Υπό αστυνομικό κλοιό διεξήχθη η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας διεξήχθη σήμερα στην Αθήνα η μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Η παρέλαση άρχισε στις 11 το πρωί και διήρκεσε 40 λεπτά. Σε αυτήν συμμετείχαν σημαιοφόροι και παραστάτες από τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας, καθώς και πρόσκοποι και αθλητές των Special Olympics.

Η πλατεία Συντάγματος ήταν αποκλεισμένη από αστυνομικούς, κιγκλιδώματα και αστυνομικές κλούβες. Οι θεατές μπορούσαν να παρακολουθήσουν την παρέλαση στην Πανεπιστημίου μόνο από το ύψος της Βουκουρεστίου.

Επίσης, οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα ήταν κλειστοί για τα οχήματα, ενώ εκτός λειτουργίας παρέμενε στη διάρκεια της παρέλασης και ο σταθμός μετρό του Συντάγματος.

Την ώρα της παρέλασης σχολικοί φύλακες οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις συγκεντρώθηκαν στην κάτω πλευρά την πλατείας Συντάγματος, στο ύψος της Ερμού.

Της παρέλασης προηγήθηκε δοξολογία στον ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, καθώς και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στα αυξημένα μέτρα ασφαλείας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του μετά την παρέλαση ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση.

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε τα μέτρα «απαραίτητα», αλλά ευχήθηκε «να είναι αυτές οι τελευταίες στιγμές που οι επέτειοι θα γιορτάζονται με αυτά τα μέτρα ασφαλείας».

«Δεν πρέπει να επανέλθουμε σε πρόσφατα γεγονότα του παρελθόντος όπου δεν υπήρχε ιερή στιγμή, ήταν όλες ίδιες και ο καθένας μπορούσε να εκφράσει αυτό που θα ήθελε διαλύοντας παρελάσεις, μη επιτρέποντας να γίνουν παρελάσεις ή σταματώντας τις. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ορισμένες εξαιρέσεις. Όλες οι μέρες είναι μέρες ελευθερίας για τον καθένα να εκφράσει στα όρια του Συντάγματος του νόμου τις διαμαρτυρίες του, να πει τις απόψεις του. Υπάρχουν όμως και λίγες στιγμές μέσα στο χρόνο που πρέπει να τις σεβαστούμε», επισήμανε ο υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε, επίσης, κόμματα και συνδικάτα να σεβαστούν τις επετείους, ώστε να καταργηθούν τα μέτρα ασφαλείας.

«Πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα σε όλα τα κόμματα εντός και εκτός Βουλής σε όλα τα συνδικάτα και σε όλους τους διαμαρτυρόμενους που έχουν συνασπιστεί σε σωματεία. Όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά. Τα παιδιά μας πρέπει να γιορτάσουν μαζί με τους γονείς τους αυτές τις ημέρες και όχι χωριστά», υπογράμμισε.

Σε κλοιό περίπου 2.000 αστυνομικοί πραγματοποιήθηκε και η στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, όσο και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλου.

Χωρίς απρόοπτα η παρέλαση στην Πάτρα

Με την πολιτική και στρατιωτική παρέλαση ολοκληρώθηκαν στην Πάτρα οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Νωρίτερα το πρωί εψάλη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελιστρίας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η παρέλαση κατά μήκος της οδού Αγίου Ανδρέου, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα.

Από την πλευρά της η Αστυνομία είχε πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, αλλά λίγα λεπτά με την έναρξη της παρέλασης, απομακρύνθηκαν τα κιγκλιδώματα που είχαν στηθεί γύρω από την εξέδρα των επισήμων και επετράπη η διέλευση των πολιτών.

Την ίδια ώρα, οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου και στην συνέχεια ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων έξω από την Αγγλικανική εκκλησία, όπου το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940 είχαν πέσει οι πρώτες βόμβες από τα ιταλικά αεροπλάνα.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο Ειδικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) Νικόλαος Μαντζούφας, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε τόνισε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει για μία ακόμη φορά.

Ζάκυνθος: Ακυρώθηκε λόγω κακοκαιρίας η παρέλαση

Στο μεταξύ, η σφοδρή βροχόπτωση που πλήττει από χθες το βράδυ τη Ζάκυνθο στάθηκε η αιτία να μην πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Στο νησί βρέθηκε -εκπροσωπώντας την κυβέρνηση- ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος, ο οποίος νωρίς το πρωί παρέστη στην καθιερωμένη δοξολογία στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα