Υπόθεση ΔΕΠΑ- Πετσίτη: Ψάχνουν μαύρο χρήμα σε Κύπρο και άλλες χώρες

14:16 2/4/2019 - Πηγή: Antinews

Απαντήσεις από τις τράπεζες της Κύπρου όπου φέρονται να βρίσκονται τραπεζικοί λογαριασμοί του Μανώλη Πετσίτη, περιμένει η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για να προχωρήσει την υπόθεση η οποία έχει λάβει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις.

Τα σχετικά αιτήματα πληροφοριών έχουν σταλεί πλην της Κύπρου και σε άλλες χώρες, προκειμένου να εντοπιστεί

τυχόν μαύρο χρήμα σε λογαριασμούς του προσώπου που σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας βρισκόταν στο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου.

Η παραίτηση

Αυτό όμως που τροφοδότησε την ένταση είναι το γεγονός της παραίτησης του επικεφαλής ελεγκτή της συγκεκριμένης υπόθεσης, στην Αρχή, ο οποίος αιφνιδιαστικά υποβιβάστηκε σε απλό υπάλληλο και μετατέθηκε σε άλλη υπηρεσία. Λίγο καιρό πριν , όπως ο ίδιος λέει, είχε παραδώσει πορίσματα για την υπόθεση. Ο τέως προϊστάμενος του τμήματος Ερευνών της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καταγγέλλει:

"Προκαλεί ωστόσο κατάπληξη το γεγονός ότι όχι μόνο με απομακρύνατε αιφνιδιαστικά από το Τμήμα Ερευνών τοποθετώντας με σε τελείως αναντίστοιχη θέση, αλλά τούτο λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που χειρίζομαι εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις (υπόθεση ELFE-Λαυρεντιάδη, υπόθεση πορίσματος Τραπέζης της Ελλάδος για χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αγοραπωλησίες ακινήτων και εισροή χρημάτων από την αλλοδαπή κ.α.) επί των οποίων τα πορίσματα της έρευνάς μου σας εισηγήθηκα".

"Οι υποθέσεις αυτές" συνεχίζει ο τέως προϊστάμενος του τμήματος Ερευνών της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απευθυνόμενος στην εισαγγελέα Άννα Ζαΐρη "έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια της Α’ Μονάδας της Αρχής στις πρόσφατες συνεδριάσεις της και τυγχάνει, όπως γνωρίζετε, να απασχολούν και την ποινική δικαιοσύνη, τις ανακριτικές αρχές της χώρας και την ίδια την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία κάλεσε για τις ενέργειες της Αρχής. Εσείς ωστόσο κρίνατε ότι εν μέσω αυτής της συγκυρίας έπρεπε να με απομακρύνετε".

Διαρροές
Η απάντηση της Αρχής ξενίζει αφού ουσιαστικά αφήνεται να εννοηθεί πως θεωρείται "ύποπτος" για διαρροές πληροφοριών προς τον Τύπο. Χαρακτηριστικά η Αρχή απαντά: "Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες διέπεται από μυστικότητα των ερευνών της, η οποία τους τελευταίους μήνες φαίνεται να έχει παραβιαστεί. Οι υπαίτιοι των διαρροών ερευνώνται αρμόδια. Οι διαρροές έχουν στόχο να εξαναγκάσουν την Αρχή σε αποκαλύψεις , που ασφαλώς θα βλάψουν τις συνεχιζόμενες έρευνες.

Έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, ότι οσάκις εντοπίζονται περιουσιακά στοιχεία προσώπων που εμπλέκονται στο έγκλημα, δεσμεύονται άμεσα και χωρίς εξαίρεση ενημερώνονται σχετικά οι αρμόδιες ανακριτικές αρχές.

Ειδικότερα, για την υπόθεση ΔΕΠΑ, οι πληροφορίες που διέρρευσαν είναι διαστρεβλωμένες, δεδομένου ότι η έρευνα συνεχίζεται, ενώ εστάλη προ μηνών ενημέρωση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με όσα στοιχεία είχαν τότε συλλεχθεί.

Εφόσον υπάρξουν νέα στοιχεία, η Αρχή θα προβεί και πάλι άμεσα στις νόμιμες ενέργειές της και εφόσον εντοπισθούν ύποπτα χρήματα στους λογαριασμούς των ελεγχομένων θα δεσμευθούν. Τέλος τονίζουμε, ότι οι πληροφορίες εξωθεσμικής προέλευσης συνήθως είναι κακόβουλες και διαστρεβλωμένες επιδιώκοντας να πλήξουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της Αρχής".

Απαντήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως οι έρευνες, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη καθώς αναμένονται απαντήσεις σε σχετικά αιτήματα, καθώς εδώ και καιρό έχει τεθεί στο στόχαστρό της η υπόθεση της ΔΕΠΑ αναζητώντας πιθανές διαδρομές μαύρου χρήματος.

Μόλις οι απαντήσεις αυτές φτάσουν στην Αρχή, αμέσως θα σταλούν στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές ενώπιον των οποίων υπάρχουν ήδη ανοιχτές δικογραφίες, με σοβαρά κακουργήματα για την υπόθεση της ΔΕΠΑ.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα