Βραζιλία: Μια χώρα σε πολιτική και οικονομική κρίση

14:16 1/9/2016 - Πηγή: Antinews

Η Βραζιλία έχει τέσσερις εκλεγμένους προέδρους μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1985. Δύο ολοκλήρωσαν τη θητεία τους. Την Τετάρτη, η Ντίλμα Ρούσεφ ήταν η δεύτερη που έπρεπε να εκδιωχθεί ενώ βρισκόταν στη θέση του προέδρου, εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής και των καταγγελιών για ατασθαλίες.

Οι Γερουσιαστές ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία την παραπομπή της Ρούσεφ σε δίκη, επειδή χρησιμοποίησε κρατικά τραπεζικά κεφάλαια για να καλύψει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης πριν από την επανεκλογή της το 2014, κάτι το οποίο αποκάλεσαν έγκλημα. Μερικοί από τους προκατόχους

της, χρησιμοποίησαν παρόμοια κόλπα για τον προϋπολογισμό. Η αποπομπή της Ρούσεφ σηματοδοτεί το τέλος μιας μετασχηματιστικής διακυβέρνησης 13 ετών από το αριστερό Κόμμα των Εργαζομένων, το οποίο χρησιμοποίησε κρατικά έσοδα που δημιουργήθηκαν από μια έκρηξη στα εμπορεύματα, για να βγάλει εκατομμύρια πληθυσμού από τη φτώχεια, αλλά έχασε την υποστήριξη καθώς η οικονομία εισήλθε σε ύφεση τα τελευταία χρόνια.

Η Ρούσεφ επέκρινε τη διαδικασία ως ένα πραξικόπημα από τους πολιτικούς αντιπάλους της που την θεωρούν απειλή, επειδή δεν είχε σταματήσει μια έρευνα για διαφθορά που ενέπλεκε δεκάδες μέλη της άρχουσας τάξης της χώρας. Συνέκρινε την υπόθεση εναντίον της με την περίοδο της στρατιωτικής διακυβέρνησης, όταν και η ίδια ήταν ένας από τους εκατοντάδες ανθρώπους που συνελήφθησαν και βασανίστηκαν. "Σήμερα, η Γερουσία έλαβε μια απόφαση που θα μείνει ως μια από τις μεγάλες αδικίες στην ιστορία", είπε σε μια επιθετική ομιλία, όταν οι βουλευτές ψήφισαν 61 υπέρ και 20 κατά της αποπομπής της. "Εξήντα-ένα γερουσιαστές παρεκτρέψανε την βούληση που εξέφρασαν 54.500.000 ψηφοφόροι".

Η Ρούσεφ δεσμεύθηκε να καταπολεμήσει αυτό που χαρακτήρισε μια προσπάθεια από έναν συνασπισμό δεξιών, ανδρών πολιτικών οι οποίοι έχουν στιγματιστεί από καταγγελίες περί διαφθοράς, να επισκιάσουν την πολιτική διαδικασία. "Το προοδευτικό, χωρίς αποκλεισμούς και δημοκρατικό εθνικό έργο που εκπροσωπώ διακόπηκε από μια ισχυρή συντηρητική και αντιδραστική δύναμη", είπε.

Θα είναι κρίμα αν η ιστορία αποδείξει ότι είχε δίκιο. Αλλά η κληρονομιά της Ρούσεφ, καθώς και τα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της, είναι πιο περίπλοκα από ό,τι αναγνωρίζει. Έγινε βαθύτατα αντιδημοφιλής, όταν η ύφεση έπληξε τη χώρα και απέτυχε να δημιουργήσει το συνασπισμό που απαιτούνταν για να κυβερνήσει αποτελεσματικά. Όταν οι ερευνητές της διαφθοράς επικεντρώθηκαν στον προκάτοχό της, τον πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έκανε κατάχρηση της εξουσίας της, δίνοντάς του μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο, για να τον προστατεύσει από την ποινική δίωξη.

Υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που η κυβέρνηση μπορεί να λάβει για να ξεκινήσει την αποκατάσταση της πίστης των Βραζιλιάνων στην μαστιζόμενη από τα σκάνδαλα πολιτική ελίτ. Ο Μισέλ Τέμερ, ο οποίος έγινε προσωρινός πρόεδρος το Μάιο, όταν η Ρούσεφ είχε αποπεμφθεί, θα πρέπει να επιτρέψει να συνεχιστούν οι έρευνες για διαφθορά και να απορρίψει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν σκοπό να υποβιβάσουν τον ρόλο των εισαγγελέων.

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, η οικονομία της Βραζιλίας έχει βελτιωθεί ελαφρώς, καθώς οι αγορές έχουν αντιδράσει θετικά στα οικονομικά σχέδιά του, τα οποία περιλαμβάνουν την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων και την αναμόρφωση του επιβαρυμένου συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας. Ενώ η εξισορρόπηση του προϋπολογισμού θα απαιτήσει επώδυνες περικοπές, ο Τέμερ θα πρέπει να είναι συνετός στην μείωση των κοινωνικών προγραμμάτων που έκανε το Κόμμα των Εργατών δημοφιλές. Μέχρι οι Βραζιλιάνοι να μπορέσουν να εκλέξουν νέο πρόεδρο το 2018, θα μπορούσε να τιμήσει τη δημοκρατική διαδικασία της χώρας παραμένοντας λογικά ευλαβής προς την πλατφόρμα που εγκρίθηκε τελευταία.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα