Τζιχαντιστές αιματοκύλισαν την Κωνσταντινούπολη - 10 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάκων ακόμα σε μία από τις πλέον τουριστικές περιοχές της πόλης. Η έκρηξη σημειώθηκε στο Σουλτάν Αχμέτ, όπου βρίσκονται η Αγιά Σοφιά, το Μπλε Τζαμί και δεκάδες άλλα μνημεία.

Η έκρηξη

στην Κωνσταντινούπολη οφείλεται σε "επίθεση αυτοκτονίας που διαπράχθηκε από Σύρο", δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Ενας καμικάζι συριακής καταγωγής διέπραξε αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια", είπε. Σύμφωνα με δύο τούρκους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, πίσω από την επίθεση βρίσκονται οι τζιχαντιστές του ISIS.

Η επίσημη ανακοίνωση για τον αριθμό των θυμάτων έγινε από την ιστοσελίδα του κυβερνήτη της τουρκικής μεγαλούπολης. Σύμφωνα με τη Radical και το CNN Turk ανάμεσα στους τουρίστες τραυματίες είναι έξι Γερμανοί, ένας Νορβηγός και ένας Περουβιανός.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς επιβεβαίωσε ότι τα περισσότερα από τα θύματα ήταν ξένοι, ενώ πρόσθεσε ότι οι Αρχές μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τον δράστη της επίθεσης, ο οποίος είναι ένας Σύρος πολίτης, γεννηθείς το 1988, και διερευνούν τις διασυνδέσεις του.

Ο Κουρτουλμούς κατέληξε σημειώνοντας ότι 2 από τους 15 τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης, στην Αγκυρα. Στη σύσκεψη συμμετέχουν υπεύθυνοι του τομέα της ασφάλειας, ανάμεσά τους ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλα και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών MIT Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι οι αρχές ερευνούν για τον τύπο των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν διευρύνει την ακτίνα της περιοχής που έχουν αποκλείσει καθώς φοβούνται και δεύτερη επίθεση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κυβερνήτη της τουρκικής μεγαλούπολης, υπάρχουν 10 νεκροί και 15 τραυματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων φαίνεται να είναι τουρίστες ασιατικής καταγωγής. Μεταξύ των τραυματιστών υπάρχουν 6 Γερμανοί, ένας Νορβηγός και ένα άτομο από το Περού. Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδιδε πως υπάρχει ένας νεκρός αστυνομικός. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, υπήρχε γκρουπ τουριστών από τη Γερμανία εκείνη την ώρα στο σημείο.

Οι τουρκικές αρχές υποψιάζονται ότι η ισχυρή έκρηξη στην ιστορική πλατεία Σουλτάναχμετ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, δίπλα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, είναι τρομοκρατικής προέλευσης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης.

"Υποψιαζόμαστε τρομοκρατική ενέργεια", δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται επιβεβαιώνοντας τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων.

Οι πρώτες ενδείξεις οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα με βομβιστή αυτοκτονίας. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί κάτω από παγκάκι και πως από την έκρηξη τραυματίστηκαν γερμανοί τουρίστες.

«Aυτόπτης μάρτυρας αναφέρει ότι είδε μέσα στο πλήθος των τουριστών βομβιστή αυτοκτονίας», αναφέρει η Hurriyet.

Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι οι αρχές ερευνούν για τον τύπο των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν και για τους υπεύθυνους της έκρηξης.

Προξενείο

Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από την πολύνεκρη έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών. «Το Γενικό μας Προξενείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τοπικές αρχές και επιτόπου στο σημείο της έκρηξης», αναφέρει επίσης και καταλήγει: «Απερίφραστη η καταδίκη της πολύνεκρης έκρηξης. Αμέριστη η συμπαράστασή μας στην Τουρκία και στις οικογένειες των θυμάτων» αναφέρεται σε μήνυμα του υπουργείου στο Twitter.



imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
τι ειπε ο πουτιν για τους τζιχαντιστες στη κωνσταντινουπολη
Τυχαία Θέματα