"Βόρεια Μακεδονία" με "μακεδονική γλώσσα" από... το 2008

17:56 3/9/2018 - Πηγή: Antinews

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε με τη συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της πΓΔΜ είχε... προαναγγελθεί σε κρίσιμα σημεία του από δεκαετίας.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από αμερικανικό διπλωματικό έγγραφο χρονολογούμενο από το 2008 το οποίο διέρρευσε στο WikiLeaks και αναδημοσιεύεται στο Πρώτο Θέμα.

Πρόκειται για αναφορά εις τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Σκόπια

η οποία δίνει το περίγραμμα των υποχωρήσεων που φερόταν έτοιμη να κάνει η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι στο φόντο της εντονότατης διπλωματικής κινητικότητας που είχε αναπτυχθεί, με ενθάρρυνση τόσο του ΟΗΕ όσο και της Ουάσιγκτον, την περίοδο πριν και μετά την Ατλαντική Σύνοδο στο Βουκουρέστι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η πλευρά της πΓΔΜ προέκρινε από τότε την υιοθέτηση της ονομασίας "Βόρεια Μακεδονία", σε συνδυασμό με κινήσεις κατοχύρωσης της "μακεδονικής" εθνότητας και γλώσσας, μέσω μεθόδων (λ.χ. εσωτερικής αλληλογραφίας του ΟΗΕ) τις οποίες δεν θα μπορούσε να παρεμποδίσει η ελληνική πλευρά.

Από αυτή την άποψη τα ανταλλάγματα που απέσπασε η γειτονική χώρα με τη Συμφωνία των Πρεσπών κρίνονται ενισχυμένα, εφόσον οι αναφορές του τελικού κειμένου στα θέματα της εθνικότητας και της γλώσσας φέρουν και την ελληνική υπογραφή - επιτρέποντας ακριβώς στην κυβέρνηση Ζάεφ να εμφανίζει στο ακροατήριο της τα συμφωνηθέντα ως εθνική νίκη.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι προτάσεις στις οποίες φερόταν να συναινεί το 2008 ο κατά τα λοιπά αδιάλλακτος Νίκολα Γκρούεφσκι αδυνατούσαν να ικανοποιήσουν την πρωταρχική επιδίωξη της Ελληνικής πλευράς, που ήταν η υιοθέτηση μιας ονομασίας erga omnes, με συνταγματική αναθεώρηση. Αντιθέτως, σύμφωνα με το έγγραφο που διέρρευσε, γινόταν λόγος για σενάρια διπλής και τριπλής ονομασίας εφόσον το συνταγματικό όνομα της γείτονος θα παρέμενε αμετάβλητο στο εσωτερικό αλλά και στις διμερείς σχέσεις με όσες χώρες το επιθυμούσαν.

Πηγές με γνώση της μακράς ιστορίας της διαπραγμάτευσης υπενθυμίζουν άλλωστε ότι οι θέσεις των Σκοπίων επί των ημερών του Νίκολα Γκρούεφσκι (με διαπραγματευτή μάλιστα τον σημερινό Υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ) χαρακτηρίζονταν από διαρκή εναλλαγή στο πλαίσιο μιας εμφανώς παρελκυστικής τακτικής.

Κ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών

Τη δέσμευσή του ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών επαναλαμβάνει ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, με αφορμή την αποκάλυψη των Wikileaks.

"Η σημερινή αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους "Βόρεια Μακεδονία" και οι κάτοικοί τους "Μακεδόνες" που μιλούν τη δήθεν "Μακεδονική" γλώσσα, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες. Ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Επαναλαμβάνω τη δέσμευση μου: Η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία", τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα