Υπόθεση Σκριπάλ: Ευθύνες στη Ρωσία επιρρίπτει η Ουάσινγκτον

Ευθύνες στη Ρωσία για την υπόθεση Σκριπάλ επέρριψαν και οι ΗΠΑ, κατά τη σημερινήσύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείαςτου ΟΗΕ, εν μέσω της λεκτικής διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Λονδίνου και της Μόσχας.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕΝίκιΧέιλισε επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζήτησε το Λονδίνο,η Ρωσία

"ευθύνεται" για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ, του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στη Βρετανία, και της κόρης του Γιούλια.

"Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση ενάντια σε δύο ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιώντας ένα νευροτοξικό παράγοντα στρατιωτικού τύπου", τόνισε η Χέιλι στο ΣΑ, σημειώνοντας ότι αυτό "δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό".

Σημειωτέον πως πρόκειται για την πρώτη φορά που επίσημα χείλη από τις ΗΠΑ κατηγορούν τόσο ξεκάθαρα τη Μόσχα για την υπόθεση Σκριπάλ.

Για το "έγκλημα" της Ρωσίας θα πρέπει να ληφθεί δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε χαρακτηριστικά. "Οι ΗΠΑ στέκονται απολύτως αλληλέγγυες με το Ηνωμένο Βασίλειο", συμπλήρωσε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Με το μέρος της Βρετανίας στάθηκε, νωρίτερα στη διάρκεια της ημέρας, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας από το Ελσίνκι πως η Ρωσία βρίσκεται "πολύ πιθανόν" πίσω από τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σκριπάλ. "Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι μετά τη βάρβαρη επίθεση που υποκινήθηκε, πολύ πιθανόν, από τη Μόσχα", έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣεργκέιΣκριπάλ, 66 ετών, και η κόρη τουΓιούλια, 33 ετών, βρέθηκαν αναίσθητοι στις 4 Μαρτίου σε ένα παγκάκι στοΣάλσμπουριμστη νοτιοδυτική Αγγλία. Εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε "κρίσιμη" κατάσταση.

Απευλαύνει 23 Ρώσους διπλωμάτες η Μέι

Παράλληλα, όσον αφορά στις εξελίξεις που προηγήθηκαν της συνεδρίασης του ΣΑ του ΟΗΕ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, διεμήνυσε ότι η Ρωσία είναι "ένοχη" για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ,, ανακοινώνοντας την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο - τη μεγαλύτερη των τελευταίων 30 ετών.

Η Μέι δήλωσε ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου ότι η Ρωσία απέτυχε να δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις για την επίθεση.

"Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιένης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει τώρα 23 Ρώσους διπλωμάτες που έχουν εντοπισθεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών. Έχουν μία μόνο εβδομάδα για να αναχωρήσουν". Η Ρωσία διέθετε μέχρι σήμερα 59 διπλωμάτες διαπιστευμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου", είπε ακόμη.

Η Μέι ανακοίνωσε επίσης τη διακοπή των διμερών σχέσεων με τη Μόσχα, καθώς και την υποβάθμιση της βρετανικής παρουσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι.

Λίγες ώρες αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποίησε τους Βρετανούς πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τη Ρωσία για τον κίνδυνο "εχθρικών αντιδράσεων" απέναντί τους μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή την υπόθεση του πρώην πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ.

Το Φόρεϊν Όφις αναθεώρησε τις ταξιδιωτικές οδηγίες του για τη χώρα αυτή, καλώντας όσους ταξιδεύουν στη Ρωσία να αποφεύγουν τα πολιτικά σχόλια.

Αντίμετρα προανήγγειλε η Μόσχα

Από την πλευρά της, η Ρωσία προανήγγειλε αντίμετρα κατά της Βρετανίας, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να κατηγορεί το Λονδίνο ότι επέλεξε την αντιπαράθεση παρά τη συνεργασία, δεδομένου του τρόπου που χειρίστηκε την υπόθεση.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ περιγράφει την απόφαση της πρωθυπουργού της Μέι να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες από τη Βρετανία, μεταξύ άλλων μέτρων, ως σκανδαλώδη πρόκληση και υποσχέθηκε μια ταχεία απάντηση από τη Ρωσία.

Ενώ η Μόσχα ήταν "έτοιμη" να συνεργαστεί, "η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε την αντιπαράθεση με τη Ρωσία", τονίζεται. "Προφανώς, τα αντίμετρά μας δεν θα αργήσουν" συμπληρώνεται, κάνοντας λόγο για μια "σειρά εχθρικών μέτρων" και μια "αντιρωσική εκστρατεία".

Capital.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα