Βρούτσης: Πάνω από 1 εκατομμύριο οι εκκρεμείς συντάξεις

Aποστέλλεται σήμερα στη Βουλή η απάντηση του υπουργείου Εργασίας στους βουλευτές της συμπολίτευσης Ζωή Ράπτη, Βασίλη Γιόγιακα και Ζήση Τζηκαλάγια, σχετικά με την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης των εκκρεμών συντάξεων, υποθέσεων και λοιπών εκκρεμοτήτων, στα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «η απάντηση που έρχεται στη Βουλή ξεπερνάει και την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη για το συνολικό ύψος των εκκρεμοτήτων

και αποκαλύπτει τα τραγικά λάθη και τις παραλείψεις της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου, η οποία, για χρόνια, έκρυβε την αλήθεια και αδιαφορούσε για την ταλαιπωρία και τους κόπους ζωής των απόμαχων του εργασιακού βίου. Η πραγματική κατάσταση των συνολικών εκκρεμοτήτων των ασφαλιστικών ταμείων εξηγεί, γιατί η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας απέφευγε συστηματικά να δώσει σαφείς απαντήσεις γι' αυτές και αγνοούσε επιδεικτικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Έτσι, εξηγείται, ωστόσο και η χαρακτηριστική απροθυμία που επέδειξε η σημερινή αντιπολίτευση, η οποία, παρ’ όλες τις εκκλήσεις του ίδιου του υπουργού, απέφυγε εμφατικά να υποβάλει σχετικό ερώτημα στη Βουλή», σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε σχετικά: «Οι 1.058.748 εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις και λοιπές εκκρεμότητες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) προς τους συνταξιούχους-ασφαλισμένους είναι ένα ασύλληπτο νούμερο, που αποτυπώνει ανάγλυφα το μέγεθος της εγκληματικής αδιαφορίας της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της απελθούσας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά. Τώρα, όλα εξηγούνται. Γνώριζαν και έκρυβαν συνειδητά την αλήθεια. Ήξεραν και παραπλανούσαν, αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία και την αγωνία χιλιάδων εκατοντάδων συνταξιούχων. Απέφευγαν συστηματικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τη λογοδοσία, παρά τις ερωτήσεις και, κυρίως, αυτή που υπέβαλαν 55 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τον Φεβρουάριο του 2019. Δημιουργούσαν εικονικά πλεονάσματα, κρύβοντας κάτω από το χαλί δαπάνες και στοιβάζοντας εκκρεμότητες. Σήμερα, φέρνουμε στο φως την τραγική, αλλά πραγματική εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με οργανωτικές και διοικητικές πρωτοβουλίες, αλλά και με σημαντικές νομοθετικές δράσεις, για να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση».

«Μπροστά σε αυτήν την τραγική και άνευ προηγουμένου κατάσταση, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι οργανωτικές δράσεις, που πρέπει να αναπτύξουμε, για να την αντιμετωπίσουμε, αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα» τονίζει το υπουργείο Εργασίας. Γι’ αυτό, υπογραμμίζει:

«Επαναφέραμε στα τμήματα απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ 86 υπαλλήλους που είχαν μετακινηθεί από τις υπηρεσίες τους, ενισχύοντας κατά 17,2% το έμψυχο δυναμικό των τμημάτων αυτών και κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξήσαμε τους ρυθμούς εκκαθάρισης και απόδοσης συντάξεων.

Με νομοθετική πρωτοβουλία, αναστέλλουμε την κινητικότητα στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ και περιορίζουμε δραστικά τη μετακίνηση υπαλλήλων από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ σε άλλες υπηρεσίες ή οργανισμούς.

Εκκινήσαμε και επιταχύναμε τις διαδικασίες, με την έκδοση εγκυκλίου προς τον ΕΦΚΑ, σχετικά με την απόδοση των 66.323 συντάξεων χηρείας και των αναδρομικών ποσών που προέκυψαν από την εφαρμογή του νόμου 4611/2019. Αποδώσαμε τις 66.323 συντάξεις χηρείας στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ τα αναδρομικά ποσά θα καταβληθούν στο τέλος του Οκτωβρίου.

Προωθούμε τη νομοθετική πρωτοβουλία για το μεγάλο ψηφιακό άλμα του υπουργείου Εργασίας, το σύστημα "ΑΤΛΑΣ-ψηφιακή σύνταξη", με το οποίο, από τον Ιούνιο του 2020, οι νέες συντάξεις θα εκδίδονται ψηφιακά.

Με νομοθετική διάταξη, διασφαλίζουμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στον ΕΦΚΑ με την υποχρέωση κατάρτισης ισολογισμών και την πιστή απεικόνιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης του οργανισμού. Σταματάμε το απάραδεκτο φαινόμενο των εικονικών και χαλκευμένων πλεονασμάτων του ΕΦΚΑ που "επιτεύχθηκε" με το μη καταλογισμό δαπανών στους ισολογισμούς του ΕΦΚΑ.

Καταργήσαμε τη δέσμευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς, για τη μείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ από 8.634 εργαζόμενους που είχε το 2016 σε 6.500 το 2020 και, μάλιστα, την ώρα που εκκρεμούσαν χιλιάδες εκατοντάδες συντάξεις-υποθέσεις από τον ΕΦΚΑ.

Με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, το επόμενο διάστημα, προωθούμε περαιτέρω ενίσχυση του δυναμικού στα τμήματα απονομής συντάξεων με νέους υπαλλήλους.

Με ειδική διάταξη, δίνουμε το δικαίωμα έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων στους διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών και οργανικών δομών των πρώην φορέων που έχουν απορροφηθεί στον ΕΦΚΑ, ενώ, μέχρι τώρα, για την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης, απαιτείτο η τελική υπογραφή από την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΦΚΑ, μειώνοντας, έτσι, το χρόνο έκδοσης των νέων συντάξεων περίπου κατά δύο μήνες».

Η πραγματική εικόνα των εκκρεμών συντάξεων-υποθέσεων και λοιπών εκκρεμοτήτων, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, απεικονίζεται στον πίνακα που επισυνάπτεται.

[photo_0]

Αχτσιόγλου: «Δεν μπορώ να μάθω στον κ. Βρούτση να είναι σοβαρός»

«Παραφράζοντας μία παλιά αγγλική λαϊκή σοφία θα έλεγα ότι δυστυχώς δεν μπορώ να μάθω στον κύριο Βρούτση να είναι σοβαρός. Χάνω τον χρόνο μου και ενοχλώ και τον κ. Βρούτση», αναφέρει η Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας στον υπουργό Εργασίας σχετικά με ζητήματα που αφορούν τις συντάξεις.

Στην απάντησή της, που απευθύνεται «αποκλειστικά στους πολίτες οι οποίοι δικαιούνται να γνωρίζουν την αλήθεια», η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

«Οι ληξιπρόθεσμες συνταξιοδοτικές παροχές στα τέλη Ιουνίου σύμφωνα με τα ίδια τα ταμεία ήταν 107.000 (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ) μειωμένες κατά 73% σε σχέση με τις 400.000 που ο κ. Βρούτσης μας παρέδωσε στις αρχές του 2015.

Προσβάλλοντας τη νοημοσύνη όλων μας, ο κ. Βρούτσης πολλαπλασιάζει κάθε δεύτερη μέρα στα χαρτιά τα νούμερα των εκκρεμών συντάξεων, προσθέτοντας απροσδιόριστες «ασφαλιστικές υποθέσεις», δηλαδή οποιοδήποτε ερώτημα υπέβαλλε κάποιος σε ασφαλιστικό ταμείο.

Αξίζει να μας πει ωστόσο ο κ. Βρούτσης πόσες συντάξεις έβγαλε ο ίδιος; Ήταν τον Σεπτέμβριο λιγότερες κατά ‪το 1/3‬ από αυτές που είχαν βγει πέρυσι τον ίδιο μήνα; Μήπως αντί για φτηνά επικοινωνιακά παιχνίδια, θα ήταν καλύτερο να κάτσει να δουλέψει;

Γιατί η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι τόσο μειωμένη για το 2020 στον προϋπολογισμό που κατέθεσε; Θα μειώσει συντάξεις ή θα εκδώσει σημαντικά λιγότερες απ' όσες εκδόθηκαν το 2019;».

Η κ. Αχτσιόγλου σχολιάζει πως «όσο θόρυβο κι αν κάνει ο κ. Βρούτσης δεν θα τραβήξει την προσοχή από το αντεργατικό του νομοσχέδιο. Διότι δεν μπορεί να θεωρεί ότι αγοράζουμε ως τυχαίο το επικοινωνιακό του σόου, ενώ αύριο συζητείται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιό του κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων και μείωσης μισθών».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρούτσης, Πάνω,vroutsis, pano