Βρετανία: Η Τερέζα Μέι ανέλαβε την πρωθυπουργία

Η Τερέζα Μέι έλαβε την ευλογία της βασίλισσας για να αντικαταστήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον ως πρωθυπουργός της Βρετανίας, και έγινε το 76ο πρόσωπο στη θέση αυτή. Η Μέι

δεν θα έχει πολύ χρόνο για να συνηθίσει το νέο σπίτι που θα μοιραστεί με τον σύζυγό της Φίλιπ. Υπάρχει το… μικρό θέμα διακυβέρνησης της χώρας σε μια περίοδο μεγάλης αναταραχής.

Η πρώτη της δουλειά θα είναι να δημιουργήσει το υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να δώσει σε πολλές γυναίκες πολιτικούς ανώτερους ρόλους. Ήδη ανακοίνωσε ότι ο Φίλιπ Χάμοντ θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών. Σύμμαχοι,

συμπεριλαμβανομένων των Αμπερ Ραντ, υπουργού Ενέργειας, και Τζάστιν Γκρίνινγκ, υπουργού Ανάπτυξης, λέγεται ότι ετοιμάζονται για κορυφαίες θέσεις εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο της Μέι. Μόλις οριστεί η ομάδα, στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί το Brexit. Η Μέι υποστήριξε το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής, αν και αισθητά ήσυχα, αλλά ήταν πάντα ευρωσκεπτικιστής. Η άποψή της, τόσο στην βραχυπρόθεσμη προεκλογική κούρσα για την ηγεσία των Τόρις, όσο και όταν επιβεβαιώθηκε ότι θα είναι η νικήτρια, ήταν σαφής: "Brexit σημαίνει Brexit".

Υπό την πίεση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 - το οποίο ξεκινά επίσημα τις διαδικασίες διαζυγίου- το συντομότερο δυνατό, η συνήθως επιφυλακτική Μέι είναι πιο πιθανό να περιμένει, πιθανώς μέχρι το τέλος του έτους. Η Μέι έχει υποσχεθεί να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό υπουργείο Brexit, με έναν αξιόπιστο υπουργό στο τιμόνι που είναι πιθανό να διοριστεί την Τετάρτη.

Ο Κρις Γκρέιλινγκ, ένας εξέχων υπερασπιστής της αποχώρησης που ήταν επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα της Μέι, είπε ότι είναι βέβαιος πως η νέα πρωθυπουργός δεν θα υποχωρήσει στο θέμα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. "Την κοίταξα στα μάτια, και έλαβα μια υπόσχεση από αυτήν, ότι πραγματικά το Brexit σημαίνει Brexit", είπε.

Υπάρχουν όμως κι άλλα θέματα εκτός από το Brexit που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Μέι. Εκθέτοντας τη φιλοδοξία της για την ηγεσία, η Μέι υποσχέθηκε να δημιουργήσει "ένα όραμα για μια χώρα που θα λειτουργεί για όλους -και όχι μόνο για λίγους προνομιούχους".

"Αυτή τη στιγμή, αν έχεις γεννηθεί φτωχός, θα πεθάνεις κατά μέσο όρο εννέα χρόνια νωρίτερα από ό,τι οι άλλοι. Αν είσαι μαύρος, αντιμετωπίζεσαι πιο σκληρά από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, από ό,τι αν είσαι λευκός... Εάν είσαι από μια οικογένεια της εργατικής τάξης, η ζωή είναι απλά πολύ πιο δύσκολη από ό,τι πολλοί άνθρωποι στην πολιτική συνειδητοποιούν", είπε . "Το Συντηρητικό κόμμα θα τοποθετηθεί εντελώς, απολύτως, κατηγορηματικά, στην υπηρεσία των εργαζομένων".

Έχουν συμβεί τόσα πολλά στη βρετανική πολιτική σκηνή τελευταία, που αξίζει να θυμηθούμε ότι πέρασαν μόλις τρεις εβδομάδες από την ψηφοφορία για να αποχωρήσει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως υπενθύμισε ο Κάμερον στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν στην τελευταία του ομιλία ως πρωθυπουργός, μετά το Brexit οι Τόρις είχαν "μία παραίτηση, έναν διορισμό, έναν διαγωνισμό και μία στέψη", ενώ οι Εργατικοί "δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ακόμα ποιοι είναι οι κανόνες".

Ακόμη και μετά την παραίτησή του, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Brexit, ο Κάμερον σκέφτηκε ότι θα ήταν στο γραφείο μέχρι το Σεπτέμβριο. Αλλά η Μέι έμεινε ως η μόνη υποψήφια στην κούρσα της ηγεσίας των Συντηρητικών, όταν η Αντρεα Λίντσομ αποσύρθηκε, αφού επικρίθηκε έντονα για την δήλωσή της στους Times, ότι το γεγονός ότι είναι μητέρα της έδωσε "μια πολύ πραγματική συμμετοχή στο μέλλον της χώρας μας", σε αντίθεση με τον αντίπαλό της, την Μέι, που δεν έχει παιδιά.

Η Μέι συνάντησε τη βασίλισσα την Τετάρτη για την επίσημη χειραψία. Στη συνέχεια παρέλαβε τα κλειδιά της Downing Street. Ένα από τα πρώτα επίσημα καθήκοντά της θα είναι να γράψει μία "έκτακτη επιστολή ". Μετά από μια ενημέρωση από τον επικεφαλής της άμυνας του προσωπικού, θα πρέπει να γράψει στους διοικητές των υποβρυχίων Trident στον Ατλαντικό οδηγίες για αντίποινα μετά από μια πυρηνική επίθεση στη Βρετανία. Η επιστολή αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση θανάτου της ή αν δεν θα μπορούσε να έρθει σε επαφή. Μόλις η Μέι γράψει την επιστολή της, οι οδηγίες του Κάμερον θα έχουν καταστραφεί.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα