Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ

18:52 6/8/2020 - Πηγή: Antinews

Υπεγράφη σήμερα στο Κάιρο η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδος και Αιγύπτου, από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια, που έφτασε το μεσημέρι στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Η συμφωνία υπογράφηκε σε μια συμβολική ημέρα για την Αίγυπτο, καθώς σήμερα συμπληρώνονται πέντε ακριβώς χρόνια από τη διάνοιξη της δεύτερου καναλιού του Σουέζ, που αποτελεί και ένα από

τα μεγαλύτερα έργα πνοής για τη Χώρα του Νείλου από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου και παρουσία πολλών δημοσιογράφων και τηλεοπτικών δικτύων από όλον τον κόσμο, οι επικεφαλής διπλωματίας των δύο χωρών υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο 14 κύκλων διαπραγματεύσεων των δύο κρατών.

Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Δένδιας τόνισε συγκεκριμένα ότι «σήμερα, είναι μία ιστορική μέρα. Καταρχήν συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τα εγκαίνια της διαπλάτυνσης της Διώρυγας του Σουέζ. Μίας Διώρυγας που μας ενώνει και στην οποία, δίπλα στους Αιγυπτίους συναδέλφους τους, 800 Έλληνες εργαζόμενοι και είκοσι Έλληνες πιλότοι δούλεψαν σκληρά και παρέμειναν στις θέσεις τους το 1956, ώστε η Διώρυγα να συνεχίσει να παραμείνει ανοικτή και να υπηρετεί την ανθρωπότητα. Η διαπλάτυνση της Διώρυγας είναι ένα εμβληματικό έργο. Συμβολίζει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού που ο Πρόεδρος Αλ Σίσι επιχειρεί συνέχεια», επεσήμανε ο κ. Δένδιας.

Μιλώντας για τη σημασία της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου, ο κ. Δένδιας τόνισε:

«Υπογράψαμε μπροστά σας, με τον ομόλογό μου και φίλο μου, Σάμεχ Σούκρι, τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας. Μία υποδειγματική συμφωνία, σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μία χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μία συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών, που σέβονται την ιστορία τους».

Και μάλιστα, ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στο τι σημαίνει η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης. Μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή: στον κάλαθο των αχρήστων».

Από την πλευρά του, καλωσορίζοντας τον Έλληνα ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι τόνισε ότι «αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει με ειλικρίνεια τις σχέσεις και τις προσπάθειες των δύο χωρών για αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου. Και εντάσσεται στο πλαίσιο μεγάλων δραστηριοτήτων που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών, στον πολιτικό τομέα, καθώς και στον στρατιωτικό και πολιτιστικό και για τον συντονισμό θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος σε διεθνές επίπεδο».

Και ο κ. Σούκρι συνέχισε: «Η συμφωνία θα βοηθήσει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο προς όφελος των δύο λαών μας για περαιτέρω συνεργασία στον περιφερειακό τομέα της ενέργειας και στην ενίσχυση του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο», καταλήγοντας ότι «οι σχέσεις ΕλλάδαςΑιγύπτου είναι θεμέλιο για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και για την αντιμετώπιση ενώπιον κινδύνων που προέρχονται από παιδιάστικες προσπάθειες για τη διατάραξη αυτής της σταθερότητας και ασφάλειας».

Τέλος, μιλώντας για τη συμφωνία που υπεγράφη σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας επισήμανε: «Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και από σήμερα, οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μία νέα φάση στενότερων επαφών. Έχουν τεθεί οι υγιείς βάσεις για να συνεχίσουμε μαζί συντονισμένα να αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις στο ευρύτερο περιβάλλον μας, προς όφελος των χωρών μας, των λαών μας και της περιοχής μας. Ευχαριστώ τον ομόλογό μου και φίλο Σάμεχ Σούκρι για τη συμβολή του να καταλήξουμε σε μία αμοιβαία, επωφελή και κυρίως δίκαιη συμφωνία υπό τις οδηγίες των ηγετών των δύο χωρών μας , του Προέδρου Αλ Σίσι και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου επιλύσαμε μεταξύ μας προβλήματα που επί δεκαετίες φάνταζαν άλυτα. Η σημερινή υπογραφή είναι δείγμα αποφασιστικότητας και για τις δύο πλευρές και ένδειξη της κοινής ανάγνωσης που υπάρχει από την Ελλάδα και την Αίγυπτο προς το συμφέρον στην περιοχή μας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα, με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες μας, στο πλαίσιο όμως πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί, να ακολουθήσει το παράδειγμα της συμφωνίας αυτής που υπογράψαμε σήμερα. Το Διεθνές Δίκαιο προσφέρει λύσεις στα προβλήματα, αλλά πρέπει να γίνεται σεβαστό στο σύνολό του, όχι να εφαρμόζεται επιλεκτικά και να το επικαλείται κανείς κατά το δοκούν. Εύχομαι η περιοχή μας να δει και άλλες τέτοιες εξελίξεις, όπως η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας».

Για να φτάσουν οι δύο χώρες σε αυτήν την ολοκλήρωση της καθοριστικής συμφωνίας των δύο χωρών, ο Έλληνας υπουργός ταξίδεψε στο Κάιρο τρεις φορές μέσα στο περασμένο έτος 2019, καθώς και άλλες τρεις φορές μέσα στο 2020, μία εκ των οποίων επισκέψεων ήταν μία τετραμερής συνάντηση με Κύπρο, Γαλλία και Ιταλία για το θέμα της Λιβύης, για να φτάσουμε στη σημερινή συνάντηση που προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον και της αιγυπτιακής κοινής γνώμης.

Σημειώνεται ότι από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο αιγυπτιακός τύπος αναφερόταν ιδιαίτερα στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού των Εξωτερικών στο Κάιρο και στο θέμα της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έφτασε στο Διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου περίπου στις 2 το μεσημέρι, τοπική ώρα, και αμέσως μετά κατευθύνθηκε μαζί με όλη την ελληνική αντιπροσωπεία στο υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, όπου έγινε θερμά δεκτός από τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο υπέγραψαν τη σημερινή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

[photo_0]

Διπλωματικές πηγές για συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία

Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Επίσης, επισημαίνουν πως πρόκειται για μια ισορροπημένη συμφωνία, που είναι απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία, και υπογραμμίζουν ότι επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες, προσθέτουν.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, αναφέρουν πως βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Παράλληλα, οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζουν πως η χώρα διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ.

Αποκρυσταλλώνοντας τη σημασία της συμφωνίας με την Αίγυπτο, οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν με έμφαση ότι από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά τη συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική. Επίσης, αναδεικνύουν ότι η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της. Επιπλέον, τονίζουν ότι η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο. Επισημαίνουν ακόμα ότι η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν και ότι δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο. Καθιστούν σαφές εξάλλου πως είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

Επισημαίνουν ιδιαίτερα ότι η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει την ακυρότητά του τουρκολιβυκού μνημονίου. Τονίζουν μάλιστα πως αποτελεί αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Περαιτέρω σημειώνουν πως η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους, καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης και προσθέτουν: «πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές. Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας. Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή».

Στη συνέχεια, εκφράζουν την ευχή η Τουρκία και η Λιβύη να αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές τονίζουν ακόμα πως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και σημειώνουν ότι η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

Καταληκτικά, παρατηρούν πως εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο.

Μητσοτάκης: Είναι μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή

«Η επίσκεψή μου στην ακριτική Χάλκη, στη Δωδεκάνησο, πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, τη διεθνή νομιμότητα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα, υπογράψαμε με την φίλη Αίγυπτο συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μας» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε: «χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μία συμφωνία καθ' όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. «Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο» υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι με την Αίγυπτο, όπως και πριν από λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. «Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο» τόνισε.

ΚΚΕ για τη συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου: Η κυβέρνηση επιδίδεται σε τυμπανοκρουσίες χωρίς να έχει ενημερώσει το λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας

«Η κυβέρνηση επιδίδεται σε τυμπανοκρουσίες για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς να έχει ενημερώσει το λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, εκτιμώντας πως «πίσω από τα μεγάλα λόγια περί “ιστορικής συμφωνίας” καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

«Ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο επιχειρεί να απλοποιήσει μια πολύ σύνθετη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από διασταυρούμενους ανταγωνισμούς, που πυροδοτούν την τουρκική επιθετικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή» σημειώνει το ΚΚΕ και «εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του ότι και η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, με την Τουρκία, με ή χωρίς το δικαστήριο της Χάγης».

Καλεί την κυβέρνηση καλείται να απαντήσει με «καθαρά λόγια και όχι υπερφίαλους πανηγυρισμούς» εάν: α) έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο που πετάει έξω το Καστελόριζο, το οποίο έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, όπως οι ηπειρωτικές ακτές, β) στη Συμφωνία συμπεριλαμβάνεται η Ρόδος και τα άλλα νησιά του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και με τι επήρεια, και γ) τι επήρεια έχει συμφωνηθεί για την Κρήτη.

«Το ΚΚΕ θα επανέλθει μόλις ενημερωθεί για το κείμενο της συμφωνίας» καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Μια συμφωνία άρον-άρον δεν αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα, αλλά δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τα εθνικά μας συμφέροντα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει την σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας - Σαράτζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον - άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ειδικά δε», προσθέτει, «καθώς η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Αναφέρει ότι «αντ' αυτού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, με τη Συμφωνία που υπεγράφη, η κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «εάν ο κ. Μητσοτάκης είχε δεχθεί την πρότασή μας για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με σκοπό τη χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα ήταν πολύ καλύτερα». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι περιμένει άμεση ενημέρωση για την περαιτέρω αξιολόγηση της Συμφωνίας.

Ούτε επικοινωνιακή διαχείριση ούτε στείρα αντιπολίτευση στα εθνικά θέματα, δηλώνει το Κίνημα Αλλαγής

«Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείριση ούτε για στείρα αντιπολίτευση», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής αναφορικά με την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Η σταθερή θέση μας είναι ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με βάση και το διεθνές δίκαιο. Η επιδίωξη τα τελευταία 15 χρόνια της χώρας μας ήταν η πλήρης οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Η μερική συμφωνία, ενώ διεμβολίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, μπορεί να περιπλέκει τα θέματα οριοθέτησης στις ζώνες που επιλέχθηκαν να παραμείνουν εκτός της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας».

«Όσο ο κ. Μητσοτάκης δεν επιδιώκει τη συνεννόηση για διαμόρφωση Εθνικής γραμμής και αρνείται το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη των επιλογών του», υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής, ενώ διαμηνύει κλείνοντας: «Σε κάθε περίπτωση τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείριση ούτε για στείρα αντιπολίτευση και επιφυλασσόμαστε για την αξιολόγηση μετά από πλήρη ενημέρωση μας σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
αοζ, αιγυπτος, ελλαδα, εκκρεμότητα, σημαίνει, μνημονιο, λιβυη, ειλικρίνεια, επήρεια, υφαλοκρηπίδα, νέα, βασεις, κυπρος, γαλλια, κρητη, ΚΚΕ, ροδος, συριζα, αντ, απε, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, καιρος, μνημονιο 2, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, αποτελεσματα, τι σημαινει, χωρες, το θεμα, εθνικη, ηπα, θεμα, ιταλια, νησι, νησια, πλαισιο, σημερινη, υφαλοκρηπίδα, ωρα, αεροδρομιο, αμοιβαια, απε, βρισκεται, γινεται, δυνατοτητα, διωρυγα, δρομος, δειγμα, εγινε, ειλικρίνεια, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκκρεμότητα, ενεργεια, ενημερωση, εργα, επήρεια, επιτυχια, ερχεται, ετος, ευθυνη, ζωνη, ζωνες, ιδια, εικοσι, καστελοριζο, κυβερνηση, κειμενο, κομμα, λογια, μηνες, μητσοτακης, νατο, νικο, οφελος, περιβαλλον, περιφερειακο, πηγη, υπογραφη, προβληματα, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σισι, τυπος, τμημα, τουρκια, υγιεις, υπουργειο εξωτερικων, φαταχ, φυσικο, χαλκη, ασφαλεια, δικαιωμα, δικαιωματα, ελληνικα, εμφαση, εθνικα θεματα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κυριακου, μπροστα, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα