Υπόθεση Novartis: Πλησιάζει η ώρα του αρχείου (;) και για άλλα πολιτικά πρόσωπα

17:34 9/4/2019 - Πηγή: Antinews

Ακόμα και εντός του Απριλίου, όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς θα αποφασίσει για την κατάληξη της έρευνας σχετικά με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Αδωνι Γεωργιάδη, τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, τον

πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά και τον επίτροπο Δημ. Αβραμόπουλο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως για την πλειονότητα αυτών των προσώπων η υπόθεση θα πάει στο αρχείο καθώς όσα αναφέρθηκαν στις σε βάρος τους καταθέσεις από τους προστατευόμενους μάρτυρες δεν επιβεβαιώθηκαν έστω σε επίπεδο ενδείξεων με άλλα στοιχεία. Πιθανόν δε να κρατηθεί ανοιχτή ή να παραπεμφθεί στη Βουλή (εφόσον υπάρχουν επιπλέον στοιχεία) για ένα πολιτικό πρόσωπο.

Ο κ. Λοβέρδος

Σε ό,τι αφορά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή για τον Ανδρέα Λοβέρδο, οι εισαγγελείς οδηγήθηκαν στο αποτέλεσμα αυτό, λαμβάνοντας υπόψιν μία σειρά ενδείξεων που κατά την κρίση τους οδηγούν στο ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινης πράξης και συγκεκριμένα για δωροδοκία. Η βάση της έρευνας βρίσκεται σε καταθέσεις μαρτύρων (τουλάχιστον 2 πέραν των προστατευομένων) και στις αποφάσεις του υπουργού Υγείας την επίμαχη περίοδο (Απριλίου 2011-Μαΐου 2012) σχετικά με 4 σκευάσματα (το ένα φάρμακο ήταν ίδιο καθώς αφορούσε διαφορετική συσκευασία σε Mg) της Novartis για τα οποία καταγγέλλεται είτε υπερκοστολόγηση είτε είσοδος στην αγορά φαρμάκου χωρίς να επιτρέπεται την συγκεκριμένη περίοδο.

Χρήματα;

Το ζήτημα βέβαια είναι πως μαύρο πολιτικό χρήμα δεν βρέθηκε. Οι αρχές όμως θεωρούν πως έχουν εντοπίσει τη διαδρομή του χρήματος η οποία εικάζεται (εξ ου και οι απλές ενδείξεις) πως καταλήγει στον πρώην υπουργό. Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση τα χρήματα φέρονται να ξεκινούν από τη μητρική Νοβάρτις από τη Βασιλεία της Ελβετίας, να σταθμεύουν στη Νοβάρτις-Ελλάς, ένα μέρος αυτών πηγαίνει σε εικονικά τιμολόγια που εκδίδει μια ήδη ποινικά ελεγχόμενη διαφημιστική εταιρεία για δήθεν διαφήμιση σε 3 διαφορετικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τα τιμολόγια αυτά (προς τους σταθμούς ΒΗΜΑ ΦΜ, ΑΘΗΝΑ 9.84, ΣΚΑΙ) όπως φέρονται να επιβεβαίωσαν οι συγκεκριμένοι σταθμοί ήταν εικονικά. Μάλιστα, οι αρχές επιμένουν πως την ίδια ημέρα γίνονται αναλήψεις των χρηματικών ποσών από το ίδιο πάντα πρόσωπο (που πιθανόν τα κατέθετε κιόλας) τα οποία "ξεπλυμένα" πλέον κυκλοφορούν πιθανότατα σε μετρητά προς άγνωστους αποδέκτες.Ιδιαίτερη εντύπωση αποτελεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διαφημιστική εταιρεία εμφανίζεται να έχει βραχύβια επιχειρηματική δραστηριότητα (Απρίλιος 2011-Μάιος 2012) με τους τζίρους της να ανεβαίνουν και να συνδέονται μόνο με τη Νοβάρτις.

Τι αναφέρει η πολυσέλιδη δικογραφία Novartis για τον Ανδ. Λοβέρδο

Επί της άρσης της ασυλίας του βουλευτή και πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες, πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα, η Βουλή μετά την διαβίβαση της δικογραφίας Novartis από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Στην πολυσέλιδη δικογραφία αναφέρεται ότι η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης γίνεται για την διακρίβωση της τέλεσης ή μη παθητικής δωροδοκίας με την οποία προκλήθηκε ζημιά κατά του Δημοσίου που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Η διερεύνηση αφορά την χρονική περίοδο από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012, στην οποία ο κ. Λοβέρδος ήταν υπουργός Υγείας και, όπως σημειώνεται, είναι στο πλαίσιο ενδεχόμενης εμπλοκής του στην διαδικασία έγκρισης και τιμολόγησης φαρμάκων από τη Novartis Ελλάς ΑΕΒΕ.

Μεταξύ των στοιχείων που βρίσκονται στην δικογραφία βρίσκονται:

- ιδιόχειρο σημείωμα που βρέθηκε και κατασχέθηκε στις 23/1/2017 κατά την διάρκεια έρευνας σε οικία προσώπου το οποίο, σύμφωνα με τη δικογραφία, έκανε "ξέπλυμα χρήματος του Κ. Φρουζή μέσω των εκδοτικών εταιρειών του".

- Έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που αναφέρεται στην εμπλοκή "μέσων μαζικής ενημέρωσης τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis για πληρωμή δωροδοκιών και ξέπλυμα χρήματος".

- Ένορκη κατάθεση του Κυριάκου Μπερμπεριάν της φαρμακευτικής Genesis Pharma και την κατάθεση των Αικατερίνη Κελέση και του προστατευόμενου μάρτυρα "Μάξιμου Σαράφη".

Σ. Ζαχαράκη: Οι σκευωροί της υπόθεσης Novartis θα λογοδοτήσουν

Επισημαίνοντας ότι η υπόθεση Novartis αποδεικνύεται η μεγαλύτερη "πολιτική σκευωρία" που έχει ζήσει η χώρα, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη, τονίζει πως οι "σκευωροί θα λογοδοτήσουν", όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

"Πριν από 14 μήνες, η κυβέρνηση πανικόβλητη από τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, επινόησε το δήθεν μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Έστησε δέκα κάλπες και επιχείρησε να διασύρει δέκα πολιτικούς της αντίπαλους, ανάμεσα στους οποίους και δύο πρώην πρωθυπουργούς. Τώρα που η υπόθεση Νοvartis αποδεικνύεται η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία που έζησε ο τόπος, οι σκευωροί δεν έχουν καν το θάρρος να απολογηθούν. Ας το γνωρίζουν από σήμερα. Θα λογοδοτήσουν", ανέφερε, σε δήλωσή της, η κ. Ζαχαράκη.

Ε. Βενιζέλος: Το σκάνδαλο Novartis αφορά αυτούς που οργάνωσαν τη σκευωρία

Για "την πιο μεγάλη και κακοφτιαγμένη πολιτική σκευωρία των τελευταίων δεκαετιών", κάνει λόγο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

"Το σκάνδαλο Νοβάρτις είχα πει εξαρχής ότι είναι αντίστροφο. Αφορά αυτούς που οργάνωσαν τη σκευωρία. Την πιο μεγάλη και την πιο κακοφτιαγμένη πολιτική σκευωρία των τελευταίων δεκαετιών. Αυτό το αντίστροφο σκάνδαλο είναι ογκώδες και αυταπόδεικτο.

Αποτελεί προσβολή του πολιτεύματος και ως εκ τούτου δεν έχουμε δικαίωμα να το υποβαθμίσουμε ή να το λησμονήσουμε. Δεν αφορά όσους θίχτηκαν προσωπικά αλλά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου", τονίζει ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα