Βρετανία: Συμφωνία με το DUP για κυβέρνηση μειοψηφίας

14:06 9/6/2017 - Πηγή: Antinews

Η Τερέζα Μέι θα μεταβεί στο παλάτι του Μπάκινχαμ στις 14:30 (ώρα Ελλάδας) για να ζητήσει άδεια από τη βασίλισσα να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού συμφώνησε με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

Προηγήθηκαν ολονύκτιες συνομιλίες με το DUP. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για συμφωνία ελήφθη μετά το ενδεχόμενο… να γίνει πρωθυπουργός ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Το DUP ανέφερε ότι η σχέση του με την ομάδα της Μέι έγινε πιο στενή από τότε που έγινε πρωθυπουργός, πριν από 11 μήνες. Πηγή του DUP δήλωσε: "Θέλουμε να

γίνει κυβέρνηση. Έχουμε συνεργαστεί καλά με την Μέι. Η εναλλακτική είναι ανυπόφορη. Για όσο ο Κόρμπιν ηγείται των Εργατικών, θα εξασφαλίσουμε να υπάρχει πρωθυπουργός των Τόρις".

Δεν έγινε γνωστό αν θα είναι ένας επίσημος συνασπισμός, ή μια συμφωνία " παροχής στήριξης με ανταλλάγματα" μεταξύ των δύο κομμάτων. Το DUP, πάντως, που έχει κερδίσει 10 έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο, θα μπορούσε να βοηθήσει τους Συντηρητικούς να συγκεντρώσουν τις 326 έδρες που χρειάζονται για να έχουν αυτοδυναμία. Το κόμμα αναμένεται να ζητήσει ανταλλάγματα, όπως η μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τη Βόρεια Ιρλανδία και επιρροή σε άλλες πολιτικές, όπως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. Επίσης, θα λάβει τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρχει ειδικό καθεστώς μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, κάτι που θεωρούν ότι θα απομόνωνε την περιοχή.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρετανία, Συμφωνία, DUP,vretania, symfonia, DUP