«Βόλφγκανγκ κερνάει, Σόιμπλε πίνει»

Ορισμένα πληρωμένα Συριζάκια της «δημοσιογραφίας» του διαδικτύου βάφτισαν επιτυχία της κυβέρνησης και προσωπικά του Τσίπρα το ταξίδι στο Βερολίνο αλλά και τις Βρυξέλλες. Να δείτε που τις επόμενες ώρες θα βγει και non paper από τον γνωστό και μη εξαιρετέο Μιχόπουλο του Μαξίμου, ο οποίος θα βρίζει τη ΝΔ βεβαίως και θα μιλά με συγκίνηση για τα όσα πέτυχε ο Αλέξης στο ταξίδι του… Χαλάλι ο μισθός του.

Έχουν βγει και λένε ότι η παραπομπή

του ελληνικού θέματος στο Eurogroup και τους Θεσμούς είναι τεράστια επιτυχία διότι ο Τσακαλώτος θα πάει εκεί κι έχοντας τη στήριξη του Σαπέν, μπορεί και του Γιούνκερ, θα αλλάξει τα πάντα. Αμφιβάλλουμε έτσι κι αλλιώς αν ο Τσακαλώτος είναι ικανός και τα κορδόνια του να δέσει, πόσο μάλλον να κάνει παζάρια. Ο άνθρωπος που τη μία λέει ότι ήταν επικοινωνιακό λάθος το μοίρασμα του μποναμά και την άλλη το παίρνει πίσω. Ο ίδιος που λέει γατούλα το ΔΝΤ είναι ικανός να διαπραγματευτεί για τη χώρα του;

Θα πάμε, λοιπόν στους Θεσμούς και θα φοβηθεί ο Σόιμπλε ο οποίος για τους παπαγάλους του Μαξίμου έχει πάθει μεγάλη ταραχή με τα όσα του λένε οι Συριζαίοι. Τρόμαξε τόσο που θα μας χαρίσει τα δάνεια και θα μας δώσει και άλλα τόσα. Θα πάμε στο Eurogroup του Ιανουαρίου, 26 του μήνα μάλιστα και ο Γάλλος Σαπέν που ουσιαστικά δεν είναι τίποτε θα στηρίξει τις ελληνικές θέσεις. Ομοίως και η τρόικα θα πέσει στα γόνατα και θα ικετεύει την κυβέρνηση να ακούει τις δικές της θέσεις.

Είναι τρομερή η επιτυχία που δεν κατάλαβαν ούτε τη μπλόφα που τους έχει στήσει ο Σόιμπλε. Εδώ και μήνες η Γερμανία είχε παρασκηνιακά κάνει τα πάντα ώστε να αναβληθούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα βραχυπρόθεσμα. Έσυρε τη διαπραγμάτευση, βοηθούμενη βεβαίως από την αβελτηρία της Αθήνας, την έφτασε στο Γιούρογκρουπ του Δεκέμβρη και κατάφερε να μην υπάρχει μια συνολική συμφωνία. Ο Σόιμπλε από την αρχή ήταν υπέρ της καθυστέρησης της αξιολόγησης και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα να μετατεθούν την άνοιξη και βλέπουμε. Στόχος του τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την Ελλάδα να πάνε μετά τις γερμανικές εκλογές ώστε να μη χρεωθεί η κυβέρνηση Μέρκελ μια συμφωνία που δύσκολα θα πουλούσε στους Γερμανούς ψηφοφόρους του.

Τι πέτυχε ο Τσίπρας με τις παροχές, τις καθυστερήσεις και τη στρατηγική της σύγκρουσης; Πέτυχε να παγώσουν τα πάντα, η αξιολόγηση που θα έκλεινε εδώ και μήνες να σέρνεται και το ζήτημα του χρέους να είναι ανοικτό. Πέτυχε να παίξει το παιχνίδι της γριάς αλεπούς και ο Σόιμπλε γελάει με την αφέλειά του. Και τι άλλο έχουμε; Έχουμε το ΔΝΤ να ξαναμπαίνει στο παιχνίδι δυναμικά μετά την εντολή της μαντάμ Μέρκελ, και τον Τσίπρα να πρέπει τώρα να διαπραγματευτεί με τους «ανόητους γραφειοκράτες».

Οι οποίοι θα συνεχίσουν να απαιτούν σκληρά μέτρα μετά το 2019. Άντε να υπάρξει συμφωνία για 2,5% συν 1% όπως έχει ζητήσει η Ελλάδα για τα πλεονάσματα. Μπορεί να τα πιάσει χωρίς μέτρα; Όχι βέβαια, κι αυτό που θέλει να πετύχει είναι να μη δεσμευτεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ για επιπλέον μέτρα αλλά να συμφωνήσει για επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» για αρκετά χρόνια.

Εδώ έχουμε αυτό που λένε «Βόλφγκανγκ κερνάει, Σόιμπλε πίνει». Τίναξε στον αέρα τα πάντα, η οικονομία ξαναμπαίνει σε κύκλο αβεβαιότητας, οι πολίτες είναι στα κάγκελα και ο Τσίπρας με τα Συριζοτρόλ τους πανηγυρίζουν λες και κατέλαβαν το Βερολίνο. Το μόνο ίσως που δε φαίνεται πιθανό τώρα είναι το σενάριο των εκλογών στα τέλη Γενάρη. Η κυβέρνηση θα περιμένει να δει τι θα γίνει στο Γιούρογκρουπ και μετά αποφασίζει. Άλλωστε μέχρι τον Μάρτιο υπάρχει χρόνος.

Συμπέρασμα: Καλύτερα να πάρει κάποιος το διαβατήριο του Τσίπρα και να το κρύψει. Ίσως έτσι να κόψει τα ταξίδια του διότι κάθε φορά που βγαίνει εκτός Ελλάδας φέρνει κι ένα μνημόνιο. Σταματήστε τον λοιπόν μπας και σωθεί η χώρα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα