Βουλή: "Νευρική κρίση" στον ΣΥΡΙΖΑ από την έλλειψη πλειοψηφίας

Κοινοβουλευτικό μποφόρ. Συνεχίζεται η θύελλα που προκαλεί στην κυβέρνηση η διαπίστωση έλλειψης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια να προαναγγέλλει κοινοβουλευτικό ροκ σε κάθε νομοσχέδιο που θα φέρνει η κυβέρνηση ώστε να επιβεβαιώνεται η πλειοψηφία.

"Το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ χθες, απορρίφθηκε επί της αρχής, πάρτε το

πίσω. Δεν μπορείτε να ζητάτε ονομαστική εκ των υστέρων, και αφού πρώτα διαπιστώσατε πως δεν είχατε πλειοψηφία", κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

"Αυτό που έγινε χθες δεν το έχουμε ξαναδεί" δήλωσε ο Αριστείδης Φωκάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ. "Στο ποδόσφαιρο ζητάμε να μπει Var αλλά στο ελληνικό κοινοβούλιο ευτυχώς υπάρχει το βίντεο. Για τον λόγο ότι είχα πιει μια γκαζόζα, πήγα τουαλέτα. Που προβλέπει ο Κανονισμός πως σταματάει η διαδικασία;", δήλωσε ο κ. Φωκάς η απουσία του οποίου δημιούργησε την έλλειψη πλειοψηφίας χθες.

"Τι θέλετε να αποδείξετε στην κοινωνία πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μειοψηφία; Δεν το ξέρει;", είπε η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου εμφανώς ενοχλημένη από την τροπή που έλαβε η διαδικασία στην Ολομέλεια. Μάλιστα η ίδια συνεχίζοντας σε υψηλούς χαρακτήρισε "λεπτομέρειες" το ότι η ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά με 145 βουλευτές και είπε πως υπήρξε ψήφος εμπιστοσύνης πρόσφατα.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου μάλιστα ζήτησε να γίνει ψηφοφορία επί της πρότασης Δένδια να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων!

"Δεν θα λύσουμε τόσο σημαντικό θέμα με μια ψηφοφοριούλα. Να τοποθετηθούν τα κόμματα, το νομοσχέδιο έχει ήδη καταψηφιστεί", επέμεινε ο κ. Δένδιας.

Στην μετωπική κυβέρνησης-αντιπολίτευσης έκανε παρέμβαση ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζοντας πως "τυπικά έχουμε κυβέρνηση, ουσιαστικά όμως δεν έχουμε πλειοψηφία. Η χώρα είναι σε κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας, αυτό είναι αποτέλεσμα του εκβιασμού των Θεσμών". Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να θυσιάσουν το νομοσχέδιο για να "πορευτεί η χώρα στοιχειωδώς μέχρι τις εκλογές". Ο ίδιος έκανε λόγο επίσης για "αλλοίωση των θεσμών του πολιτεύματος".

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έλαβε τον λόγο και αφού αρχικά συμφώνησε με τον κ. Βενιζέλο, είπε πως "αν συνεχίσει αυτό (στην Βουλή) τότε είναι προφανές πως θα έχουμε συνέχεια ονομαστικές ψηφοφορίες. Η κυβέρνηση όμως πέφτει μόνο εάν υπάρξει πρόταση μομφής εναντίον της με 151 ψήφους. Αυτή είναι μια νέα πρακτική", είπε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μίλησε για "κόλπα και τερτίπια", ενώ για το αν ψηφίστηκε ή όχι το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ επισήμανε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει από χθες ονομαστική και σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσει η διαδικασία.

"Δεν θα κάνουμε θέμα ολόκληρο σε μια ψηφοφορία για ένα απλό νομοσχέδιο", τόνισε η κ. Χριστοδουλοπούλου. "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές τι θέλετε να κάνουμε τώρα; Να παραιτηθεί η κυβέρνηση;".

Υπενθυμίζεται πως χθες ο προεδρεύων Γ. Βαρεμένος ξεκίνησε την διαδικασία ψηφοφορίας επί της Αρχής του νομοσχεδίου Ξενογιαννακοπούλου για το ΑΣΕΠ, και μόνο αφού διαπίστωσε έλλειψη πλειοψηφίας

- λόγω απουσίας των ΑΝΕΛ από την αίθουσα-τότε και μόνο ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία σήμερα.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε μετά την θυελλώδη συνεδρίαση της Ολομέλειας το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ έλαβε 153 ναι, 124 όχι και 2 σε σύνολο 279 παρόντων βουλευτών.

Όπως έκανε σαφές εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Δένδιας η κυβέρνηση εφεξής θα πρέπει να διαπιστώνει εάν έχει πλειοψηφία για να συνεχίσει να ασκεί τη νομοθετική εξουσία.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα