Βρετανία-Καναδάς: Σχέσεις «στοργής» και κατανόησης με ουκρανικές ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες

Ως γνωστόν, οι επίσημες στρατιωτικές αποστολές των δύο χωρών, υποτίθεται ότι θα εκπαίδευαν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και όχι τον συρφετό παραστρατιωτικών ομάδων που έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου και χρησιμοποιούν νεοναζιστικά σύμβολα.

Ωστόσο, φωτογραφίες αλλά και λεπτομέρειες από συνάντηση Βρετανών στρατιωτικών στην πρωτεύουσα Κίεβο, δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας (NGU) στα ουκρανικά, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για ενίσχυσή τους από τις επίσημες αποστολές εκπαίδευσης Βρετανών και Καναδών στρατιωτικών.

«Για να αναπτύξουν τις μαχητικές τους ικανότητες»

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω δημοσίευση, καταγράφονται τα όσα συζητήθηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου του 2021 κατά τη συνάντηση Βρετανών διοικητών της Επιχείρησης Orbital - αποστολή εκπαίδευσης του βρετανικού στρατού στην Ουκρανία από το 2015- μαζί με τρεις στρατιωτικούς της Εθνικής Φρουράς NGU, οι οποίοι απεικονίζονται στις φωτογραφίες του δημοσιεύματος γύρω από ένα τραπέζι, να κρατούν σημειώσεις και να συζητούν για το σχέδιο εκπαίδευσης της NGU από τον Βρετανικό στρατό.

[photo_0]

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Βρετανός αναπληρωτής διοικητής της επιχείρησης Orbital, Andy Cox, σύμφωνα με το δημοσίευμα, λέει στους Ουκρανούς ότι «ο βρετανικός στρατός είναι έτοιμος να εκπαιδεύσει εκπροσώπους της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, προκειμένου να αναπτύξουν τις μαχητικές τους ικανότητες».

[photo_1]

Μετά από αυτό η βρετανική δημοσιογραφική ομάδα Declassified U.K, ανέδειξε το θέμα, ζητώντας από το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας στοιχεία αναφορικά με το περιεχόμενο της συζήτησης για να λάβει την απάντηση, ότι «πρόκειται πιθανότατα για μεταφραστικό λάθος» και πως ο βρετανικός στρατός συζητάει με την NGU και απλώς... «αντιλαμβάνεται τις ιδιαιτερότητες των πολεμικών τους επιχειρήσεων».

Ναζιστικά σύμβολα και… εγκλήματα πολέμου

Απολύτως αναμενόμενη χαρακτηρίζουν με τη σειρά τους οι Βρετανοί δημοσιογράφοι τη μισή διάψευση των βρετανικών αρχών, καθώς η παραδοχή ενός τέτοιου σχεδίου θα αποτελούσε καραμπινάτο σκάνδαλο για τη Βρετανία, τη στιγμή που οι μαχητές του Αζόφ (Τάγμα της NGU) εμφανίζονται στην Ανατολική Ουκρανία με ναζιστικά διακριτικά, σβάστικες και ρούνους SS στα κράνη τους, και τον ηγέτη τους να δηλώνει ότι η Ουκρανία θα πρέπει «να ηγηθεί των λευκών φυλών του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία… ενάντια στους υπάνθρωπους που διοικούνται από Σημίτες».

[photo_2]

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας NGU, με έδρα της Μαριούπολη, ιδρύθηκε το 2014 για να ενσωματώσει μια σειρά από παραστρατιωτικά και εθελοντικά τάγματα που πολεμούσαν φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Μεταξύ αυτών είναι και το τάγμα Azov, που σύμφωνα με πληροφορίες αριθμεί περί τους χίλιους στρατιώτες, ενώ έχει κατηγορηθεί από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCR) για εγκλήματα πολέμου, όπως μαζική λεηλασία, χρήση βασανιστηρίων, ξυλοδαρμούς αμάχων, απαγωγές δημοσιογράφων, ηλεκτροπληξία και εικονικούς πνιγμούς. Τον Σεπτέμβριο του 2014 εγγράφηκε στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας ως ειδική αστυνομική δύναμη, ενώ ακόμη και σήμερα φέρει τα δικά του σύμβολα.

«Εποικοδομητικές» σχέσεις Καναδικού στρατού-NGU

Επίσης, στην ανάρτηση της Εθνικής Φρουράς επισημαίνεται ότι οι Βρετανοί διοικητές ήταν «εξοικειωμένοι και με την ιστορία, τα καθήκοντα και τη δομή της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, τις ιδιαιτερότητες των πολεμικών επιχειρήσεων των μονάδων NGU» καθώς και «το ρόλο και τη θέση της στην ασφάλεια και την άμυνατομέα του κράτους»!

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα των Βρετανών δημοσιογράφων του Declassified U.K κι άλλοι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ συνεργάζονται με το NGU.Σχεδόν 2.000 μαχητές της Εθνικής Ουκρανικής Φρουράς έχουν εκπαιδευτεί από τον καναδικό στρατό στο πλαίσιο της αποστολής Operation Unifier που ξεκίνησε το 2015.

[photo_3]

Βέβαια και αυτή η «αμφιλεγόμενη» συνεργασία, ήρθε στο φως το 2018, από το ίδιο το Τάγμα του Αζόφ, το οποίο δημοσίευσε φωτογραφίες και δηλώσεις Καναδών στρατιωτικών, οι οποίοι εκφράζουν στους ηγέτες του Τάγματος τις «ελπίδες για περαιτέρω εποικοδομητική συνεργασία», παρά τις προειδοποιήσεις για τη ναζιστική ιδεολογία της ομάδας.

Εσωτερικά καναδικά έγγραφα, που κυκλοφόρησαν αργότερα, δείχνουν, σύμφωνα με τους Βρετανούς δημοσιογράφους, ότι η κυβέρνηση φοβόταν μήπως η συνάντηση διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης.

Ακροδεξιοί θύλακες

Το θέμα, πάντως, ξαναήρθε στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της συνάντησης Βρετανών διοικητών και NGU τον Σεπτέμβριο του 21, όπου ο Ουκρανός συνταγματάρχης Serhiy Maltsev, τους «έδωσε κανονικά» λέγοντας: «Η συμβολή του καναδικού στρατού στην οικοδόμηση της ικανότητας των Φρουρών είναι ανεκτίμητη» και πως «θα έπρεπε να αποτελέσει παράδειγμα και για τη συνεργασία μας με το βρετανικό στρατό»!

Βέβαια, ότι δεν είναι μόνο η NGU της Ουκρανίας που συνδέεται με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό: Το ακροδεξιό κόμμα «Δεξιός Τομέας» έχει τους θύλακές του στον ουκρανικό στρατό, καθώς «περίπου 130 πρώην μαχητές του είναι πλέον συμβασιούχοι στρατιώτες στον ουκρανικό στρατό», σύμφωνα με δημοσίευμα της Kiev Post, το 2017, ενώ ο παραστρατιωτικός κλάδος δεν τέθηκε ποτέ υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Ο δε αρχηγός του, Dmytro Yarosh, όπως αποκαλύπτουν οι Βρετανοί δημοσιογράφοι στην έρευνά τους, ανέφερε τον Νοέμβριο ότι είχε διοριστεί σύμβουλος του αρχιστράτηγου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

[photo_4]

Ο Yarosh αυτοαποκαλείται οπαδός του Stepan Bandera, του Ουκρανού εθνικιστή και συνεργάτη των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Υπενθυμίζεται ότι, όταν οι Ναζί εισέβαλαν στην ΕΣΣΔ τον Ιούνιο του 1941, οι οπαδοί του Μπαντέρα δολοφόνησαν 4.000 Εβραίους στην πόλη Λβόφ της δυτικής Ουκρανίας, μέσα σε λίγες μέρες. Υπολογίζεται ότι 1,6 εκατομμύρια Ουκρανοί Εβραίοι σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

«Αθόρυβη» ενίσχυση

Μία άλλη πτυχή της βρετανικής «αθόρυβης» ανάμιξης στην Ουκρανία αποκαλύπτει και η περσινή έκθεση του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών, Ρωσικών και Ευρασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο George Washington. Σύμφωνα με την έκθεση, μέλος μιας άλλης ακροδεξιάς ομάδας, ονόματι Centuria, εκπαιδεύτηκε στην επίλεκτη στρατιωτική μονάδα της Βρετανίας Sandhurst, από όπου αποφοίτησε το 2020.

Μπορεί η υπουργός των εξωτερικών της Βρετανίας να μην γνωρίζει καλά–καλά ούτε τα σύνορα της Ρωσίας,ο Βρετανικός στρατός όμως δείχνει πως εμβαθύνει στην Ουκρανική πραγματικότητα αναπτύσσοντας σχέσεις κατανόησης και εκπαίδευσης με τα ναζιστικά παραστρατιωτικά παρακλάδια της Ουκρανίας.

Και αυτό σε συνδυασμό με την γενναία στρατιωτική ενίσχυση της Βρετανίας, η οποία πρόσφατα έστειλε 2.000 εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων στη χώρα μαζί και 30μέλη του Συντάγματος Ranger -νεοσύστατη Ταξιαρχία Ειδικών Επιχειρήσεων- για να εκπαιδεύσουν τους Ουκρανούς στα αντιαρματικά που τους είχαν δωρίσει.

Στο κείμενο περιλαμβάνονται και στοιχεία από το βρετανικό δημοσίευμα: UK Denies It Agreed to Train Neo-Nazi Linked Ukraine Unit

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρετανία-Καναδάς, Σχέσεις,vretania-kanadas, scheseis