Υπουργός... άνευ χαρτοφυλακίου ο Κουμουτσάκος

(Ανανεωμένο) Εξακολουθεί, άραγε, να υφίσταται η θέση του υφυπουργού Μετανάστευσης; Μήπως καταργήθηκε και σχηματίστηκε "υπουργείο Διεθνών Σχέσεων για τη Μετανάστευση"; Τελικά, μετά την τοποθέτηση "εθνικού συντονιστή" για θέματα μετανάστευσης, υπάρχει ακόμα θέση για "καρέκλα" υπουργού Μετανάστευσης; Γιατί, έτσι όπως τα είπε χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ότι "δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί της ουσίας του μεταναστευτικού" και "ασχολείται μόνο με την διεθνή πτυχή του", ο Γιώργος Κουμουτσάκος μάλλον διακοσμητικό

ρόλο φαίνεται πως έχει στην κυβέρνηση.

Να σημειωθεί πως, συνήθως, την αρμοδιότητα για τον χειρισμό της διεθνούς διάστασης του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού, είχε σε όλες τις κυβερνήσεις ο αναπληρωτής υπουργός ή ο υφυπουργός Εξωτερικών. Ως επί το πλείστον, ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Τώρα, από τη στιγμή που υπερφαλαγγίστηκε το "υφυπουργείο" Μετανάστευσης, το οποίο, μάλιστα, υποβαθμίστηκε υπό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν έχουν κανέναν λόγο ύπαρξης, ούτε το "υφυπουργείο", ούτε και ο Γ.Κουμουτσάκος εκεί. Ας του δοθεί μια θέση υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα μόνο τις διεθνείς σχέσεις για το Μεταναστευτικό, να τελειώνουμε. Εξάλλου, θα χαρεί ιδιαίτερα να ικανοποιηθεί η επιθυμία που φέρεται να είχε διαχρονικά, να επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πέραν αυτού, στους πέντε μήνες που είναι κυβέρνηση, η ΝΔ άλλαζε συνεχώς στάση ως προς το πως πρέπει να διαχειριστεί το Μεταναστευτικό. Συχνά μάλιστα επέδειξε πρωτοφανή ερασιτεχνικό αυτοσχεδιασμό. Αρχικά κατάργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αμέσως πέρασε τις αρμοδιότητες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό το οποίο ετέθη το "υφυπουργείο Κουμουτσάκου". Τον οποίο, πάντως, η κυβέρνηση έστειλε στην Τουρκία για να συζητήσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Αλλά την ίδια ημέρα που συναντιόταν στην Τουρκία με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, στην Αθήνα γινόταν "μείζων" υπουργική σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου για το Μεταναστευτικό. Μια σύσκεψη για ένα κρίσιμο θέμα, στην οποία ωστόσο, ήταν απόντες οι δυο κύριοι αρμόδιοι για το Μεταναστευτικό: Ο Γ.Κουμουτσάκος και ο αρχηγός του Λιμενικού που επίσης ήταν - για πολλές ημέρες ! - στην Τουρκία για το ίδιο θέμα. (βλέπε: Μεταναστευτικό: Σκληροί για τα μάτια του κόσμου - Αμήχανοι απέναντι στην Τουρκία).

Στη συνέχεια, αφού παραγκωνίστηκε ο Γ.Κουμουτσάκος από τον Μ.Χρυσοχοΐδη, αποφασίστηκε ότι είναι καλύτερα να δοθεί η αρμοδιότητα στον υφυπουργό Άμυνας. Έτσι τώρα, ο υφυπουργός, Αλκιβιάδης Στεφανής, φαίνεται ότι αναλαμβάνει τον πολιτικό - επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Μεταναστευτικό (Λιμενικό, Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, και "υφυπουργείο" Μετανάστευσης). Και για όλα αυτά χρειάστηκαν πέντε ολόκληροι μήνες συνεχών αλλαγών στην πολιτική και την οργάνωση για το Μεταναστευτικό. Κατά τα λοιπά, όλα ωραία και καλά με το Μεταναστευτικό, επειδή τα - φίλα προσκείμενα ΜΜΕ - στην κυβέρνηση ουδέν αναφέρουν για τις ανακολουθίες.

Χθες, λοιπόν, ο Μ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι "ο κ.Κουμουτσάκος με βάση την απόφαση του πρωθυπουργού είναι αρμόδιος για τη διεθνή διάσταση του μεταναστευτικού ζητήματος και δεν ασχολείται με την καθημερινότητα. Αυτή είναι η αποστολή του και αυτή εκπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο -πρέπει να σας πω- γιατί είναι καθημερινά ¨παρών¨ στα διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα. Και καθημερινά εδώ κάνει διεθνείς επαφές οι οποίες βοηθούν για να κάνουμε γνωστό το πρόβλημα του μεταναστευτικού".

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Μ.Χρυσοχοΐδης είπε ότι ο Γ.Κουμουτσάκος είναι ... υφυπουργός άνευ χαρτοφυλακίου. Είναι γνωστή, βέβαια, η έντονη φημολογία, σύμφωνα με την οποία ο Γ.Κουμουτσάκος επεδίωκε με κάθε τρόπο θέση στο υπουργείο Εξωτερικών, και εάν ήταν δυνατόν την θέση του υπουργού. Πολύ περισσότερο ότι απευχόταν την προοπτική να ασχοληθεί με το Μεταναστευτικό. Ωστόσο, φέρεται να είχε δυσαρεστήσει τον πρωθυπουργό εξαιτίας των πολλών σούρτα φέρτα με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρυ Πάγιατ, και των συχνών τοποθετήσεων του δεύτερου υπέρ του Αλέξη Τσίπρα στο παρελθόν. Τώρα, λοιπόν, αφού είναι χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, διότι στην πραγματικότητα δεν υφίσταται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, γιατί δεν του κάνει τη χάρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τον στείλει στο υπουργείο Εξωτερικών;

(βλέπε επίσης: Καταπονούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις με το Μεταναστευτικό )

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα