Ζαββός: Με το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ θα σωθούν πολλές βιώσιμες επιχειρήσεις και ευσυνείδητοι δανειολήπτες

20:30 5/2/2020 - Πηγή: Antinews

Την βεβαιότητα ότι με το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ θα σωθούν πολλές βιώσιμες επιχειρήσεις και οι ευσυνείδητοι δανειολήπτες, γιατί θα τους δοθεί δυνατότητα ρυθμίσεων των δανείων τους, διατύπωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ενημερώνοντας νωρίτερα σήμερα τη Βουλή για το πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων.

«Λένε ότι ο ΗΡΑΚΛΗΣ θα ξεσπιτώσει. Θα γίνει ακριβώς το αντίθετο. Με τη διαδικασία των διαχειριστών, με μια ευέλικτη προσπάθεια που θα καταβάλλουν,

θα μπορέσουν να σωθούν πολλές βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να μην πεταχτεί αυτός ο αναγκαίος οικονομικός και κοινωνικός ιστός επιχειρήσεων, οι οποίες θέλουμε να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες για την ελληνική οικονομία και για την ελληνική κοινωνία», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, που επέμεινε ότι θα υπάρξει ευελιξία ρυθμίσεων διότι προτεραιότητα δεν είναι οι ρευστοποιήσεις αλλά οι ρυθμίσεις.

Ταυτόχρονα όμως, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «έρχεται η ώρα, αφού η κυβέρνηση κάνει αυτή την τεράστια προσπάθεια για να βοηθήσει τον τραπεζικό τομέα και την οικονομία να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, να απελευθερωθεί ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα και έρχεται η ώρα οι τράπεζες να παίξουν τον ρόλο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία».

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση και προτροπή του υφυπουργού πως «είναι μια κρίσιμη συγκυρία, στην οποία όλοι οι παράγοντες που μέχρι σήμερα είχαν δυσκολίες, ήταν δεσμευμένοι, έβρισκαν εμπόδια, να παίξουν το ρόλο εκείνο τον οποίο επιβάλλει η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

O υφυπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τη Βουλή ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση καταθέτει το νομοθέτημα για τις χρηματοδοτήσεις. «Δεν μας ενδιαφέρει μόνο ο οφειλέτης των τραπεζών. Μας ενδιαφέρει κυρίως εκείνος που δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, αυτόν που τον έχει ταλανίσει αυτή η αδυναμία και η τοκογλυφία. Γι΄αυτό θα φέρουμε νομοσχέδιο που θα είναι σημαντικό δείγμα για την κοινωνική ευαισθησία αυτής της κυβέρνησης».

Ο Γιώργος Ζαββός απάντησε στο κεντρικό ερώτημα που θέτει η ΓΣΕΒΕΕ. Δηλαδή, αν στις τιτλοποιήσεις θα συμπεριληφθούν και εξυπηρετούμενα δάνεια. «Ο νόμος για τον ΗΡΑΚΛΗ αποβλέπει σε μια συστημική λύση των κόκκινων δανείων. Αντικείμενο της τιτλοποίησης είναι κυρίως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διαφορετικά το όλο εγχείρημα δεν έχει νόημα, ούτε για τον φορολογούμενο, ούτε για την ελληνική οικονομία. Και η ΤτΕ και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών μπορούν να επιβεβαιώσουν, εάν ερωτηθούν, ότι για την καλύτερη διαχείριση είθισται να τιτλοποιούνται, κάποτε, δάνεια και του ίδιου οφειλέτη, τα οποία μπορεί να είναι εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα. Βέβαια, η σύνθεση του χαρτοφυλακίου της τιτλοποίησης εναπόκειται στις ίδιες τις τράπεζες», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Ο ΗΡΑΚΛΗΣ δεν απαγορεύει στις τράπεζες να μεταβιβάσουν, εάν χρειάζεται, και εξυπηρετούμενα δάνεια. Παρ΄όλα αυτά είναι λογικό να μην αναμένεται μια τέτοια μεταβίβαση, εκτός από ορισμένες, ενδεχομένως, μεμονωμένες περιπτώσεις, του ιδίου οφειλέτη».

Ο υφυπουργός ενημέρωσε τις επιτροπές της Βουλής ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στον «ΗΡΑΚΛΗ», με σχήματα που υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ, για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο Ηρακλής

Kριτική στην κυβέρνηση ως προς το σχέδιο Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, ασκούν με κοινή δήλωσή τους, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, και ο αναπληρωτής τομεάρχης Γιώργος Τσίπρας, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

«Η συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο Ηρακλής ήταν αποκαλυπτική", αναφέρουν στη γραπτή τους δήλωση και σημειώνουν ότι "ως το τέλος Μαρτίου θα έχουν γίνει 3.000 πλειστηριασμοί».

Στη συνέχεια προσθέτουν ότι «κανένα πλαίσιο προστασίας δεν τίθεται για επιχειρήσεις και πρώτη κατοικία», ενώ «η ΝΔ αρνείται να θέσει όρους διαφάνειας στη λειτουργία των εξυπηρετητών και τη διαχείριση των εγγυήσεων των 12 δισ. ευρώ που βάζει το δημόσιο».

«Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των εγγυήσεων, αφού δεν υπάρχει δέσμευση από τον SSM για την αξιολόγηση των senior ομολόγων», συνεχίζουν, συμπληρώνοντας ότι «καμία υποχρέωση χρηματοδότησης της οικονομίας δεν επιβάλλεται στις τράπεζες ως αντιστάθμισμα της εκκαθάρισης των βιβλίων τους».

«Κόντρα στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος από τον κ. Μητσοτάκη, οι τράπεζες δεν μειώνουν τις χρεώσεις των τραπεζικών συναλλαγών» επισημαίνουν και καταλήγουν υπογραμμίζοντας ότι «το μέλλον για τους δανειολήπτες (επιχειρήσεις και νοικοκυριά), αλλά και για την ίδια την οικονομία προβλέπεται δυσοίωνο» και ότι «σε μικρό διάστημα η καθημερινότητα θα ορίζεται από εξώσεις οικογενειών, πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, ισοπέδωση επιχειρήσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα