Βενεζουέλα: Κρίσιμη η κατάσταση στη χώρα, το 1.000.000% θα ξεπεράσει φέτος ο πληθωρισμός

Κρίσιμη είναι για άλλη μία φορά η κατάσταση στη Βενεζουέλα, όπου συνεχίζεται η μαζική έξοδος πολιτών, προκειμένου να ξεφύγουν από την οικονομική κρίση. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος Νικολά Μαδούρο, καλεί τους πολίτες της χώρας να "σταματήσουν να πλένουν τουαλέτες" στο εξωτερικό και να επιστρέψουν, τη στιγμή που ο πληθωρισμός αναμένεται φέτος να ξεπεράσει το 1.000.000%.

Την ίδια στιγμή, Βραζιλία και Περού λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν το κύμα μετανάστευσης από τη Βενεζουέλα, με το Περού μάλιστα να κηρύσσει κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης

για δύο μήνες στα σύνορα με τον Ισημερινό, μετά από τη μαζική άφιξη μεταναστών από τη Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο ζήτησε χθες Τρίτη από τους συμπολίτες του που έχουν μεταναστεύσει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, "να σταματήσουν να πλένουν τουαλέτες" στο εξωτερικό και να επιστρέψουν στη χώρα.

"Λέω στους Βενεζουελάνους (…) που επιθυμούν να γλιτώσουν από την οικονομική σκλαβιά: σταματήστε να πλένετε τουαλέτες στο εξωτερικό και ελάτε να ζήσετε στην πατρίδα σας", δήλωσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής μιας σειράς πετρελαϊκών συμφωνιών που μεταδόθηκε απευθείας από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Ο Βενεζουελάνος πρόεδρος κατήγγειλε την κατάσταση των συμπατριωτών του που μετανάστευσαν στο Περού, όπου τους προσέλκυσε "το τραγούδι των σειρήνων" για να έρθουν τελικά αντιμέτωποι, σύμφωνα με τον ίδιο, "με τον ρατσισμό, την περιφρόνηση, τις οικονομικές διώξεις και τη σκλαβιά".

Για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση ο Μαδούρο υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα 89 Βενεζουελάνοι επέστρεψαν στη χώρα με αεροπλάνο το οποίο είχε ναυλώσει η κυβέρνηση.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας την έχουν εγκαταλείψει από τις αρχές του έτους για να γλιτώσουν από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και από τον υπερπληθωρισμό ο οποίος ενδέχεται να ξεπεράσει φέτος το 1.000.000%, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κυβέρνηση Μαδούρο από την πλευρά της καταγγέλλει ότι η μαζική έξοδος των πολιτών οφείλεται "στην εκστρατεία της δεξιάς" και ότι οι μετανάστες θα επιστρέψουν μόλις τεθούν σε εφαρμογή τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Εξάλλου χθες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υπέγραψε επτά συμφωνίες με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες με στόχο να αυξηθεί η παραγωγή αργού πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Μεταξύ των εταιρειών που υπέγραψαν τις συμφωνίες είναι η Helios Petroleum Services του Παναμά και ο κινεζικός όμιλος Shandong Kerui.

Κινητοποιούνται οι ένοπλες δυνάμεις στη Βραζιλία για να εγγυηθούν την ασφάλεια στα σύνορα με τη Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ διέταξε το βράδυ της Τρίτης την ανάπτυξη των ένοπλων δυνάμεων για να "εγγυηθούν την ασφάλεια" στην Πολιτεία Χοράιμα, όπου έχουν συρρεύσει τους τελευταίους μήνες δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα.

"Εξέδωσα διάταγμα για την αποστολή (μονάδων) των ένοπλων δυνάμεων προκειμένου να εγγυηθούν την τήρηση του νόμου και της τάξης στη Χοράιμα (...) από την 29η Αυγούστου ως τη 12η Σεπτεμβρίου", τόνισε ο πρόεδρος της Βραζιλίας. Σκοπός είναι "να εγγυηθούμε την ασφάλεια των βραζιλιάνων πολιτών αλλά επίσης και των μεταναστών από τη Βενεζουέλα που εγκατέλειψαν τη χώρα τους", πρόσθεσε.

Ο Τέμερ χαρακτήρισε την κατάσταση "τραγική", επέρριψε την ευθύνη για αυτήν στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή Νικολάς Μαδούρο και τη χαρακτήρισε "απειλή (...) για ολόκληρη την ήπειρο".

"Το πρόβλημα της Βενεζουέλας δεν είναι πλέον εσωτερικό πολιτικό ζήτημα. Αποτελεί απειλή για την αρμονία σε όλη την ήπειρο", υπογράμμισε ο Τέμερ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Προέτρεψε "τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει διπλωματικά μέτρα" για να αντιμετωπιστεί η μαζική έξοδος των πολιτών της Βενεζουέλας, που φεύγουν εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής κρίσης στη χώρα τους.

Κατά στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η ροή μεταναστών από τη Βενεζουέλα υπερδεκαπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας τους 900.000 ανθρώπους το 2017, από 89.000 το 2015.

Το Περού κήρυξε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης λόγω μεταναστευτικού κύματος από την Βενεζουέλα

Η κυβέρνηση του Περού κήρυξε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες σε τρεις τομείς της επαρχίας Τούμπες, στα σύνορα με τον Ισημερινό, μετά τη μαζική άφιξη μεταναστών από τη Βενεζουέλα που φεύγουν από την πατρίδα τους λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το μέτρο ελήφθη λόγω "άμεσου κινδύνου επιπτώσεων στην υγεία και την αποκατάσταση (του πληθυσμού), που οφείλεται στην αύξηση των διεθνών μεταναστευτικών ροών με προέλευση τον βορρά", αναφέρεται στο διάταγμα που φέρει τις υπογραφές του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα και των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά τους τομείς Άγουας Βέρδες, Σαρουμίγια και Τούμπες, όπου χιλιάδες Βενεζουελάνοι έφθασαν τις τελευταίες εβδομάδες αφού διέσχισαν τα σύνορα, προτού η περουβιανή κυβέρνηση επιβάλει την παρουσίαση διαβατηρίου για την είσοδο στη χώρα.

Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει "άμεσες και απαραίτητες δράσεις για τη μείωση του πολύ υψηλού κινδύνου" για την υγεία, αναφέρεται στο διάταγμα, όμως οι περουβιανές αρχές δεν διευκρίνισαν ποια μέτρα έχουν ληφθεί, ούτε ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν.

Από την έναρξη του έτους, περισσότεροι από 300.000 Βενεζουελάνοι έχουν εισέλθει στο Περού. Η κυβέρνηση εκτιμά πως ο αριθμός αυτός θα φθάσει το μισό εκατομμύριο έως τον Νοέμβριο.

Απέναντι σε αυτό το κύμα μαζικών αφίξεων η Λίμα αποφάσισε το Σάββατο να απαιτεί από τους μετανάστες να παρουσιάζουν τα διαβατήριά τους, επιτρέποντας ωστόσο την είσοδο σε εγκύους, στους ανθρώπους άνω των 70 ετών και σε παιδιά που έρχονται για να επανενωθούν με τους γονείς τους, υπό τον όρο ότι αιτούνται καθεστώς πρόσφυγα κατά την άφιξή τους.

Πηγή:capital.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα