Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Δεκτό επί της αρχής, μετά και την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο "Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)". Επί συνόλου 286 παρόντων βουλευτών, "υπέρ" της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν 158 βουλευτές της συμπολίτευσης και "κατά" 128 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Στην

ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 47, για την κατάργηση της "13ης σύνταξης, επί 286 παρόντων βουλευτών, "υπέρ" ψήφισαν επίσης 158 βουλευτές, και "κατά" 128 βουλευτές.

Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία επί των άρθρων και επί του συνόλου του νομοσχεδίου.

Σταϊκούρας: Το κόστος του νέου ασφαλιστικού συστήματος κινείται εντός του δημοσιονομικού πλαισίου

Το κόστος του νέου ασφαλιστικού συστήματος κινείται εντός του δημοσιονομικού πλαισίου της χώρας τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, "ανοίγοντας" την τρίτη και τελευταία ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας με τίτλο "Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e- Ε.Φ.Κ.Α.)".

Υπογράμμισε, δε, ότι το νέο σύστημα είναι πιο δίκαιο και θα ενισχύσει την απασχόληση και την παραγωγικότητα ενώ καλλιεργεί και την ασφαλιστική συνείδηση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες αρχηγών κομμάτων, ενώ η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να διεξαχθεί νωρίς το βράδυ. Θα προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ επί της αρχής του νέου ασφαλιστικού καθώς επί της διάταξης που αφορά στην κατάργηση της "13ης σύνταξης".

Γεννηματά: Καταψηφίζουμε το ν/σ για το ασφαλιστικό

Από το προσφυγικό/μεταναστευτικό ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Η διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό, είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαλούμ. Οι επιτάξεις και τα ΜΑΤ δεν λύνουν το πρόβλημα στα νησιά, υποστήριξε ενώ κάλεσε να δείξει την πυγμή της στην Ευρώπη και όχι στους αγανακτισμένους νησιώτες. Και η Φ. Γεννηματά έκλεισε την αναφορά της λέγοντας ότι ένα σοβαρότατο πρόβλημα εθνικής σημασίας απαιτεί εθνική συνεννόηση.

Στο κύριο κομμάτι της ομιλίας της, για το ασφαλιστικό, επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου, απλά του κάνει «μακιγιάζ». Το νέο νομοθέτημα θα μπορούσε να ονομασθεί «νόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση», σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά, που τόνισε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν διορθώνεται, καταργείται. Και επεσήμανε ότι το Κίνημα Αλλαγής όπως καταψήφισε το νόμο Κατρούγκαλου, έτσι και σήμερα καταψηφίζει το νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση.

Κουτσούμπας: Στόχος της ΝΔ είναι να εφαρμόσει και όχι να καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου

Ο σημερινός στόχος της ΝΔ είναι να εφαρμόσει και όχι να καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου, να τον βελτιώσει καλύπτοντας νομικά κενά προκειμένου να παραδοθούν τα αποθεματικά των ταμείων στους ιδιώτες: αυτό υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του στη Βουλή, και αφού προηγουμένως είχε καταγγείλει ότι τόσο διεθνείς οργανισμοί (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.α.) όσο και εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ κ.α.) είχαν υπογραμμίσει την τεράστια, όπως σημείωναν, συμβολή του νόμου Κατρούγκαλου στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

Στη συνέχεια ο Δ. Κουτσούμπας περιέγραψε τη σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ως «τελειωτικό χτύπημα», σημειώνοντας ότι στο νέο ασφαλιστικό θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν, γεγονός που εξηγεί και το ότι έχουν πυκνώσει τελευταία οι παρεμβάσεις των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Αντιπαράθεση Κατρούγκαλου - Βρούτση για τις «αντισυνταγματικότητες» του προηγούμενου νόμου

Το νέο ασφαλιστικό δεν αποτελεί τομή αλλά περιορισμένη επιστροφή στο παρελθόν, όπως εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να ζητά από τον κ. Κατρούγκαλο να απολογηθεί για τις «αντισυνταγματικότητες» του δικού του νόμου.

«Η μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ είχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, με ελλείμματα δισεκατομμυρίων και εν μέσω μνημονιακών πιέσεων», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος. «Μας ενδιέφερε το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης με την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης και την καθιέρωση ποσοστών αναπλήρωσης, ενώ ούτε και η ανταποδοτικότητα είχε παραμεληθεί. Όταν, μάλιστα, εφαρμόστηκε ο επανυπολογισμός των συντάξεων, το ένα τέταρτο των συνταξιούχων είδαν αυξήσεις, δηλαδή είτε χαμηλόμισθοι είτε άνθρωποι που είχαν δώσει υψηλές εισφορές», πρόσθεσε περιγράφοντας τα αποτελέσματα της δικής του ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Για τον συζητούμενο νόμο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν αποτελεί τομή αλλά μία περιορισμένη επιστροφή στο παρελθόν, «μία περιορισμένη αντιμεταρρύθμιση με κοινωνική αδικία και ταξική μονομέρεια». Όπως σημείωσε, το «νομοσχέδιο-αντιμεταρρύθμιση» της κυβέρνησης,

1. ωφελεί το 10% των ασφαλισμένων και βλάπτει το 90%,

2. αντιμετωπίζει δυσμενώς τους μισθωτούς, που θα πληρώνουν έως και δέκα φορές μεγαλύτερη εισφορά υγείας σε σχέση με τους επαγγελματίες. «Μοιραία», τα ελλείμματα, που θα δημιουργηθούν, θα τα καλύψουν οι μισθωτοί, σύμφωνα με τον ίδιο.

3. Οδηγεί στη «ντε φάκτο ιδιωτικοποίηση» διότι δίνει δυνατότητα στα ανώτερα κλιμάκια των επαγγελματιών να αξιοποιήσουν τα χρήματα που τους απομένουν σε ιδιωτική ασφάλεια,

4. επιστρέφει στη λογική κατακερματισμένων ρυθμίσεων με δεκάδες άρθρα στο νομοσχέδιο.

Πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων «να διαφυλάξουμε την εθνική σύνταξη (που να αντιστοιχεί στο όριο της φτώχειας δηλαδή στο 60% του εισοδήματος)», τονίζοντας ότι (επί κυβένησης ΣΥΡΙΖΑ) «δεν μπορέσαμε -λόγω διαπραγμάτευσης με τους τροϊκανούς- να το ενσωματώσουμε ρητά στον νόμο μας».

Σε παρέμβασή του, ο κ. Βρούτσης κάλεσε τον κ. Κατρούγκαλο να απολογηθεί για τις αντισυνταγματικότητες του νόμου του, για τις οποίες «δεν είπε κουβέντα».

«Δεν είπατε τίποτα για την αναλογιστική μελέτη που, όπως είπε το ΣτΕ έπρεπε να συνοδεύει το νομοσχέδιό σας.

Δεν είπατε τίποτα για την την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, που κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματική». Κάλεσε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ να πει εάν θα καταψηφίσει τις αυξήσεις των επικουρικών που προβλέπει το νομοσχέδιο.

«Δεν είπατε τίποτα για το ζήτημα με τους συντελεστές αναπλήρωσης, όταν μάλιστα το ΣτΕ τόνισε ότι ο νόμος σας δεν κινητροδοτεί αυτούς που δουλεύουν περισσότερο για να παίρνουν περισσότερη σύνταξη.

Δεν είπατε τίποτα για την επισήμανση του ΣτΕ ότι δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζονται το ίδιο μισθωτοί και μη μισθωτοί. Έχουν χαιρετίσει το νομοσχέδιό μας αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι κι εσείς τους λέγατε "κίνημα της γραβάτας"», πρόσθεσε.

Όσο για την εκτίμηση του κ. Κατρούγκαλου ότι με το νομοσχέδιο το ασφαλιστικό σύστημα θα χάσει λεφτά, ο κ. Βρούτσης εκτίμησε πως με την έναρξη της νέας πλατφόρμας, από αύριο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα δηλώνουν «ελεύθερα και πιο ψηλά (ασφαλιστικά κλιμάκια)».

Απαντώντας, ακόμα, για την «αδικία» από τη διαφορά εισφορών μισθωτών και ελευθεροεπαγγελματιών, επισήμανε ότι συμφωνεί «αλλά θα το διορθώσουμε» με μείωση 0,90% των εισφορών τώρα και με -4% επιπλέον τα επόμενα χρόνια.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό τον πυρήνα της μεταρρύθμισής του, η οποία απεκατέστησε «τη διαγεννεακή δικαιοσύνη».

Για τις επικουρικές, ανέφερε ότι δεν είναι «πυρηνικό» στοιχείο του νόμου «αλλά μνημονιακές υποχρεώσεις της εποχής», με βάση ένα μνημόνιο που ψήφισε και η ΝΔ. «Είμαι ευτυχής που αναστράφηκαν. Δεν θα τις φέρναμε εάν είχαμε επιλογή ελεύθερων χεριών», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφοτά τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «ήταν υψηλότερα» σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο. «Αυτά που είπαμε στην τρόικα ήταν υψηλότερα και δεν έγιναν δεκτά στη διαπραγμάτευση. Είχαμε σκοπό να προστατεύσουμε το 90% (των ασφαλισμένων) και δεχθήκαμε την κλιμάκωση… Δεν θεωρώ αρνητική τη βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης», υπογράμμισε.

Ωστόσο, χαρακτήρισε εσφαλμένη την απόφαση του ΣτΕ για τις εισφορές των ελευθεροεπαγγελματιών. Πάντως, όπως πρόσθεσε, η κ. Αχτσιόγλου, ως υπουργός, είχε τροποποιήσει τα ποσοστά εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών για να ικανοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ.

Τσίπρας: Στρατηγικός σχεδιασμός, η απαξίωση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης

O Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση άσκησε σκληρή κριτική στον αρμόδιο υπουργό κατηγορώντας τον ότι "παραπλάνησε" τούς συνταξιούχους, υποσχόμενος αυξήσεις, ενώ τελικά εφαρμόζει «μνημονιακές πολιτικές μετά το τέλος των μνημονίων» χωρίς καμία έξωθεν πίεση, αυτήν τη φορά. «Η πολιτική σας είναι ο σκληρός πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού», είπε και αναφέρθηκε σε επιμέρους στοιχεία του νομοσχεδίου που θα επιφέρουν μειώσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους, συμπεριλαμβανομένης της «κατάργησης της 13ης σύνταξης» και αυξήσεις «μονάχα στους λίγους που βγαίνουν στη σύνταξη με μέσο μισθό 3.500 ευρώ».

«Για πρώτη φορά στην νεότερη ελληνική ιστορία, υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς τη πίεση καμίας τρόικα, χωρίς κανένα δημοσιονομικό κίνδυνο εκτροχιασμού, κόβετε συντάξεις. Όλες τις προηγούμενες είχατε δικαιολογία, σήμερα αποτελεί επιλογή», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κόβει συντάξεις χωρίς μνημόνια, αλλά από ιδεολογία».

Αναφερόμενος στις ασφαλιστικές εισφορές, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα κοινωνικά "άδικο" σύστημα καθώς «αυτός που λόγω εισοδήματος πλήρωνε τις χαμηλότερες εισφορές θα πληρώσει παραπάνω και θα βρεθεί να πληρώνει τα ίδια με αυτόν που έχει πολλαπλάσια εισοδήματα». «Διαγράφετε κάθε έννοια δικαιοσύνης και αναδιανεμητικότητας και την έκπτωση στους λίγους και πλουσιότερους την πληρώνουν οι πολλοί φτωχότεροι» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο και για «διεύρυνση ανισοτήτων».

«Σε αυτό το νομοσχέδιο ευνοούνται τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Οι άλλοι, με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, εξαπατημένοι και παραπλανημένοι, χάνουν», είπε συνοψίζοντας, ενώ υποστήριξε ότι «η απαξίωση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι στρατηγικός σχεδιασμός» που «ωφελεί τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».

Εξάλλου, ο τέως πρωθυπουργός σημείωσε ότι πέρυσι τέτοιο καιρό η ΝΔ μιλούσε «για 4ο μνημόνιο, τη στιγμή που η Βουλή ψήφιζε για πρώτη φορά μέτρα επεκτατικά και αποκατάστασης των αδικιών», και επισήμανε ότι ακόμα και να υπήρχε αυτή η πρόθεση σε κάποια "διεστραμμένα μυαλά" των δανειστών, το σίγουρο είναι ότι θα εμπεριείχε «αυτήν τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση».

Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που κυβερνά η ΝΔ, αποδεικνύεται «λίγη για τη χώρα και για τους πολίτες της», «για τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μετά την έξοδο από τη 10ετή κρίση».

Ως εκ τούτου, τόνισε, ότι «απέναντι σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, όχι για να κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά για να δώσει λύσεις και διέξοδο στα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία οδηγείτε τη χώρα». «Διέξοδο προοδευτικό και δημοκρατικό για τον τόπο και το λαό», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα