Βρήκαν το σπίτι του Ιησού;

12:57 2/3/2015 - Πηγή: Antinews

Αρχαιολόγοι που εργάζονται στην Ναζαρέτ, τη γενέτειρα του Ιησού, στο σύγχρονο Ισραήλ, έχουν εντοπίσει ένα σπίτι που χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα και θεωρείται ο τόπος όπου ο Ιησούς ανατράφηκε από την Μαρία και τον Ιωσήφ. Το σπίτι βρίσκεται σε μια βραχώδη πλαγιά. Αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1880, από μοναχές των Αδελφών της Ναζαρέτ, αλλά μόλις το 2006 αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον Κεν Νταρκ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρονολόγησαν το σπίτι στον πρώτο αιώνα

και τον προσδιόρισαν ως τον τόπο όπου οι άνθρωποι, που έζησαν αιώνες μετά την εποχή του Ιησού, πίστευαν ότι είχε ανατραφεί ο Ιησούς.

Το αν ο Ιησούς έζησε στο σπίτι στην πραγματική ζωή είναι άγνωστο, αλλά ο Νταρκ υποστηρίζει ότι αυτό είναι πιθανό. «Ήταν αυτό το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Ιησούς; Είναι αδύνατο να πούμε με αρχαιολογικούς όρους» έγραψε ο Νταρκ σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Επιθεώρηση Βιβλικής Αρχαιολογίας. «Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει κανένας σημαντικός λόγος για τον οποίο μπορούμε αρχαιολογικά να το αμφισβητήσουμε».

Ο Ιησούς πιστεύεται ότι μεγάλωσε στη Ναζαρέτ. Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ότι, αιώνες μετά την εποχή του Ιησού, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία (η οποία έλεγχε την Ναζαρέτ μέχρι τον έβδομο αιώνα) διακόσμησε το σπίτι με ψηφιδωτά και έκτισε μια εκκλησία γνωστή ως η «Εκκλησία του Διατροφής» πάνω από το σπίτι, για την προστασία του. Οι Σταυροφόροι οι οποίοι έφτασαν στους Αγίους Τόπους κατά τον 12ο αιώνα, το αναστήλωσαν, καθώς είχε παρακμάσει. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο οι Βυζαντινοί όσο και οι Σταυροφόροι πίστευαν ότι αυτό ήταν το σπίτι όπου ο Ιησούς ανατράφηκε, είπε ο Νταρκ.

Μέχρι πρόσφατα, λίγα αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από τον πρώτο αιώνα ήταν γνωστά από την Ναζαρέτ και αυτά συνήθως αποτελούνταν από τάφους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει δύο σπίτια του πρώτου αιώνα στην πόλη αυτή.

www.livescience.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα