«Βγήκαν όλοι νικητές κι έχασαν όλοι οι άλλοι…»

Του Πάνου Σώκου

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι παρελθόν, αλλά πραγματικά έχουμε μπερδευτεί για το ποιοι είναι οι νικητές και ποιοι είναι οι ηττημένοι. Για την ακρίβεια, αν παρακολουθήσει κανείς όσα ακολούθησαν μετά τη δεύτερη Κυριακή, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως «εβγήκαν όλοι νικητές και χάσαν όλοι οι άλλοι», όπως έλεγε και ο αξέχαστος Χάρυ Κλυνν…

Στη Νέα Δημοκρατία ενώ έχασαν την Αθήνα,

τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία και άλλες τέσσερις Περιφέρειες από τους «γαλάζιους αντάρτες», από δικούς τους, δηλαδή, ανθρώπους, που αγνόησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του γύρισαν την πλάτη για τις επιλογές του, πανηγυρίζουν γιατί την πρώτη Κυριακή είχε επιβεβαιωθεί η πολιτική κυριαρχία του κόμματος! Για το στραπάτσο της δεύτερης Κυριακής και το αρνητικό μήνυμα που αυτό σηματοδοτεί για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό, καθώς οι δικές τους επιλογές αποδοκιμάστηκαν, ούτε κουβέντα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζουν ουσιαστικά χωρίς λόγο και προφανώς γιατί το έχουν μεγάλη ανάγκη μετά τα απανωτά στραπάτσα των τελευταίων χρόνων. Πιάνονται από το γεγονός ότι οι υποψήφιοι που στήριξαν με το ΠΑΣΟΚ στον δεύτερο γύρο κέρδισαν (σε Αθήνα, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη).

Στο ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζουν επειδή νομίζουν ότι ξαναζούν εποχές Ανδρέα Παπανδρέου και παραμυθιάζονται ότι το 55% του Χάρη Δούκα στην Αθήνα και το 68% του Στέλιου Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη είναι δικά τους ποσοστά! Το είπε και ο αρχηγός τους πως «είναι καθαρή νίκη ΠΑΣΟΚ». Άσχημο πράγμα ο «μικρομεγαλισμός» και ακόμα πιο άσχημο να ζεις με τα περασμένα μεγαλεία!

Και από την άλλη, το ΚΚΕ πανηγυρίζει γιατί εξελέγησαν έξι δήμαρχοι δικοί του, αλλά τα ποσοστά τους σε καμία περίπτωση δεν συσχετίζονται με τα δικά του.

Ας δούμε, όμως, και την πραγματικότητα: Πράγματι η πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. επιβεβαιώθηκε την πρώτη Κυριακή, οπότε η αναμέτρηση ήταν κομματικά στοχευμένη. Όμως τη δεύτερη Κυριακή οι ψηφοφόροι έστειλαν στο Μέγαρο Μαξίμου με την ψήφο τους σημαντικά αντίβαρα (π.χ. ήττες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία κ.α.) σε αυτή την πολιτική κυριαρχία, που είχε μετατραπεί σε ακραία αλαζονεία. Προκάλεσαν μια ρωγμή στη Ν.Δ. και έφεραν την πρώτη ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είχε μάθει σε νίκες από το 2016 που εκλέχτηκε αρχηγός και νόμιζε ότι όλα του ανήκουν. Και από αυτή τη ρωγμή είναι πιθανόν και πριν από την ολοκλήρωση της τετραετίας να καταρρεύσει όλο το κυβερνητικό οικοδόμημά του και το 41% των εθνικών εκλογών, αν συνεκτιμήσει κανείς την αναπόφευκτη φθορά από την πολυετή άσκηση της εξουσίας. Δεν είναι βέβαιο ότι αυτό το μήνυμα το κατάλαβαν στη Ν.Δ. προχθές. Θυμίζουμε ότι το 1986 το πανίσχυρο τότε ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, που ήταν στην αρχή της δεύτερης θητείας του, έχασε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, και η ήττα του θεωρήθηκε αρχή της μεγάλης φθοράς του, που το οδήγησε στην ήττα του 1989.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως άλλος πνιγμένος, που πιάνεται από τα μαλλιά του, θεωρεί πως, επειδή η στήριξή του σε υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ έφερε νίκες, μπορεί να συγκροτηθεί και πάλι ο πόλος της Κεντροαριστεράς, που θα διεκδικήσει την εξουσία από τη Ν.Δ. Ωστόσο, όσο κι αν είναι θετική αυτή η προσέγγιση, μοιάζει ευκαιριακή, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεκαθαρίζει ποια μορφή θα πάρει η σύμπραξη των δύο κομμάτων, ενώ υποτιμά την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει, καθώς θέλει αυτό να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη», όπως επίσης και ότι η εκλογική συνεργασία δυο ανταγωνιστικών κομμάτων δεν είναι εκ των πραγμάτων εφικτή.

Το ΠΑΣΟΚ, εγκλωβισμένο στα παλιά μεγαλεία του, θέτει ως βασικό στόχο να αναδειχθεί στις επόμενες εκλογές στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμα κι αν χρειαστεί να κυβερνήσει για τρίτη τετραετία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και να αποδυναμωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα πιο πολύ. Εκτός κι αν στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι από το σημερινό 12% θα πάνε στις επόμενες εθνικές εκλογές στο 37% και θα γίνουν κυβέρνηση…

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς τη δεύτερη Κυριακή στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι κανένα δεν μπορεί να απειλήσει τη Ν.Δ. όσο τρώει το ένα από τις σάρκες του άλλου. Αντίθετα, υπό τις παρούσες συνθήκες, μαζί μπορούν να βάλουν φρένο στην πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όμως αυτό το μήνυμα μάλλον δεν το κατάλαβαν όλοι…

The post «Βγήκαν όλοι νικητές κι έχασαν όλοι οι άλλοι…» appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα