Βούτσης για αναδρομικά στους βουλευτές: Δεν υπάρχει θέμα επιστροφής

Σάλος ξέσπασε από τις καταγγελίες του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου ότι η τροπολογία για επιστροφή αναδρομικών σε ενστόλους, καθηγητές, γιατρούς και δικαστικούς αφορά και τους βουλευτές οι οποίοι δύνανται να εισπράξουν ποσό περίπου 24.000 ευρώ έκαστος

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης φανερά εκνευρισμένος μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες τόνισε ότι: «Δεν υπάρχει θέμα επιστροφής αναδρομικών σε βουλευτές. Από το 2009, με απόφαση της Ολομέλειας, η βουλευτική αποζημίωση αποσυνδέθηκε από τις αποδοχές

του προέδρου του Αρείου Πάγου. Υπογράμμισε δε ότι οποιαδήποτε αύξηση στις αποδοχές των δικαστών από το νόμο 3691/2008 έχει πάψει να αυξάνει το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης ενώ πρόσθεσε ότι η επιστροφή των αναδρομικών στους δικαστικούς αποτελεί εφάπαξ ποσό και όχι αναπροσαρμογή των αποδοχών τους. Η κυβερνητική τροπολογία που επιστρέφει ποσά στους δικαστικούς δεν πρόκειται να συμπαρασύρει και τους βουλευτές όπως άλλωστε είχε συμβεί και με αντίστοιχη ρύθμιση του 2014».

Στην συνέχεια εξέφρασε τον εκνευρισμό του για την στάση που κράτησαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ που απαγόρευσαν σε βουλευτές να αιτηθούν των αναδρομικών: «Κυκλοφορούν εντολές κι αποφάσεις κομμάτων που αναφέρονται σε αναδρομικά βουλευτών και την στάση τους. Θα ενημέρωνα την Διάσκεψη πως δεν υπάρχει απολύτως κανέναν τέτοιο ζήτημα ούτε υπήρξε ποτέ, αλλά φαίνεται – και λυπάμαι πολύ – δεν μπορούσαν να περιμένουν μια ώρα. Όλα γίνονται για την δημιουργία εντυπώσεων. Εδώ και μία 10ετία παρά το μεταπολιτευτικό ψήφισμα – έχουν πλήρως αποδεσμευθεί οι αποζημιώσεις βουλευτών από τους μισθούς των δικαστών.

Αν είχαμε ερωτηθεί από ΝΔ και ΔΗΣΥ που έσπευσαν να δώσουν εντολές θα είχαμε απαντήσει. Είναι συστηματάκι κατά πλήρη συνεννόηση για να βγει αυτό το πράγμα για δημιουργία εντυπώσεων. Ανοησίες! Ας κάνουν κάτι πιο σοβαρό και οι σελίδες και οι πολιτικοί αρχηγοί»

Την αρχική καταγγελία έκανε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας το πρωί στο ΘΕΜΑ 104,6. Επικαλούμενος το Ψήφισμα της Ζ’ Αναθεωρητικής Βουλής σύμφωνα με το οποίο η αποζημίωση των βουλευτών θα πρέπει να είναι ίση με το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου για να ο κ. Μητρόπουλος υποστήριξε: «Σύμφωνα με το άρθρο 14 της προχθεσινής τροπολογίας, που ήδη αποτελεί νόμο του κράτους, καταβάλλονται αναδρομικά στους δικαστικούς λειτουργούς και τα κύρια μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ενώ με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης καθορίζεται ο χρόνος, η διαδικασία, οι προβλεπόμενες από τις κύριες διατάξεις κρατήσεις και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την καταβολή του ποσού. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν παραπάνω, έχει αυτόματη εφαρμογή και σε όλους τους βουλευτές, τα αναδρομικά των οποίων ανέρχονται σε 24.442 ευρώ (1.111 ευρώ επί 22 μήνες)».

Θυμίζουμε ότι με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας παραιτούνται σήμερα από το δικαίωμα να λάβουν οποιοδήποτε ποσό προκύψει ότι δύνανται να εισπράξουν βάσει της κυβερνητικής τροπολογίας για τη χορήγηση αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Η Νέα Δημοκρατία καλεί επιπλέον την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την απόφαση αυτή ως αυτονόητο και έμπρακτο σεβασμό στις θυσίες που έχουν υποστεί οι πολίτες τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης».

Είναι χαρακτηριστική δήλωση του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη σε ραδιοφωνική εκπομπή:
«Οχι βέβαια, είναι απολύτως σαφές ότι οι βουλευτές της ΝΔ δεν θα διεκδικήσουν αναδρομικά. Η ΝΔ έχει παραιτηθεί του δικαιώματος αυτού» είπε ο κ. Αυγενάκη.

Επίσης σε ανακοίνωσή του,ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Παύλος Χρηστίδης, ξεκαθάρισε ότι κανείς τέως βουλευτής δεν πρέπει να διεκδικήσει αναδρομικά. «Για εμάς είναι σαφές, όπως έχει ξεκαθαρίσει και η Φώφη Γεννηματά, πως κανένας τέως Βουλευτής δεν πρέπει να ζητήσει αναδρομικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βούτσης,voutsis