Ξαφνική συνάντηση Άσαντ-Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας κάλεσε τον ομόλογό του, πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, στη Μόσχα για μια ξαφνική επίσκεψη, για να συζητήσουν την κοινή στρατιωτική εκστρατεία τους και μια μελλοντική πολιτική μετάβαση στη Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο την Τετάρτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι ο ηγέτης της Συρίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης αργά την Τρίτη, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και

σε μια πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης που μαίνεται για πάνω από τέσσερα χρόνια. Ο Άσαντ, με τη σειρά του, ενημέρωσε τον ρώσο ηγέτη σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή και για τα επόμενα βήματα.

Η επίσκεψη έκπληξη –προφανώς η πρώτη του Άσαντ εκτός Συρίας απ’ όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος το 2011- υπογράμμισε πώς έχει μετατραπεί ο πολιτικός και στρατιωτικός ορίζοντας του πολέμου λόγω της παρέμβασης της Ρωσίας.

Στις σύντομες παρατηρήσεις που δημοσιοποίησε το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος Πούτιν είπε στον Άσαντ ότι τα στρατιωτικά και πολιτικά θέματα συνδέονται μεταξύ τους. «Όσον αφορά το ζήτημα της διευθέτησης στη Συρία, η θέση μας είναι ότι τα θετικά αποτελέσματα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις θα θέσουν τις βάσεις για μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση, η οποία βασίζεται σε μια πολιτική διαδικασία που περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, και τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες» είπε ο Πούτιν. «Σε τελική ανάλυση, ο συριακός λαός μόνο θα πρέπει να έχει την αποφασιστική φωνή εδώ».

Στην απάντησή του, ο Άσαντ δήλωσε ότι η ρωσική επέμβαση είχε σταματήσει την εξάπλωση της τρομοκρατίας και ότι η πολιτική μετάβαση θα μπορούσε να έρθει όταν αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή. «Χωρίς τις αποφάσεις και τις ενέργειές σας, η τρομοκρατία που έχει εξαπλωθεί στην περιοχή θα καταλάμβανε πολύ περισσότερο έδαφος» δήλωσε ο Άσαντ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. «Όλοι καταλαβαίνουν ότι η στρατιωτική δράση θα πρέπει να ακολουθείται από πολιτικά βήματα» δήλωσε ο Άσαντ, χαρακτηρίζοντας την απειλή από την τρομοκρατία ένα «πραγματικό εμπόδιο» σε οποιαδήποτε πολιτική διευθέτηση. Μια περίληψη της συζήτησης, που παρουσιάζει επίσης το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, αναφέρει ότι ο Άσαντ απαίτησε οι Ηνωμένες Πολιτείες και περιφερειακοί παράγοντες, όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Κατάρ να σταματήσουν την υποστήριξη στους αντιπάλους του. «Φυσικά, ολόκληρο το έθνος θέλει να συμμετάσχει στον καθορισμό του πεπρωμένου του κράτους του, όχι μόνο το κυβερνών κόμμα» δήλωσε ο Άσαντ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Σ Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δύο άνδρες δεν προσέγγισαν το θέμα της μελλοντικής θέση του Άσαντ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Το πιο προφανές επίκεντρο των συνομιλιών ήταν «η καταπολέμηση των τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών ομάδων και τα θέματα της συνέχισης της δραστηριότητας μας στη Ρωσία που υποστηρίζουν την επίθεση του στρατού της Συρίας», δήλωσε ο Πεσκόφ. Ακριβώς μια ημέρα πριν, η Τουρκία, ένας από τους πιο ανελέητους επικριτές του Άσαντ, δήλωσε ότι θα δεχτεί την παραμονή του σύριου ηγέτη στην εξουσία για τους πρώτους έξι μήνες της πολιτικής μετάβασης.

Πέρα από τα προφανή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με δεδομένη την τρέχουσα στρατιωτική συμμαχία τους, η συνάντηση ήταν άλλη μια ευκαιρία να τονίσει εκ νέου η Ρωσία τον νέο ρόλο της στη Μέση Ανατολή. Εξάλλου η ανάμιξη της Ρωσίας στη Συρία ήταν μία έμπνευση για να ξεφύγει από την απομόνωση που επιβλήθηκε στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία. Στα σχόλια που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε το γεγονός ότι ήταν αυτός που ζήτησε τη συνάντηση και ότι η Ρωσία ήθελε να εμπλακεί στους στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους.

«Παρά τη δραματική κατάσταση στη χώρα σας, έχετε απαντήσει στο αίτημά μας και ήρθατε εδώ στη Ρωσία, και σας ευχαριστούμε γι 'αυτό», είπε ο Πούτιν. Και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό, τι μπορούμε, όχι μόνο στη στρατιωτική δράση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία, αλλά και στην πολιτική διαδικασία». Είπε ότι η Ρωσία θα το πράξει αυτό σε συντονισμό με τις άλλες παγκόσμιες δυνάμεις.

Η έλλειψη απάντησης από την Ουάσιγκτον στις πρωτοβουλίες της Ρωσίας για τη Συρία ήταν μια απογοήτευση για το Κρεμλίνο και η συνάντηση με τον Άσαντ θα θέσει νέες πιέσεις στην κυβέρνηση Ομπάμα να συμμετάσχει. Η Ρωσία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της την Τρίτη, για το γεγονός ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Πενταγώνου και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας νωρίτερα μέσα στην ημέρα δεν είχε προχωρήσει περαιτέρω στη σφυρηλάτηση της συνεργασίας στη Συρία.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα