Τζόνσον: Brexit στις 31 Οκτωβρίου όπως και να έχει - Συμβιβαστική πρόταση για το ιρλανδικό

Η τελική πρόταση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για συμβιβασμό επί της συμφωνίας αποχώρησης του πρώτου από τη δεύτερη δεν περιλαμβάνει ανάγκη για τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορα της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ή ελέγχους κοντά στη συνοριακή γραμμή, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός του ΗΒ Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος Συντηρητικού Ενωτικού Κόμματος.

Ο Τζόνσον έκανε λόγο για "εποικοδομητικές και λογικές προτάσεις" προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις

διαπραγματεύσεις Λονδίνου - Βρυξελλών.

Είπε ακόμη ότι οι προτάσεις της κυβέρνησής του σέβονται την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία και τη συμφωνία ειρήνευσης της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, που έδωσε τέλος στην ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ Προτεσταντών και Καθολικών στη βρετανική αυτή επαρχία.

"Ναι, πρόκειται για συμβιβασμό εκ μέρους του ΗΒ", παραδέχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, "και ελπίζω ότι οι φίλοι μας της ΕΕ θα το καταλάβουν και θα κινηθούν συμβιβαστικά από την πλευρά τους".

Για να ξεκαθαρίσει στη συνέχεια: "Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εναλλακτική στις προτάσεις μας είναι η μη συμφωνία (σ.σ. ασύντακτο Brexit). Δεν είναι το αποτέλεσμα που θέλουμε. Δεν το επιδιώκουμε καθόλου. Αλλά θα το πω σε αυτό εδώ το συνέδριο: είναι ένα αποτέλεσμα για το οποίο είμαστε έτοιμοι".

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, η βρετανική πρόταση δίνει παράταση έως το 2025 στην παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας εντός του ρυθμιστικού πλαισίου της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς για ζητήματα προδιαγραφών προϊόντων και τροφίμων, ενώ τότε θα δοθεί η δυνατότητα στην τοπική κυβέρνηση και στο τοπικό κοινοβούλιο να αποφασίσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στο συγκεκριμένο καθεστώς ή να ευθυγραμμιστούν με το ρυθμιστικό πλαίσιο του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου. Με βάση το σχέδιο, το ΗΒ, συμπεριλαμβανομένης της Β. Ιρλανδίας, θα πάψει να αποτελεί μέρος της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2021, με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου που θα ακολουθήσει την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Ο Τζόνσον σημείωσε ακόμη, μιλώντας στο κομματικό συνέδριο, ότι οι άνθρωποι στη Βρετανία αρχίζουν να νιώθουν ότι τους εξαπατούν και τους υποτιμούν, τρία και πλέον χρόνια αφού η πλειοψηφία των πολιτών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ.

"Ο κόσμος αρχίζει να υποψιάζεται ότι υπάρχουν δυνάμεις που δεν επιθυμούν καν να υπάρξει Brexit - και αν αυτή η υποψία δικαιωθεί, αυτό θα είχε τεράστιες συνέπειες ως προς την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία", πρόσθεσε.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι οι Συντηρητικοί δεν είναι αντιευρωπαϊκό κόμμα, τονίζοντας: "Αγαπάμε την Ευρώπη. Είμαστε Ευρωπαίοι. Αλλά, μετά από 45 χρόνια δραματικών συνταγματικών αλλαγών, πρέπει πια να χτίσουμε μια νέα σχέση με την ΕΕ".

Ο ηγέτης της βρετανικής Κεντροδεξιάς εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του ριζοσπάστη αριστερού ηγέτη του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, χαρακτηρίζοντας τον ίδιο και την ηγετική ομάδα του ως "αντισημίτες μαρξιστές", που ετοιμάζουν "χάος" με δύο νέα δημοψηφίσματα, ένα ακόμη για το Brexit και ένα - εντός του 2020 - για ανεξαρτησία της Σκωτίας από το ΗΒ, καθώς και αύξηση της φορολογίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση και κατά των κεντρώων, φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που έχουν ταχθεί υπέρ της άμεσης και χωρίς νέο δημοψήφισμα ανάκλησης του Brexit, κατηγορώντας τους ότι υπονομεύουν συστηματικά με τη στάση τους τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας έναντι των Βρυξελλών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιρλανδία έχει αντιδράσει αρνητικά στις προτάσεις Τζόνσον, ενώ και πηγή της ΕΕ έκανε λόγο νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters για απόρριψή τους, εάν κατατεθούν ως έχουν, από πλευράς Βρυξελλών.

Γιούνκερ: Υπάρχουν ακόμα ορισμένα "προβληματικά σημεία" στην πρόταση Τζόνσον για το Brexit

Η πρόταση που υπέβαλε σήμερα η Μεγάλη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αποχώρησή της από την ΕΕ περιλαμβάνει "θετικά βήματα” αλλά και κάποια "προβληματικά σημεία” που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας τις επόμενες ημέρες, αναφέρει η Κομισιόν στην απάντησή της σχετικά με τη νέα βελτιωμένη πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit.

Όπως έκανε γνωστό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, τόνισε ότι η Κομισιόν θα εξετάσει αντικειμενικά το κείμενο της πρότασης υπό το πρίσμα των "γνωστών κριτηρίων” της ΕΕ.

Παρότι ο Γιούνκερ χαιρέτισε την αποφασιστικότητα του Τζόνσον να βρεθεί κοινός τόπος στις θέσεις των δύο πλευρών για την έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο, επεσήμανε στον Βρετανό πρωθυπουργό ότι υπάρχουν ακόμη σημεία που απαιτούν περαιτέρω επεξεργασία.

"Ο πρόεδρος Γιούνκερ επεσήμανε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία που θα χρειαστούν περαιτέρω επεξεργασία τις επόμενες ημέρες, ιδίως σε ό,τι αφορά το θέμα του backstop”, αναφέρει η Κομισιόν, υποδεικνύοντας τον μηχανισμό ασφαλείας που προβλέπει η αρχική συμφωνία με στόχο τη διατήρηση ανοικτών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η όποια συμφωνία συναφθεί θα πρέπει να διασφαλίζει τη διατήρηση της "λεπτής ισορροπίας” που επιτεύχθηκε με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία έδωσε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις τριών δεκαετιών, αλλά και να ευθυγραμμίζεται με τους τελωνειακούς κανόνες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή σημειώνει ότι πρέπει να υπάρξει μια νομικά λειτουργική λύση που να ανταποκρίνεται σε όλους τους στόχους που θέτει ο μηχανισμός του backstop: δηλαδή την αποφυγή "σκληρών” συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, τη διατήρηση της οικονομικής συνεργασίας βορρά και νότου αλλά και την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και τη θέση της Ιρλανδίας σε αυτήν.

Καταλήγοντας η Κομισιόν επανέλαβε τη δέσμευσή της στον στόχο επίτευξης συμφωνίας με τη Βρετανία, τονίζοντας ότι οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα πραγματοποιήσουν νέα συνάντησή τις προσεχείς ημέρες.

"Η ΕΕ θέλει μια συμφωνία. Παραμένουμε ενωμένοι και έτοιμοι να εργαστούμε για να επιτύχουμε μια συμφωνία - όπως κάνουμε τρία και πλέον χρόνια τώρα”, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα