Βίζα και πρόσφυγες δυναμιτίζουν τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας

08:29 2/8/2016 - Πηγή: Antinews

Κατάργηση της Βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ μέχρι τον Οκτώβριο ζητά ο Ερντογάν, αλλιώς «τέλος η συμφωνία για τους πρόσφυγες» λέει η Τουρκία μέσω του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μελβούτ Τσαβούσογλου που διατύπωσε τη σχετική απειλή την Κυριακή και αφού η χώρα έχει πάρει επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ από την Ε.Ε για το προσφυγικό.

«Εάν η Τουρκία θέλει απελευθέρωση των θεωρήσεων, τα ορόσημα πρέπει να επιτευχθούν», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, απαντώντας ουσιαστικά στον Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine

Zeitung είπε ότι «άν δεν ακολουθήσει η κατάργηση της βίζας, θα υποχρεωθούμε να αποσυρθούμε από την συμφωνία που προβλέπει την επανεισδοχή προσφύγων και τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου» και απαίτησε συγκεκριμένη προθεσμία για την ικανοποίηση των τουρκικών αιτημάτων τον Οκτώβριο, λέγοντας: «Θα ήταν στις αρχές ή τα μέσα Οκτωβρίου, Αναμένουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία».

Γερμανία: Δεν θα εκβιαστούμε
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η Γερμανία και η Ευρώπη να επιτρέψουν να εκβιαστούν», δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφερόμενος στην απειλή της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα υπαναχωρήσει από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες, εάν δεν συμφωνηθεί η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Ο κ. Γκάμπριελ τόνισε ακόμη ότι η Τουρκία θα πρέπει πρώτα να εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια: «Από την Τουρκία εξαρτάται το αν μπορεί να υπάρξει απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας», δήλωσε στο περιθώριο κομματικής εκδήλωσης στο Ροστόκ, ενώ αναφερόμενος στην απαγόρευση της προβολής βίντεο του Ταγίπ Ερντογάν κατά τη χθεσινή διαδήλωση υποστηρικτών του στην Κολωνία, έκανε λόγο για «νόμιμη απόφαση» από την πλευρά του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία λειτούργησε υπέρ της αποκλιμάκωσης.

Τα πέντε προαπαιτούμενα

Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει ακόμη πέντε προαπαιτούμενα για να πετύχει την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας.

Ανάμεσά τους η πολύ σημαντική αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας ώστε να προστατεύονται δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί, μια μεταρρύθμιση που θεωρείται αμφίβολο ότι θα επιτευχθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβάλει ο Ερτνογάν στη χώρα.

Αναφερόμενη στο ζήτημα του αντιτρομοκρατικού νόμου, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα είπε ότι «δεν μπορεί στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας να συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί , ο οποίοι εκφράζουν τις απόψεις τους με μη βίαιο τρόπο, και ουδέποτε κάλεσαν τον κόσμο σε τέλεση αξιόποινων πράξεων».

Η δήλωση Γιούνκερ
Παράλληλα η κ. Αντρέεβα, απέρριπτε ερμηνείες που είχαν δοθεί στον διεθνή Τύπο, γύρω από την αμφιλεγόμενη δήλωση Γιούνκερ για το αν και κατά πόσο η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας κρέμεται από μια κλωστή και εξήγησε ότι ο πρόεδρος αναφέρθηκε στις έτσι κι αλλιώς από την πρώτη στιγμή υπάρχουσες δυσκολίες και προϋποθέσεις, η εκπλήρωση των οποίων, όπως και η θετική έκβαση της συμφωνίας, εξαρτάται από την καλή θέληση και των δύο πλευρών.

Η εκπρόσωπος απέρριψε την εκδοχή που διακινήθηκε στον διεθνή Τύπο πως ο κ. Γιούνκερ «προβλέπει κατάρρευση». Πρόσθεσε ότι η ύπατη εκπρόσωπος εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι και επίτροπος εσωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχαν τηλεφωνικές επαφές για το θέμα με τους Τσαβούσογλου και Τσελίκ αντίστοιχα, αλλά δεν προβλέπεται προς το παρόν, επίσκεψη κοινοτικού αξιωματούχου στην Άγκυρα.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα