα και το ΔΝΤ, σκοπεύει να ζητήσει από τους εταίρους να βρουν μια λύση. Κατά το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2014, χρήματα από την EE δεν υπάρχουν και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι κατά την τρόικα «εξαιρετικά απίθανο σενάριο». Το πιθανότερο σενάριο για το χρέος παραμένει το εξής: 147% το 2020, 138% το 2022 και 127% το 2030. Το σενάριο αυτό που υπάρχει στο DSA ονομάζεται σενάριο των συνδυαστικών σοκ.

Για να γίνει πολιτικά δεκτό τότε από το ΔΝΤ και τους δανειστές περιβλήθηκε με μια σειρά θετικών σεναρίων, που έδιναν καλύτερη εξέλιξη στο ΑΕΠ, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και το χρέος – σενάρια που όμως έχουν ήδη διαψευστεί από την πραγματικότητα. Για παράδειγμα η προς τα κάτω αναθεώρηση του στόχου των αποκρατικοποιήσεων (από τα 23 στα 10 δισ. ως το 2016) είναι ήδη πίσω κατά ένα δισ. μόνο φέτος. Το δε 2014 θα είναι και αυτό όπως όλα δείχνουν χρονιά ύφεσης. Για το 2015 και 2016 τα πράγματα δεν δείχνουν καλύτερα καθώς τρόικα και κυβέρνηση θα συζητήσουν τον Οκτώβρη νέα δημοσιονομικά μέτρα για τα δύο αυτά έτη, όπως αναφέρει η ίδια η τρόικα στον τελευταίο της απολογισμό.
Keywords
Τυχαία Θέματα