Βρετανικό Μουσείο: Θα εξετάσουμε οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού των Γλυπτών

20:28 2/9/2019 - Πηγή: Antinews

Από τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, και όχι από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζεται το αίτημα δανεισμού εκθεμάτων, αναφέρει σε δήλωσή του προς τον ΣΚΑΪ το Βρετανικό Μουσείο, ενώ επισημαίνει πως δεν έχει υποβληθεί επισήμως αίτημα δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ειδικότερα, στη δήλωσή του προς τον ΣΚΑΪ, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου αναφέρει πως: "είναι προσηλωμένο στο να μοιράζει τη συλλογή του όσο πιο ευρέως γίνεται. Ως ένας από τους κορυφαίους δανειστές αντικειμένων στον κόσμο, πέρυσι δανείσαμε πάνω από 5.000 αντικείμενα

σε χώρους στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς".

"Οι Επίτροποι θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε κομμάτι της συλλογής. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απευθείας επικοινωνία από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την πρόταση που έγινε το Σαββατοκύριακο, αν και το Μουσείο συνεργάζεται με ελληνικά μουσεία και θεσμούς επί μιας σειράς προγραμμάτων", συνέχισε.

Στο τέλος, σχολιάζοντας στην ουσία τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι προτίθεται να υποβάλει το ελληνικό αίτημα στον ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, η εκπρόσωπος επισήμανε: "Ως σώμα που διοικείται από επιτρόπους, οποιοδήποτε δάνειο της συλλογής θα ήταν ζήτημα που θα αφορούσε τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, όχι την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΣΥΡΙΖΑ για γλυπτά Παρθενώνα: Η κυβέρνηση εκθέτει την χώρα

Το υπουργείο Πολιτισμού βάζει στο στόχαστρό του ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

"Όταν η γκάφα είναι γιγαντιαία, το υπουργείο Πολιτισμού αντί να αναλάβει τις ευθύνες του προκαλεί με νέες γκάφες, αδιαφορώντας αν διασύρει τη χώρα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με απαράδεκτα δελτία Τύπου στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Ωστόσο, η απάντηση ήρθε πιο γρήγορα απ’ όσο αναμενόταν, καθώς το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε σήμερα στον Σκάι: "Θα εξετάσουμε οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού", εφόσον υποβληθεί επισήμως αίτημα δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021, όπως προανήγγειλε με συνέντευξή του στον Observer ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα κατεβάσει τώρα το υπουργείο Πολιτισμού από την επίσημη ιστοσελίδα του τη διάψευση ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε το δανεισμό των Γλυπτών; Θα ζητήσει συγγνώμη για τις λοιδορίες και τις προκλητικές του διατυπώσεις;

Όπως και να έχει, το αίτημα δανεισμού των Γλυπτών αποτελεί ολέθριο ολίσθημα και αλλαγή εθνικής στρατηγικής από τη στιγμή που διατυπώθηκε δημόσια από τον πρωθυπουργό. Δεν μπορεί να διασκεδαστεί, όσες προσθήκες και επιπλέον πατριωτικές δηλώσεις κι αν κάνει. Αναμένεται τώρα η συνέχεια σε αυτό το ολισθηρό έδαφος που επέλεξε ο πρωθυπουργός”.

Υπ. Πολιτισμού για ΣΥΡΙΖΑ: Αγνοούν την ουσιαστική σημασία της λέξης κυνισμός

"O ΣΥΡΙΖΑ και η τέως υπουργός [Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά] αγνοούν την ουσιαστική σημασία της λέξης κυνισμός", τονίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Πολιτισμού σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Κουμουνδούρου για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Observer.

""Με αφορμή τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στον Observer, η τέως υπουργός Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά υπαγόρευσε στον ΣΥΡΙΖΑ μακροσκελή ανακοίνωση. Αν βέβαια έμπαινε στον κόπο να διαβάσει τη συνέντευξη, θα έβλεπε όχι μόνο την ορθή διατύπωση του παγίου αιτήματος από τον Πρωθυπουργό για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, αλλά και σαφώς διατυπωμένη τη θέση του ότι "το Βρετανικό Μουσείο δίνει μια χαμένη μάχη", αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωση του και προσθέτει:

"Ο Πρωθυπουργός δήλωσε στον Observer ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν αποποιείται το πάγιο αίτημά της για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και επ’ ουδενί τρόπω αναγνωρίζει καμία κυριότητα στην βρετανική πλευρά, θεωρώντας ότι μία ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασής του θα αποτελούσε σημαντική χειρονομία καλής θελήσεως, εμπεριέχουσα την ουσιαστική αναγνώριση των Βρετανών για το δίκαιο της απαίτησης.

O ΣΥΡΙΖΑ και η τέως υπουργός αγνοούν την ουσιαστική σημασία της λέξης κυνισμός.

Κυνισμός σημαίνει να μεταβιβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση χιλιάδες αρχαιολογικούς χώρους στο Υπερταμείο, συμπεριλαμβανομένης της Κνωσού.

Κυνισμός σημαίνει να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρήματα "φυλακισμένα" στις αποθήκες των μουσείων, αντί να ταξιδεύουν ως περιοδικές εκθέσεις, στο πλαίσιο πάντα των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου, διδάσκοντας την διαχρονική συνεισφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο Πολιτισμό.

Κυνισμός σημαίνει να εγκαταλείπονται στην τύχη τους μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι επί πέντε έτη, λόγω ιδεοληψιών και αδιαφορίας.

Κυνισμός σημαίνει ότι στο πλαίσιο της πολιτιστικής διπλωματίας, δεν έγινε καμία απολύτως προετοιμασία επί πέντε έτη για την διοργάνωση ανάλογων εμβληματικών εκθέσεων από το ΥΠΠΟΑ για το εξωτερικό.

Επί πλέον η κ. Ζορμπά είτε έκανε ένα λάθος είτε απλά είπε ψέματα. Τι είναι χειρότερο; Διότι οι εμβληματικές εκθέσεις στις οποίες αναφέρεται, στην Κίνα και την Αμερική -δηλαδή Heaven and Earth, Greeks, Το ναυάγιο των Αντικυθήρων- προετοιμάζονταν από το 2010 και εγκαινιάστηκαν για πρώτη φορά το 2013 και το 2014. Αυτές οι εκθέσεις ταξίδευαν τα προηγούμενα πέντε χρόνια."

Λ. Μενδώνη: Δεν δεχόμαστε βρετανική κυριότητα στα γλυπτά του Παρθενώνα

Τυχόν δανεισμός των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή βρετανικής κυριότητάς τους, ξεκαθάρισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η υπουργός Πολιτισμού.

Η Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για "απολύτως ψευδές επιχείρημα", τονίζοντας ότι την δεκαετία του 1980 η Μελίνα Μερκούρη χαρακτήρισε κλοπή την μεταφορά των μαρμάρων στο Λονδίνο και αυτή παραμένει πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.

"Από την στιγμή που έχουμε κλοπή, αυτομάτως αυτό δεν δημιουργεί δικαιώματα" κυριότητας, νομής, ή κατοχής, είπε η υπουργός. Διευκρίνισε εξάλλου ότι η πρόταση δανεισμού που θα καταθέσει η Αθήνα θα θέτει σαφές πλαίσιο που θα διασφαλίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Σημείωσε μάλιστα ότι, σε περίπτωση το Βρετανικό Μουσείο δεχτεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για δανεισμό των γλυπτών, θα καταδείξει ότι η στάση του Λονδίνου "κάμπτεται", ενώ έως σήμερα είναι "απολύτως αρνητικοί".

Η ιδέα για δανεισμό των μαρμάρων τέθηκε από τον Πρωθυπουργό σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Observer", που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Το Βρετανικό Μουσείο απάντησε ότι κάθε αίτημα για ανταλλαγές ή δανεισμό γίνεται στο ίδιο και όχι στην βρετανική κυβέρνηση, όμως η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι αυτή είναι σταθερή θέση του Μουσείου και δεν ξάφνιασε την κυβέρνηση.

Όσον αφορά την έκβαση του όλου εγχειρήματος, είπε ότι "θα δούμε", καθώς όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης.

Φ. Γεννηματά: "Τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα"

"Τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα. Αυτό και μόνο αυτό διεκδικούμε. Από την Μελίνα έως σήμερα" τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

"Ας το αντιληφθεί και ο κ. Μητσοτάκης ιδιαίτερα μετά το φιάσκο της πρότασής του περί δανεισμού" προσθέτει η κ. Γεννηματά.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα