Ζάεφ: Δεν έχω πληροφορίες για ρωσική επιρροή στο δημοψήφισμα, φίλη η Ρωσία

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν διαθέτει πληροφορίες για άσκηση επιρροής από την Ρωσία ενόψει του δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό στις 30 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η Μόσχα είναι φίλη της βαλκανικής χώρας.


Η τοποθέτηση Ζάεφ ήλθε στον

απόηχο της καταγγελίας του υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Μάτις, ότι η Ρωσία χρηματοδοτεί και προσπαθεί να ελέγξει πρόσωπα και φορείς στην ΠΓΔΜ ώστε να υποστηρίξει το «Όχι» στο δημοψήφισμα και να εκτροχιάσει την ένταξη της χώρας στο NATO.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι έχει ενημερωθεί για πληροφορίες ότι χρήστες διανέμουν παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, αν και απέφυγε να κατονομάσει τους υπαίτιους, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την ελευθεροτυπία ο κ. Ζάεφ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία αντιτίθεται ανοιχτά την είσοδο της ΠΓΔΜ στην Συμμαχία, όμως ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει πάντοτε να εξηγήσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική διαδρομή πέραν της ένταξης στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι «φίλοι στην Ρωσία» θα κατανοούν τις εκφράσεις φιλίας από την πλευρά των Σκοπίων.

Παραινέσεις στον λαό της ΠΓΔΜ να ψηφίσει «Ναι» στο δημοψήφισμα για την συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε από ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέιμς Μάτις, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα τα Σκόπια λίγες ώρες μετά τις προειδοποιήσεις του για την συμπεριφορά της Ρωσίας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Ζάεφ ο κ. Μάτις είπε πως το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου είναι η σημαντικότερη ψηφοφορία στην ιστορία της γειτονικής χώρας, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Επισήμανε ότι κύρωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια, προσθέτοντας πως ο NATO είναι έτοιμο να υποδεχτεί την ΠΓΔΜ ως το 30ό μέλος του.

Ο αμερικανός ΥΕΘΑ συναντήθηκε επίσης με τον σκοπιανό πρόεδρο Γκεόργκι Ιβανόφ, ο οποίος αντιτίθεται στην συμφωνία των Πρεσπών.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ζάεφ, Ρωσία,zaef, rosia