Υπόθεση Σκριπάλ: Η Ρωσία απελαύνει 23 Βρετανούς διπλωμάτες

Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε την απέλαση 23 Βρετανών διπλωματών ως αντίποινα στην απόφαση του Λονδίνου να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες για την υπόθεση Σεργκέι Σκριπάλ (φωτογραφία).

Όπως μεταδίδει το Associated Press, το ρωσικό ΥΠΕΞ αποσύρει την άδεια να ανοίξει η Βρετανία γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη, προσθέτοντας ότι κλείνει και το Βρετανικό Συμβούλιο στη Ρωσία. Επίσης, δόθηκε διορία μιας εβδομάδας

στους Βρετανούς διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα.

Λίγο νωρίτερα ο Βρετανός πρεσβευτής στην Μόσχα Λόρι Μπρίστοου είχε κληθεί να παρουσιαστεί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα και όπως δήλωσε ο ίδιος μετά την συνάντηση αυτή οι ρωσικές αρχές τον ενημέρωσαν για τα βήματα που θα πάρουν σε απάντηση στο μέτρο που έλαβε η Βρετανία για την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών. Ο Βρετανός πρεσβευτής είχε κληθεί και την περασμένη Τρίτη να παρουσιαστεί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του, όπως έγινε γνωστό, δέχτηκαν επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα όσο βρίσκονταν στη βρετανική πρωτεύουσα. Παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

Βρετανία: Αναμενόμενη η απόφαση της Μόσχας για απέλαση των διπλωματών μας

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι προτεραιότητά της είναι μεριμνήσει για το προσωπικό της στη Ρωσία έπειτα από την απόφαση της Μόσχας να απελάσει 23 Βρετανούς διπλωμάτες κλιμακώνοντας έτσι την κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών εξαιτίας της επίθεσης στο Σάλσμπερι εις βάρος του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Σε σημερινή του ανακοίνωση το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας θα συγκληθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για να εξετάσει τα επόμενα βήματά του.

"Η προτεραιότητά μας σήμερα είναι να μεριμνήσουμε για το προσωπικό μας στη Ρωσία και να βοηθήσουμε εκείνους που θα επιστρέψουν στη Βρετανία. Η ευθύνη παραμένει στη ρωσική πλευρά να δικαιολογήσει τις ενέργειές της και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της".

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι θεωρούσε αναμενόμενα τα αντίμετρα από τη ρωσική πλευρά: "Αναμέναμε μια τέτοιου είδους απάντηση. Η απάντηση της Ρωσίας δεν αλλάζει τίποτα στα γεγονότα: (πρόκειται για) απόπειρα δολοφονίας των δύο ανθρώπων σε βρετανικό έδαφος για την οποία δεν υπάρχει κανένα άλλο συμπέρασμα από το ότι είναι έργο της Ρωσίας", δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου.

Κατηγορώντας τη Μόσχα "για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου", παραδέχτηκε ωστόσο ότι "δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον" της Βρετανίας "να καταστρέψει τον διάλογο" μεταξύ των δύο χωρών.

Λίγο νωρίτερα ο Βρετανός πρεσβευτής στην Μόσχα Λόρι Μπρίστοου είχε κληθεί να παρουσιαστεί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα και όπως δήλωσε ο ίδιος μετά την συνάντηση αυτή οι ρωσικές αρχές τον ενημέρωσαν για τα βήματα που θα πάρουν σε απάντηση στο μέτρο που έλαβε η Βρετανία για την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών.

"Τα μέτρα είναι πιο σκληρά αλλά άξιζε στους Βρετανούς. Και δεν αποκλείω να ακολουθήσουν και άλλα", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ο Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή).

Εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας στη Μόσχα δήλωσε στο AFP ότι δεν έχει άμεση ανακοίνωση για την ρωσική αντίδραση αλλά ότι θα κάνει σχετική ανακοίνωση αργότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τ. Μέι: Δεν θα ανεχτούμε απειλές στο βρετανικό έδαφος από τη ρωσική κυβέρνηση

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι το Λονδίνο θα εξετάσει τα επόμενα βήματά του παράλληλα με τους συμμάχους του μέσα στις επόμενες μέρες μετά την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει 23 βρετανούς διπλωμάτες ως απάντηση στα μέτρα που έλαβε η Βρετανία εις βάρος της Μόσχας για την υπόθεση Σκριπάλ.

"Δεν θα ανεχτούμε ποτέ απειλή προς τη ζωή βρετανών πολιτών και άλλων ανθρώπων σε βρετανικό έδαφος από τη ρωσική κυβέρνηση. Μας το διαβεβαιώνει η μεγάλη υποστήριξη που έχουμε λάβει από τους φίλους και τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο", είπε η Μέι μιλώντας στο εαρινό φόρουμ των Τόρις στο Λονδίνο.

Ρωσία: Ο νευροτοξικός παράγοντας Novichok μπορεί να προέρχεται ακόμα και από τη Βρετανία

Ο νευροτοξικός παράγοντας Novichok που φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου και της κόρης του πιθανόν να είχε προέλευση την ίδια τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Σλοβακία, τη Σουηδία ή την Τσεχία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

"Η πιθανότερη πηγή προέλευσης αυτού του παράγοντα είναι χώρες, οι οποίες πραγματοποιούν εντατικές έρευνες για χημικές ουσίες για το πρόγραμμα 'Novichok' από τα τέλη της δεκαετίας του 90 μέχρι σήμερα...Αυτές οι χώρες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σλοβακία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Σουηδία. Υπάρχουν επίσης ερωτήματα και για τις ΗΠΑ", είπε η Ζαχάροβα στο δίκτυο Rossiya 24.

"Αν η βρετανίδα πρωθυπουργός και άλλοι Βρετανοί ειδικοί που ασχολούνται με την υπόθεση παραδώσουν ένα δείγμα της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε, θα καταστεί σαφές ποιες χώρες ανέπτυσσαν τις αντίστοιχες ουσίες", πρόσθεσε η ίδια ερμηνεύοντας την άρνηση του Λονδίνου να προβεί σε μια τέτοια κίνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα