Βόρεια Κορέα: Εκτοξεύοντας… απειλές

21:23 7/2/2016 - Πηγή: Antinews

Περίπου στις 09:30 π.μ., τοπική ώρα, τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας και η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσαν ξεχωριστά ότι ένα αντικείμενο -δορυφόρος ή πύραυλος- είχε εκτοξευθεί στο διάστημα από τη Βόρεια Κορέα.

Όσον αφορά την προσπάθειά της για πυρηνικά όπλα, η Βόρεια Κορέα είναι πρώτη στο να καυχιέται. Στις 6 Ιανουαρίου, η δικτατορία του Κιμ Γιονγκ-ουν δήλωσε ότι είχε εξαπολύσει για πρώτη φορά μία βόμβα υδρογόνου, "εξασφαλίζοντας έτσι την διαιώνιση του έθνους". Αλλά ακόμη και η πιο χαμηλών τόνων ανακοίνωση της αυτή την εβδομάδα,

ότι προτίθεται να ξεκινήσει μια "δορυφορική παρατήρηση της γης" μεταξύ 8 και 25 Φεβρουαρίου, προκάλεσε παγκόσμιο πανικό.

Είναι το παλαιότερο τέχνασμα όσον αφορά τα πυρηνικά, το να προσποιούνται ότι η δοκιμή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs) είναι μόνο μια εκτόξευση δορυφόρου. Ένας πύραυλος που μπορεί να τοποθετήσει ένα μεγάλο δορυφόρο σε τροχιά μπορεί εξίσου εύκολα να ωθήσει μια πυρηνική κεφαλή στην άλλη πλευρά του κόσμου. Η Ιαπωνία έχει θέσει τις δυνάμεις της σε υψηλή επιφυλακή. Ο υπουργός Άμυνας της, Τζεν Νακατάνι, δήλωσε ότι είχε εντολές " να καταρρίψει οποιονδήποτε βαλλιστικό πύραυλο αποτελεί απειλή". Η Νότια Κορέα προειδοποίησε τη Βόρεια ότι "θα πληρώσει ένα σκληρό τίμημα", αν προχωρήσει στην εκτόξευση. Η Αμερική πιέζει ακόμα πιο έντονα για νέες κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον της Βόρειας Κορέας. Ακόμη και η Κίνα, σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, είπε ότι ήταν "εξαιρετικά ανήσυχη".

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι πόση πρόοδο έχει κάνει η Βόρεια Κορέα στα πυρηνικά όπλα. Αυτά για τα οποία κομπάζει σίγουρα δεν αποτελούν δείγμα. Για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά απίθανο ότι η έκρηξη του Ιανουαρίου αφορά μια βόμβα υδρογόνου, η οποία είναι πιο ισχυρή από την ατομική βόμβα. Η σεισμική καταγραφή της δοκιμής, σε ένα υπόγειο συγκρότημα κοντά στα σύνορα με την Κίνα όπου είχαν διεξαχθεί και προηγούμενες καταγραφές, δείχνει ότι η συσκευή ήταν παρόμοια σε μέγεθος με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε στην τελευταία δοκιμή το 2013. Στην καλύτερη περίπτωση, λένε οι ειδικοί, η Βόρεια Κορέα δοκίμασε μια συσκευή "ενισχυμένης σχάσης" που χρησιμοποιεί κάτι πρόσθετο για να επιτευχθεί μεγαλύτερη έκρηξη.

Υπάρχουν επίσης μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με τους πυραύλους. Οι δοκιμές πυραύλων τύπου ICBM της Βόρειας Κορέας έχουν ένα ανομοιογενές παρελθόν παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου. Τον Οκτώβριο, η Βόρεια Κορέα παρουσίαζε κάτι που έμοιαζε με έναν τρομακτικό ICBM: τον KN-08. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό έχει σχεδιαστεί για να έχει μια εμβέλεια περίπου 9.000 χιλιόμετρα (5.600 μίλια), το οποίο σημαίνει ότι θα μπορούσε να φτάσει στη δυτική ακτή της Αμερικής. Το αν δουλεύει είναι ένα άλλο θέμα. Η Βόρεια Κορέα πιθανώς δεν έχει ακόμη την ικανότητα να πυροδοτεί πυρηνικά όπλα αξιόπιστα στην Αμερική, αν και κάθε δοκιμή την φέρνει πιο κοντά στο στόχο αυτό.

Παρά τη διεθνή κατακραυγή, η μόνη χώρα που μπορεί ρεαλιστικά να αποτρέψει τον Κιμ από την καταστροφική πυρηνική προσπάθειά του είναι η Κίνα: παρέχει στη Βόρεια Κορέα με καύσιμα και τρόφιμα, και είναι ο κύριος αγωγός για τις οικονομικές συναλλαγές της. Αλλά είναι απρόθυμη να εγκρίνει τα αιτήματα της Αμερικής για αυστηρότερες κυρώσεις. Όσο και αν η Κίνα αισθάνεται αμηχανία από τον δύστροπο σύμμαχό της, φοβάται περισσότερο την κατάρρευση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας παρά τα "παιχνίδια" του Κιμ με τα πυρηνικά.

economist.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα